V stredoveku sa nosil ako amulet, ktorý mal odvrátiť zranenia, choroby i zlé sily.
V Indii a Číne bol považovaný za silné afrodiziakum.
Muškátový oriešok bol od nepamäti oveľa viac než len korenie.
Naučte sa s ním kúzliť v modernej kuchyni.
Ako sa vlastne oriešok, ktorý je v skutočnosti semenom, získava?
Naozaj ho možno použiť ako drogu?
Odhaľte s nami všetky tajomstvá tohto aromatického korenia.
Čo je muškátový oriešok?
Muškátový oriešok, rovnako ako muškátový kvet, pochádza z tropického stromu menom muškátovník vonný (Myristica fragrans). Ako už napovedá názov, tento strom je charakteristický silnou vôňou, ktorá pochádza z jeho svetlo žltých kvetov. Plody muškátovníka svojim tvarom, farbou i veľkosťou pripomínajú marhule.
Na rozdiel od nich je ale to najcennejšie z tohto plodu ukryté vo vnútri, semeno alebo muškátový oriešok a jeho červený miešok alebo muškátový kvet. Presnejšie povedané vlastný muškátový oriešok je ukrytý ešte v škrupine, ktorá sa po usušení odstráni. Obe dve korenia patrili už oddávna medzi veľmi cenené a vyhľadávané.
Ako vyzerá muškátový oriešok?
Muškátový oriešok teda nie je z botanického hľadiska orech, ale jadro kôstky dužnatého plodu muškátovníka vonného. Má vajcovitý tvar, svetlo hnedú farbu a jeho povrch je vráskavý. Veľkosť sa pohybuje obvykle medzi 2 až 4 cm. Vnútri by mal byť celistvý, bez akýchkoľvek dutín. K dostaniu je celý aj mletý.
Ako chutí muškátový oriešok?
Toto korenie je známe pre svoju výraznú chuť a arómu. Jeho chuť je pálčivá, ľahko horkastá. Vzhľadom na skutočnosť, že silice sú pomerne citlivé na vysokú teplotu, je vhodné ho do pokrmov pridávať až tesne pred koncom ich prípravy. Po namletí alebo nastrúhaní získa oriešok teplú a aromatickú chuť s tónmi klinčekov.
Muškátový oriešok je typickým jesenným korením, ktoré sa často objavuje v jesenných dezertoch a nápojoch. Ochutiť ním ale môžete aj mäso, omáčky, ryby, ryžu, zeleninu či polievky. V neposlednom rade býva súčasťou rôznych koreniacich zmesí, ako je perníkové korenie alebo mleté karí.
Vo Francúzsku je súčasťou obľúbenej zmesi quatre-epices, ktorá obsahuje mleté korenie, muškátový oriešok, klinčeky a zázvor. V Maroku ho spoločne s rascou, kardamómom, škoricou, zázvorom, anízom, klinčekmi a kurkumou nájdeme v koreniacej zmesi rás el hanout.
Muškátový oriešok celý vs. mletý
Hoci sa mletý oriešok zdá ako pohodlnejší variant tohto korenia, najchutnejší a najvoňavejší je muškátový oriešok čerstvo namletý alebo nastrúhaný z celých semien. Z jedného celého nastrúhaného muškátového orieška získate obvykle 2 až 3 čajové lyžičky mletého muškátového orieška.
Aký je rozdiel medzi muškátovým orieškom a kvetom?
Ako muškátový oriešok, tak kvet pochádzajú z plodu muškátovníka vonného. Zatiaľ čo oriešok je jeho jadrom, muškátový kvet je usušeným obalom, ktorý sa pôvodne nachádza okolo škrupiny ukrývajúcej jadro. Kvet sa obvykle suší len niekoľko málo hodín, zatiaľ čo semená, z ktorých sa získava muškátový oriešok, sa sušia po dobu šiestich až ôsmich týždňov. Chuťovo aj z hľadiska použitia sú si obe korenia v mnohom podobné.
Čo obsahuje muškátový oriešok?
Toto korenie v sebe ukrýva celý rad cenných látok a rastlinných zlúčenín, ktoré mu okrem jeho chuti dodávajú aj výnimočné účinky. Zaujímavé je porovnanie nutričných hodnôt muškátového orieška s muškátovým kvetom. V tabuľke je uvedené porovnanie jednej čajovej lyžičky alebo 1,7 gramu oboch korenín.
Muškátový oriešok | Muškátový kvet | |
Energia | 11,4 kcal | 8,08 kcal |
Voda | 0,137 g | 0,139 g |
Sacharidy | 1,08 g | 0,859 g |
Bielkoviny | 0,128 g | 0,114 g |
Tuky | 0,799 g | 0,551 g |
Vláknina | 0,458 g | 0,343 g |
Z hľadiska vitamínov nájdeme v muškátovom oriešku predovšetkým vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálnych látok obsahuje veľké množstvo medi, mangánu a železa.
