Typicky atypický syr Mimolette je Francúzkou široko vyhľadávanou pochúťkou!
Prečítajte si o ňom viac a zistite detailné informácie o jeho pôvode, výrobe aj využití v kuchyni.
Naučte sa ho skombinovať s perfektným vínom, ale aj pivom.
Čo je Mimolette?
Je to tvrdý syr z kravského mlieka vyrábaný v Normandii, Bretónsku, Nord-Pas de Calais a ďalších častiach Francúzska. Niekedy sa mu tiež hovorí Boule de Lille (hrče sa prekladá ako guľa), a to pretože má guľovitý tvar, hore a dole mierne sploštený s jasne oranžovú farbu, ktorá pochádza z rúcou, prírodného rastlinného farbiva.
Korene tohto syra, možno vysledovať do 17. storočia, konkrétne do vlády kráľa Ľudovíta XIV.
Tento syr bol nazývaný francúzskym Eidamom, hoci medzi nimi existujú určité rozdiely. Dôležitým rozdielom je pôvod mlieka.
Syr sa teší veľkej popularite po celom Francúzsku. Využíva sa najmä v predkrmoch na navnadenie chuťových buniek. Táto lahodná pochúťka sa dá jesť aj mladá, ale obvykle zreje minimálne šesť mesiacov.
Ako sa Mimolette vyrába?
Po pasterizácii mlieka a pridaní mliečnych baktérií a syridla je syrenina nakrájaná na drobné kúsky, ktoré sa následne máčia v horúcej vode.
Pridáva sa aj farbivo Annatto, čo vedie k získaniu jeho charakteristickej farby.
Dôležitou súčasťou je použitie mikroskopických syrových roztočov, ktoré vytvárajú drobné dierky nevyhnutné na zrenie syra.
Vedeli ste že …
Kvôli roztočom, ktoré sú zásadné pre vznik syra ako takého, bol syr americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv, v Spojených štátoch zakázaný? Proces výroby a využívania týchto mikróbov bolo označené za potenciálne zdravotné riziko.
Druhy Mimolette
- Mladý syr zreje 3 mesiace
- Polo vyzretý zreje 6 mesiacov
- Zrelý zreje minimálne 12 mesiacov
- Extra vyzretý zreje minimálne 18 mesiacov
Ako Mimolette chutí?
Vo francúzštine mi-mou znamená napoly mäkký a odkazuje na mastnú štruktúru tohto inak pevného syra. Má svetlo hnedú kôrku s jasne oranžovým vnútrom, ktoré s vekom tmavne.
Vyzretý syr je často popisovaná ako ostrý, ale zároveň jemný, ktorý má intenzívnu ovocnú a orechovú chuť, s jemnými tónmi karamelu.
Táto chuť je ideálna ako desiata k poháru piva. Okrem toho, že má žiarivo oranžovú farbu, je podobný aj parmezánu, a možno ho aj podobne použiť.
Nutričné hodnoty Mimolette (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
353 kcal | 2 g | 0 g | 26 g | 14 g | 28 g | 0 g | 635 mg |
Čo s Mimolette pripraviť?
Mladý syr sa obvykle podáva nakrájaný na piatky a je sa samostatne ako súčasť obložených tanierov |
Zrelší syr je na krájanie príliš tvrdý a skôr sa láme na kúsky alebo strohá hobliny a pridáva sa ako ozdoba na šaláty alebo cestoviny |
Môžete si s ním pripraviť aj plnené huby, inšpirovať sa môžete v týchto receptoch na plnené šampiňóny |
Pre vegetariánov je skvelou voľbou tento šalát s reďkovkami, vlašskými orechmi a hoblinkami syra |
Na obloženom tanieri ho skombinujte s orechmi, teľacím mäsom, pažítkou, zeleným jablkom alebo hrozno |
Párovanie s nápojmi
- tmavé pivo s extra vyzretým syrom
Plne vyzreté syry sa najlepšie hodia k červeným vínam:
- Cabernet Sauvignon
- Barolo
- Shiraz
Plne vyzreté syry sa najlepšie hodia k plným bielym vínam :
- Chardonnay
- Rulandské šedé
Čím Mimolette nahradiť?
- Eidam
- Gouda
- Jemný čedar
- Parmezán
- Ementál
- Appenzeller