Opuncie u nás nie je taká známa a je to veľká škoda!
Zistite, aké sú jej zdravotné benefity a nutričné hodnoty.
Poradíme vám tiež, ako ju môžete využiť v kuchyni.
A čo taký recept na domácu limonádu?
To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!
Opuncie, pichľavý kaktus so sladkými plodmi
Opuncie, nazývaná aj nopál, je rod rastlín z čeľade kaktusovitej . Je známa najmä pre svoje jedlé plody. Medzi najznámejší druh nopálu patrí opuncia mexická , ktorá je dôležitou potravou pre mnoho ľudí v tropických a subtropických krajinách. Jej plodom sa u nás hovorí kaktusové figy.
Opuncie má široké, ploché, zelené vankúšiky (alebo aj pádla), ktoré sa bežne označujú ako nopales . Nopales sú jedlé a podávajú sa v rôznych mexických pokrmoch ako sú šaláty, tacos a polievky. Sú pomerne chrumkavé, ale môžu mať slizkou textúru, v závislosti na tom, ako sú pripravené. Chuť nopales býva popísaná ako rastlinná, ľahko kyslastá a podobná citrusom.
Malé, oválne plody , ktoré rastú na nopáloch, majú mäkké, šťavnaté vnútro, ktoré prekypuje sladkou chuťou a malými jedlými semienkami. Ich chuť je často prirovnávaná k melónu alebo kivi, niekedy s nádychom žuvačky. Sú známe nielen svojimi drobnými ostňami , ktoré sa vám môžu prilepiť na ruky a byť veľmi bolestivé, ale aj krásnymi kvetmi , ktoré možno ľahko rozpoznať podľa početných farebných okvetných lístkov a nápadných tyčiniek. Samotné plody môžu mať rôzne farby, vrátane limetkovo zelenej, žltej, oranžovej či červenej.
Zdravotné benefity konzumácia opuncie
Opuncie má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:
- Napomáha chudnutiu tým, že sa viaže na tuky v potrave, zvyšuje ich vylučovanie a znižuje vstrebávanie energie.
- Zlepšuje kvalitu pleti a vlasov .
- Rozpustná vláknina pektín obsiahnutá v opuncii znižuje krvný cukor a má priaznivé účinky na hladinu krvného tuku.
- Antioxidačné zlúčeniny v opuncii pomáhajú chrániť pred zápalmi a oxidačným stresom , ktoré môžu poškodiť pečeň.
Opunciu je bezpečné jesť v miernom množstve, pokiaľ je správne pripravená. Kvôli vysokému obsahu vlákniny môže nadmerná konzumácia tohto ovocia viesť k zažívacím ťažkostiam a súvisiacim symptómom.
Nutričné hodnoty opuncie
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty čerstvej opuncie v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Opuncie (100 g) |
Energia | 41 kcal |
Tuky | 0.5 g |
Sacharidy | 9.6 g |
Vláknina | 3.6 g |
Bielkoviny | 0.7 g |
Vitamíny a minerály v opuncii
Pozrite sa tiež na množstvo vitamínov a minerálov, ktoré 100 gramov čerstvej opuncie obsahuje.
Vitamíny a minerály | Opuncie (100 g) | % odporúčanej dennej dávky |
Vitamín A | 2.00 mcg | 0% |
Vitamín B1 | 0.014 mg | 1% |
Vitamín B2 | 0.060 mg | 5% |
Vitamín B3 | 0.460 mg | 3% |
Vitamín B6 | 0.060 mg | 4% |
Vitamín B9 | 6.00 mcg | 2% |
Vitamín C | 14.0 mg | 16% |
Vápnik | 56.00 mg | 4% |
Meď | 0.08 mg | 9% |
Železo | 0.30 mg | 2% |
Horčík | 85.00 mg | 20% |
Fosfor | 24.00 mg | 2% |
Draslík | 220.00 mg | 5% |
Selén | 0.60 mcg | 1% |
Sodík | 5.00 mg | 0% |
Zinok | 0.12 mg | 1% |
Ako si vybrať dobrú opunciu a ako ju skladovať?
