Korenie, ktoré má doma mnoho z nás, ale málokto s ním skutočne varí. O čom je reč?
O muškátovom kvete.
Vedeli ste, že napriek menu sa o kvet vôbec nejedná?
Čo má spoločné av čom sa líši od svojho slávnejšieho bratranca muškátového orieška?
Do akých sladkých aj slaných pokrmov ho môžete ľahko pridať?
Objavte s nami tajomstvo jedného z najzložitejších aj najlákavejších druhov korenia.
Čo je muškátový kvet?
Aby sme pochopili, čo je to vlastne muškátový kvet, musíme si najskôr povedať niekoľko informácií o strome, z ktorého pochádza. Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je vždyzelený strom s podlhovastými vajcovitými listami a malými, zvonkovitými svetlo žltými kvetmi, ktoré v čase kvetu vydávajú výraznú vôňu. Stromu sa niekedy hovorí aj macizeň pravá. Plody sú svetlo žlté a dá sa povedať, že pripomínajú marhule.
Keď plod dozreje, vonkajší dužinatý obal, ktorý sa v Malajzii kanduje alebo nakladá ako pochutina, praskne a odhalí semeno. Semeno je pokryté červeným mieškom, rozdeleným do prúžkov, čo je muškátový kvet. Semeno sa potom suší až dva mesiace, kým vnútorný orech vo vnútri škrupiny nechrastí. Potom sa škrupina odstráni a odhalí sa muškátový oriešok.
Ako vyzerá muškátový kvet?
Muškátový kvet je „krajkovitá“ červeno sfarbená vonkajšia vrstva obklopujúca muškátové semienko. Táto vonkajšia vrstva, nazývaná aj aríl, môže byť odstránená, usušená a použitá ako samostatné korenie. Sýto červená farba pri sušení vybledne do oranžovožltej alebo svetlejšej hnedej farby. Muškátový kvet sa predáva mletý v práškovej forme, ale môžete ho nájsť aj v sušených celých kúskoch zvaných muškátové listy.
Ako chutí muškátový kvet?
Chuťovo je muškátový kvet často popisovaný ako menej intenzívna, jemnejšia a sladšia verzia muškátového orieška. Čo to ale v skutočnosti znamená?
Predstavte si kríženca muškátového orieška a koriandra, podfarbeného citrusmi a škoricou. K tomu pridajte rovnaké vlastnosti rozširujúcej nosovej dierky, aké majú muškátový oriešok, mäta a bazalka. Potom pridajte komplexnosť surového cukru. To je muškátový kvet.
Rovnako ako muškátový oriešok sa muškátový kvet obvykle používa pri pečení sladkých aj slaných pokrmov a taktiež dodáva kreatívnu zložitosť duseným mäsám a ďalším duseným pokrmom. V neposlednom rade sa pridáva do hrejivých koreniacich zmesí, ako je garam masala, mleté karí a marocká koreniaca zmes rás el hanout.
Aký je rozdiel medzi muškátovým kvetom a muškátovým orieškom?
Obe dve korenia pochádzajú z rovnakej rastliny – muškátovníka pravého. Muškátový oriešok je semeno, ktoré sa nachádza vo vnútri zrelého plodu stromu potom, čo bol odtrhnutý a rozdelený. Vonkajší obal, ktorý semeno obklopuje, sa po vybratí a usušení stane muškátovým kvetom. Zatiaľ čo muškátový kvet sa suší len niekoľko málo hodín, semena na získanie muškátového orieška sa suší po dobu niekoľkých týždňov.