Muškátový oriešok | Muškátový kvet | |
Vitamín B1 | 0,008 mg | 0,005 mg |
Vitamín B2 | 0,001 mg | 0,008 mg |
Vitamín B3 | 0,029 mg | 0,023 mg |
Vitamín B6 | 0,004 mg | 0,003 mg |
Vitamín C | 0,066 mg | 0,357 mg |
Draslík | 7,7 mg | 7,87 mg |
Fosfor | 4,69 mg | 1,87 mg |
Horčík | 4,03 mg | 2,77 mg |
Meď | 0,023 mg | 0,042 mg |
Vápnik | 4,05 mg | 4,28 mg |
Zinok | 0,047 mg | 0,039 mg |
Železo | 0,067 mg | 0,236 mg |
Ako použiť muškátový oriešok?
S týmto výrazným aromatickým korením sa stretneme v mnohých ázijských aj európskych kuchyniach. Do pokrmov sa vždy používa muškátový oriešok v mletej či strúhanej podobe. Vhodnejšie je nastrúhať ho až tesne pred použitím a vzhľadu na to, že teplotou stráca časť svojej chuti a arómy, je vhodné pridávať ho až na záver prípravy pokrmov.
Dôležité je tiež používať ho iba veľmi malé množstvo. V opačnom prípade hrozí nielen to, že jeho výrazná chuť a aróma prebijú všetko ostatné, ale nadmerné množstvo muškátového orieška môže spôsobiť aj nevoľnosť a halucinácie.
- V Spojených štátoch amerických je muškátový oriešok dôležitou ingredienciou slávneho apple pie. Skúste ho aj vy použiť pri príprave jablčných koláčov . Skvele sa v nich snúbi predovšetkým so škoricou.
- Týmto korením sa často ozvláštňujú rozmanité recepty z tekvice , predovšetkým obľúbené tekvicové polievky a koláče.
- Muškátový oriešok sa hodí aj do mnohých smotanových a syrových pokrmov a omáčok. Viete, ako s jeho pomocou pripraviť tú najlepšiu bešamelovú omáčku , ktorú potešíte svoje chuťové bunky?
- Ak máte radi plnku v rôznych podobách, nielen tú veľkonočnú, bez muškátového orieška sa tiež nezaobídete. Využite ho pri príprave plneného kurčaťa .
- Obľúbené je pridanie muškátového orieška do rozmanitých receptov na mleté mäso . Svojou chuťou a vôňou tak môže oživiť fašírky, mäsové guličky, sekanú aj plnené paprikové struky.
- V Taliansku sa toto korenie často využíva pri príprave dusenej zeleniny, skvele sa hodí najmä k receptom so špenátom , ružičkovým kelom, karfiolom či mangoldom.
- Muškátový oriešok sa veľmi dobre hodí aj k syrovému fondue alebo k receptom na syrové omáčky .
- Chuť a arómu tohto korenia oceníte aj pri výrobe domácich paštét , klobás aj pri nakladaní mäsa pred grilovaním.
- Muškátovým orieškom možno oživiť aj rozmanité krémové polievky , najmä karfiolovú, brokolicovú či zemiakovú.
- V neposlednom rade sa toto korenie používa na ozdobu rôznych horúcich nápojov, ako je cappuccino a vaječný koňak, aby im dodal chuť a arómu.
Čím nahradiť muškátový oriešok?
Vzhľadom k jeho nevšednej chuti nie je ľahké muškátový oriešok v receptoch nahradiť iným korením. Vo veľkej miere záleží aj na konkrétnom pokrme, ktorý pripravujete. Všeobecne sa ako možné náhradky muškátového orieška uvádzajú aníz, rasca, klinčeky, škorica, nové korenie či zázvor.
Skladovanie muškátového orieška
Celý aj mletý oriešok je vhodné skladovať vo vzduchotesnej nádobe na suchom a temnom mieste. Celý muškátový oriešok nám pri vhodnom skladovaní môže vydržať až štyri roky.
Muškátový oriešok a zdravie
Hoci sa toto korenie používa skôr pre svoju chuť ako pre svoje zdravotné účinky, obsahuje pôsobivú radu účinných látok, ktoré môžu pomôcť predchádzať chorobám a podporiť naše zdravie.
- Antioxidanty – toto korenie je bohaté na rastlinné zlúčeniny, ktoré v našom tele pôsobia ako antioxidanty a chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vrátane rastlinných pigmentov, ako sú kyanidíny, éterických olejov, ako sú fenylpropanoidy a terpény, a fenolových zlúčenín, vrátane kyseliny protokatechovej alebo ferulovej.
- Protizápalové vlastnosti – chronický zápal je spojený s mnohými nepriaznivými zdravotnými stavmi, ako sú srdcové choroby, cukrovka či artritída. Muškátový oriešok je bohatý na protizápalové zlúčeniny zvané monoterpény, ktoré môžu pomáhať znižovať zápaly v tele a prospievať ľuďom so zápalovými ochoreniami. V jednej štúdii bol potkanom aplikovaný roztok vyvolávajúci zápal a potom bol niektorým z nich podaný muškátový olej. U potkanov, ktorí olej konzumovali, došlo k výraznému zníženiu zápalu.