Zrelé opuncie môžu byť červené, zelené alebo svetlo žlté – na rozdiel od iného ovocia zelená opuncia neznamená, že je nezrelá . Ovocie je najlepšie, keď je bacuľaté, okrúhle, ťažké na svoju veľkosť as dokonale hladkou šupkou. Akékoľvek zvrásnenie smerom ku koncu stonky znamená, že opuncie boli zozbierané už veľmi dávno a budú mať neuspokojivo kašovitú štruktúru.
Pri výbere vhodného ovocia ho držte medzi palcom a prostredníkom. Jeho tupý koniec a koniec stonky sú bez tŕňov. Tieto štetiny podobné vlasom sa nazývajú glochidy a keď sa usadia vo vašej koži, silne dráždia.
Kaktusové figy zoženiete vo väčších supermarketoch a hypermarketoch ako je Makro či Tesco, alebo potom online, napríklad na Rohlik.cz.
Čerstvé opuncie skladujte v chladničke v priehradke na ovocie a zeleninu až týždeň. Šťavu z opuncie môžete nechať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu až piatich dní alebo v mrazničke po dobu až 12 mesiacov.
Ako opunciu využiť v kuchyni?
Rastlina opuncie má tri rôzne jedlé časti:
- nopales , ktoré sa používajú ako zelenina
- okvetné lístky , ktoré možno použiť ako ozdobu alebo pridať do šalátov
- plody opuncie , čo je ovocie
Ak chcete opunciu pripraviť na jedenie, najprv ju vychlaďte v chladničke – vždy sú najlepšie studené. Aj keď sa komerčne predávané opuncie väčšinou predávajú už bez ostrých glochidov, stále je lepšie byť opatrný pre prípad, že na nej zostali nejaké zabudnuté ostne.
A ako opunciu jednoducho pripraviť na jedenie?
- Pri manipulácii s opunciou používajte rukavice.
- Ak sú na opuncii ešte glochidy, zoškrabnite ich tupým nožom a potom odstráňte očká, ktoré ich držali.
- Opunciu na pracovnej doske napichnite uprostred vidličkou.
- Odrežte oba konce ostrým nožom.
- Urobte jeden dlhý zvislý rez po dĺžke opuncie.
- Druhou vidličkou alebo nožom vytlačte z opuncie šupku a ovocie uvoľnite.
Ako získať z opuncie šťavu?
Šťava z opuncie sa skvele hodí do rôznych nápojov, koktailov, limonád, zmzlín alebo aj na prípravu džemu či šalátových zálievok.
- Vložte dužinu opuncie do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým sa úplne nerozmixuje.
- Potom rozmixovanú zmes preložte do jemného sita a vytlačte šťavu tak, aby vám v site zostala len dužina a semená.
- Dužinu aj semená vyhoďte.
Tipy, ako konzumovať opunciu
- Užite si ju ošúpanú a nakrájanú ako lahodnú desiatu.
- Rozmixujte ju do smoothies.
- Pripravte si z nej omáčku k bravčovému alebo jahňaciemu mäsu.
- Povarte ju s trochou pomarančovej a citrónovej šťavy na omáčku na ovocné šaláty a tvarohové koláče.
- Pripravte si z nej čatní.
Využitie v receptoch
- domáca zmrzlina
- čatní
- smoothie
- šalátové zálievky
Recept na limonádu z opuncie
Budete potrebovať:
- 1/4 šálky šťavy z opuncie
- 2 citróny
- 3 šálky cukru
- 4 a 1/2 šálok vody
Ako na to?
- Opunciu a citróny odšťavnite.
- Zmiešajte šťavu, pridajte cukor a premiešajte.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte vodu a užite si to!
Pestovanie opuncie
Opuncie rastie hlavne v púštnom prostredí, takže je veľmi bežná v Mexiku a na americkom juhozápade. Pestuje sa aj v Taliansku a ďalších častiach Stredomoria.
V našich podmienkach plodiť nebude, ale v domácich podmienkach vám môžu vyrásť krásne rastliny.
Všetky opuncie kvitnú na jar. V tom čase sú pokryté veľkolepými, voskovými, žltými (niekedy červenými) kvetmi, ktoré obvykle po jednom dni zmiznú. Na jeseň sa na rastline vyvinú plody a sú potom pripravené na zber od konca septembra do októbra (v niektorých oblastiach dokonca až do novembra).