Nutričné hodnoty, vitamíny a minerály
Oba dva druhy korenia sa mierne líšia aj svojim nutričným zložením a obsahom vitamínov a minerálov. V tabuľke je uvedené porovnanie jednej čajovej lyžičky alebo 1,7 gramu muškátového kvetu a orieška
Muškátový kvet | Muškátový oriešok | |
Energia | 8,08 kcal | 11,4 kcal |
Voda | 0,139 g | 0,137 g |
Sacharidy | 0,859 g | 1,08 g |
Bielkoviny | 0,114 g | 0,128 g |
Tuky | 0,551 g | 0,799 g |
Vláknina | 0,343 g | 0,458 g |
Muškátový kvet vyniká predovšetkým obsahom vitamínu C, železa a medi. Okrem toho v ňom ale nájdeme celý rad ďalších minerálnych látok a vitamínov, predovšetkým skupiny B.
Muškátový kvet | Muškátový oriešok | |
Vitamín B1 | 0,005 mg | 0,008 mg |
Vitamín B2 | 0,008 mg | 0,001 mg |
Vitamín B3 | 0,023 mg | 0,029 mg |
Vitamín B6 | 0,003 mg | 0,004 mg |
Vitamín C | 0,357 mg | 0,066 mg |
Draslík | 7,87 mg | 7,7 mg |
Fosfor | 1,87 mg | 4,69 mg |
Horčík | 2,77 mg | 4,03 mg |
Meď | 0,042 mg | 0,023 mg |
Vápnik | 4,28 mg | 4,05 mg |
Zinok | 0,039 mg | 0,047 mg |
Železo | 0,236 mg | 0,067 mg |
Na čo sa používa muškátový kvet?
Muškátový kvet je súčasťou mnohých európskych aj ázijských kuchýň. Recepty, v ktorých sa muškátový kvet používa, obvykle vyžadujú mletý muškátový kvet. Ak máte celý muškátový kvet, skúste ich niekoľko minút opekať na rozpálenej panvici, aby sa zvýraznila ich chuť a vôňa, a potom ho rozomeľte v mažiari alebo mlynčeku na korenie.
- Muškátový kvet má ako „hrejivé“ korenie množstvo využití v typicky jesenných a zimných pokrmoch a nápojoch. Vyskúšajte ho napríklad v receptoch na karfiolovú polievku . Pridať ho ale môžete aj do polievok z brokolice polievky.
- Máte radi ryby a plody mora? V tom prípade toto korenie tiež veľmi oceníte. Využite ho napríklad pri príprave kalmárov a chobotníc .
- Chuť aj vôňa muškátového kvetu sa skvele snúbi s najrôznejšími omáčkami zo syra a smotany. Oživte ním rozmanité syrové omáčky , ktoré používate na cestoviny.
- Veľmi chutný je muškátový kvet vo svetlých omáčkach, napríklad bešamelové alebo cibuľové. Viete, ako pripraviť tú najlepšiu bešamelovú omáčku , ktorú potešíte vaše chuťové bunky?
- Vynikajúca chuť dodá toto korenie aj plnkám. Použite ho v receptoch na plnené kurča . Podobne ale môžete plnku využiť aj pre ďalšiu hydinu.
- Využitie nájde muškátový kvet tiež pri výrobe domácich paštét alebo príprave mnohých mäsových marinád .
- Netradičné je použitie muškátového kvetu pri nakladaní zeleniny, ozvláštni recepty na zaváranie uhoriek .
- Zo sladkých pokrmov sa veľmi dobre chuťovo snúbi s pudingmi, šľahačkou, ovocím aj čokoládou. Využite ho pri príprave rozmanitých ovocných pohárov .
- Na Vianoce ho môžete pridať do cesta pri pečení vianočky či štôlne.
- Veľmi často sa tiež pridáva do rôznych pokrmov z tekvice. Vyskúšajte ho napríklad v receptoch na tekvicový koláč .
Čím nahradiť muškátový kvet?
Nie vždy máme muškátový kvet po ruke, keď ho práve potrebujeme. Vzhľadom na podobnosť s muškátovým orieškom je samozrejme najlepšie nahradiť ho ním, len ho musíte použiť menšie množstvo, pretože muškátový oriešok je oveľa intenzívnejší.