- Antibakteriálne vlastnosti – bolo preukázané, že muškátový oriešok má antibakteriálne účinky proti potenciálne škodlivým kmeňom baktérií, ako sú Streptococcus mutans a Aggregatibacter actinomycetemcomitans, ktoré môžu spôsobovať zubné kazy a ochorenie ďasien. Bolo tiež zistené, že inhibuje rast škodlivých kmeňov baktérie E.coli.
- Zdravie srdca a hladina cukru v krvi – štúdie na zvieratách ukazujú, že užívanie muškátového orieška znižuje rizikové faktory srdcových ochorení, ako je vysoká hladina cholesterolu a triglyceridov, ako aj hladinu cukru v krvi a funkciu pankreasu.
- Tráviaca sústava – toto korenie uľavuje pri zažívacích problémoch, ako je nevoľnosť, žalúdočné kŕče či vredy. Veľmi známe a oceňované sú jeho protihnačkové vlastnosti.
- Zdravie mozgu – muškátový oriešok je často spájaný s neuroprotektívnymi vlastnosťami. Štúdie naznačujú, že oleje obsiahnuté v muškátovom oriešku môžu pomôcť pri prevencii aj liečbe neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova, Parkinsonova a Huntingtonova choroba.
- Zdravie pečene – vzhľadom na to, že toto korenie je bohaté na myrislignan, môže pomáhať pri zmiernení poškodenia pečene. V štúdii bol myšiam podávaný tioacetamid, chemická zlúčenina, ktorá spôsobuje chronické ochorenia pečene, ako je fibróza a cirhóza, a bol im podávaný muškátový oriešok. Jeho výťažky mohli pomôcť znížiť pečeňový zápal a tiež aktivitu voľných radikálov v pečeni.
- Nespavosť – muškátový oriešok sa už po generácie odporúča ako domáci prostriedok proti nespavosti. Štipka tohto korenia v teplom mlieku údajne vždy pomôže.
- Antidepresívne účinky – v ajurvédskej medicíne je oriešok už dlho cenený pre svoje liečivé vlastnosti, pokiaľ ide o depresie. Štúdie potvrdili, že extrakt z muškátového orieška skutočne vykazuje možnú antidepresívnu aktivitu. Navyše môže mať menej vedľajších účinkov ako bežné alopatické lieky.
- Zdravie pokožky – v tradičnej medicíne sa toto korenie oddávna používa na zlepšenie vzhľadu a zdravia pokožky. Najčastejšie sa aplikuje ako pasta zmiešaná s vodou alebo medom, napríklad pri problémoch s akné. Podľa výskumov muškátový oriešok preukázal pozitívnu odozvu pri liečbe kožných infekcií a zároveň odďaľuje predčasné starnutie spôsobené dlhodobým vystavením ultrafialovému žiareniu.
- Afrodiziakum – niektoré štúdie ukazujú, že toto korenie môže zvyšovať sexuálny apetít a výkonnosť. Predpokladá sa, že tieto účinky sú spôsobené jeho schopnosťou stimulovať nervový systém spolu s vysokým obsahom účinných rastlinných látok. V tradičnej ázijskej medicíne sa toto korenie používa aj na liečbu sexuálnych porúch.
Muškátový oriešok ako droga
Hoci muškátový oriešok pri konzumácii v malom množstve nijako neškodí, jeho užívanie vo vysokých dávkach môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Obsahuje totiž zlúčeniny myristicín, safrol a elemicín, ktoré sa v našom tele menia na zlúčeniny podobné amfetamínu a meskalínu. V minulosti aj dnes sa tak muškátový oriešok niekedy používa ako relaxačná droga.
Pri požití väčšieho množstva spôsobuje príznaky, ako sú halucinácie a strata svalovej koordinácie. Výskumy ukazujú, že iba 5 gramov mletého muškátového orieška stačí na vyvolanie halucinogénnych účinkov podobných LSD.
Toxicita muškátovým orieškom môže ale spôsobiť závažné príznaky, ako je zrýchlený srdcový tep, nevoľnosť, dezorientácia a vracanie. V kombinácii s inými liekmi či veľmi vysoké množstvo cca 25-30 gramov, čo zodpovedá približne siedmim muškátovým orieškom, môže viesť dokonca ku kóme a úmrtiu.
Odkiaľ pochádza muškátový oriešok?
Vždyzelený muškátovník vonný pôvodne rástol iba na indonézskych ostrovoch Banda a Ambon. Na území Ázie sa muškátový oriešok používal už v dobe pred naším letopočtom. Do Európy sa dostal až neskôr, pravdepodobne počas šiesteho storočia vďaka arabským a indickým obchodníkom s korením. Po celý čas stredoveku bolo toto korenie v Európe veľmi cenené a drahé.
Vysoká cena bola daná tým, že jeho pestovanie bolo v tom čase stále obmedzené iba na oblasť Indonézie. V 16. storočí ale oblasť pripadla Portugalsku a neskôr Holandsku. Práve Holandsko sa potom stalo na niekoľko sto rokov krajín, ktoré mali na obchod s muškátovým orieškom monopol. Dnes sa muškátovník vonný pestuje nielen v oblasti Indonézie, ale aj v Karibiku či v južnej Indii.