Pokiaľ nemáte ani ten, všeobecne je možné ľahko pálčivú a korenenú chuť muškátového orieška nahradiť anízom, rascou, klinčekmi či škoricou. Záleží samozrejme na charaktere pokrmu, ktorý pripravujete.
Skladovanie muškátového kvetu
Rovnako ako väčšinu ostatných druhov korenia je najlepšie muškátový kvet skladovať vo vzduchotesnej nádobe na suchom a temnom mieste.
Liečivé účinky muškátového kvetu
Podobne ako muškátový oriešok, má aj muškátový kvet množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie.
- Podpora trávenia – muškátový kvet sa odjakživa používa pri zažívacích problémoch, ako je nevoľnosť, hnačka, žalúdočné kŕče a plynatosť. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje aj chuť do jedla.
- Prevencia rakoviny – štúdie ukazujú, že esenciálny olej z muškátového kvetu môže pomôcť predchádzať rakovine jednoducho tým, že potláča rozvoj krvných ciev, ktoré vyživujú rakovinové nádory. Zlúčenina myristicín bráni rozvoju rakovinových buniek hrubého čreva.
- Zmierňuje úzkosť a depresiu – toto korenie má mierne protiúzkostné aj sedatívne vlastnosti, môže tak pomôcť odbúravať stres. Vedci dospeli k záveru, že tieto účinky vznikajú aktiváciou neurotransmiterov dopamínu a serotonínu.
- Pomáha pri prechladnutí – látky, ktoré muškátový kvet obsahuje, pomáhajú rozpúšťať hlieny.
- Zdravie zubov – toto korenie je skutočne prírodnou liečbou bolestí zubov i ďasien a používa sa aj v rade zubných pást.
- Úľava pre svaly a kĺby – olej z muškátového kvetu sa často využíva na masáže. Znižuje bolesti svalov a možno aj reumatickú bolestivosť kĺbov.
- Napomáha tvorbe červených krviniek – vzhľadom na vysoký obsah železa a medi muškátový kvet pomáha tvorbe nových krviniek. Nedostatok železa môže mať za následok anémiu, únavu aj svalovú slabosť.
- Nespavosť – vysoký obsah horčíka znižuje nervové napätie a tiež zvyšuje uvoľňovanie serotonínu, čo vyvoláva pocit uvoľnenia alebo dokonca upokojenia.
- Chráni obličky – toto korenie zabraňuje vzniku obličkových kameňov v tele. A ak obličkové kamene máte, úspešne ich „rozpúšťa“. Je to tiež výnimočný prírodný liek na obličkové infekcie spolu s ďalšími problémami súvisiacimi s obličkami.
- Zlepšuje zdravie mozgu – oleje, ako je myristicín a macelignan, ktoré muškátový kvet obsahuje, znižujú degradáciu nervových dráh i kognitívnych funkcií, ktoré všeobecne postihujú ľudí s možnou demenciou alebo Alzheimerovou chorobou.
- Kožné problémy – vzhľadom na to, že muškátový kvet pozitívne pôsobí na krvný obeh, podporuje prekrvenie kože a tým aj samoočistnú funkciu našej pokožky.
Pôvod a história
Existujú dôkazy o tom, že muškátový kvet aj oriešok boli objavené už v 1. storočí nl Rímsky autor Plinius hovorí o strome plodiacom orechy dvoch chutí. Muškátovník pravý pôvodne pochádza z indonézskych ostrovov Banda a Ambon. Odkiaľ sa toto korenie už v prvých storočiach po Kristovi vďaka arabským a indickým obchodníkom rozšírilo po celej Ázii aj veľkej časti Európy.
V čase zámorských objavov sa indonézske ostrovy stali kolóniou Holandska. Holanďania ostrovy, kde muškátovník rástli, starostlivo strážili a čoskoro získali na trh s muškátovým kvetom aj orieškom monopol. Vzhľadom na to, že boli jedinými dodávateľmi, na korenie veľmi zbohatli. Obchody riadila slávna Východoindická spoločnosť.