Môžeme povedať, že oregano patrí nielen u nás, ale aj po celom svete k jednej z najobľúbenejších a najpoužívanejších byliniek vôbec.
K jeho obľúbenosti prispieva aj fakt, že sa hodí takmer k akémukoľvek jedlu a jeho pridanou hodnotou sú veľké zdravotné benefity, ktoré so sebou prináša!
Zistite ako ho vypestovať, usušiť a následne do akých pokrmov a receptov ho použiť. V tomto článku sa dozviete všetko!
Čo je oregano?
Oregano je bylina zložená z čerstvých alebo sušených listov rastliny oregano. Rastlina má drobné listy, ktoré prepožičiavajú štipľavú arómu a silnú chuť rôznym jedlám. V čase kvetenstva má rastlina ružové alebo fialové kvety, ktoré sú tiež jedlé. Ako bylinka je bezlepková a vhodná pre vegánsku a paleo stravu.
Možno ho nájsť voľne rastúce na horských svahoch Grécka a ďalších stredomorských krajinách, kde je to voľne rastúca bylinka.
Ako oregano chutí?
Chuť je štipľavá a popisovaná ako zemitá a zelená s trochou mäty a sena. Môže byť mierne horkastá.
Oregano vs. majorán
Oregano sa dá ľahko zameniť so jeho príbuznou majoránom. V Stredomorí je oregano známe aj ako divoká majorán, ale to neznamená, že je to majorán.
Majorán má jemnejšiu chuť a je sladší ako oregano, ktorá je ľahko drevitá s teplou a aromatickou chuťou. A vôňa majoránky nie je tak štipľavá ako vôňa oregana.
K zámene dochádza aj vďaka ich podobnému vzhľadu. Majorán má listy, ktoré sú mierne chlpaté a viac šedozelenej farby, zatiaľ čo oregano má listy olivovo zelenej farby, ale celkovo majú podobný vzhľad.
Čerstvé vs. sušené oregano
Čerstvé oregano má intenzívnejšiu chuť aj vôňu. Čerstvé oregano sa bežne používa na výrobu vývarov a polievok. Na toto použitie nestrhávajte listy z vetvičiek a namiesto toho ich zviažte so zvyškom byliniek.
Sušené oregano je bežnejšou formou a niektorí ľudia mu dávajú prednosť, pretože je jemnejšia a chuť neprebíja chuť pokrmov ako čerstvé oregano.
Liečivé účinky oregana
Antibakteriálne vlastnosti
Hlavnými zložkami oreganovej silice sú karvakrol a tymol. Tie môžu mať antimikrobiálnu vlastnosť, čo naznačuje, že by mohlo pomôcť kontrolovať rast baktérií v potravinách. Látky v oregane by mohli hrať úlohu v boji proti chorobám, ktoré už nereagujú na antibiotiká.
Protizápalové vlastnosti
Zložky oleja z oregana, ako je tymol a kyselina rozmarínová, majú protizápalové vlastnosti, ktoré by mohli viesť k zmierneniu:
- autoimunitná artritída
- alergická astma
- reumatoidná artritída
Diabetes
Zlúčeniny v oregane môžu pomôcť zvládnuť diabetes typu 2 a môže pomôcť:
- zlepšiť inzulínovú rezistenciu
- regulujú expresiu génov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus tukov a sacharidov
- obnoviť poškodené pečeňové a obličkové tkanivá
Ďalšie možné zdravotné prínosy spojené s konzumáciou oregana:
- zvládanie kašľa, astma, alergií, bronchitídy
- bolestivých menštruačných kŕčov
- infekcie a poruchy močových ciest
- bolesti hlavy
- krvácanie po extrakcii zuba
- vysoký cholesterol
Ďalšie možné zdravotné prínosy spojené s aplikáciou olej na pokožku:
- boj s akné
- lupiny
- vredy, bolesti zubov a ochorenie ďasien
- bradavice
- bodnutie hmyzom a ako repelent proti hmyzu
- bolesti svalov a kĺbov
- kŕčové žily
Ako pestovať oregano?
Oregano je rastlina, ktorá sa rada rozrastá a ker oregana môže narásť pomerne veľký, ak dostane priestor.
Stonky môžu tiež vyrásť až do výšky 60 centimetrov a často sa položia na zem, najmä keď je rastlina mladá alebo v tieni. Z týchto dvoch dôvodov je najlepšie dopriať rastlinám oregana na záhrade dostatok miesta a svetla.
Oregano je nenáročná bylina na pestovanie a starostlivosť. Oregano rastie veľmi dobre aj na čiastočnom slnečnom svetle, takže je dobrou voľbou aj na pestovanie vo vnútri. Je to výborná bylina do hrnčeka na parapet.
Ako sa starať o oregano?
Pokiaľ vaše oregano začne byť príliš veľké, môžete rastlinu rozdeliť. Urobte to tak, že opatrne vykopete koreňový zväzok a oddelíte časť koreňov a stoniek od hlavnej rastliny. Dávajte pozor, aby ste rastlinu príliš nenarušili a pracujte jemne. Staršej rastline doprajte čerstvú pôdu a dostatok vody, aby ožila. Zasaďte „novú“ rastlinu oregana do kvetináča a umiestnite ju na priame slnko.
Ako usušiť oregano?
Oregano je jednou z najlepších byliniek, ktoré môžete sušiť a užívať si ich po celý rok vo svojich obľúbených jedlách. Existujú dva spôsoby sušenia a to, ktorú zvolíte, bude závisieť od toho, koľko oregana zožnete.
V oboch prípadoch usušené oregano skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Sušené oregano v uzavretej nádobe zostane chutné celý rok.
Sušenie na ploche : Listy oregana zbavte stonky a položte ich na papierovú utierku. Umiestnite ich mimo priameho slnečného svetla, kým listy neoschnú. Táto metóda je vhodná pre malé úrody.
Sušenie zavesením : Nakrájajte dlhé vetvičky oregana a zoskupte ich do zväzkov a trs zaveste, kým neuschne. Po uschnutí jednoducho odoberte listy zo stonky a odstráňte všetky stonky. V závislosti od počasia by to malo trvať necelé dva týždne.
Nenechávajte oregano (alebo iné bylinky) visieť príliš dlho. Môžu sa presušiť, stratiť chuť a nahromadiť veľa prachu.
Na čo je dobré oregano?
Oregano je obľúbená bylina na varenie. Používa sa v talianskej kuchyni a väčšina detí ju pozná ako „bylinku na pizzu“. Objavuje sa tiež v mnohých mexických a španielskych pokrmoch a možno ho použiť na dochutenie takmer akéhokoľvek jedla.
Na rozdiel od niektorých iných byliniek môže byť sušené oregano pridané už na začiatku procesu varenia do omáčok a dusených pokrmov, pretože jeho chuť vydrží proces varenia. Ak ste si vyrobili vlastné sušené oregano, použite iba sušené listy a nie stonky, pokiaľ nebudete stonky z hotového pokrmu odstraňovať (ako pri pečení rýb plnených vetvičkami oregana a ďalšími bylinkami).
Čerstvé oregano bude mať agresívnejšiu chuť, takže je nevyhnutné, aby ste si dávali pozor na množstvo, ktoré pridávate. Príliš veľa môže spôsobiť, že pokrm bude horký a nevyvážený.
Oregano je obzvlášť užitočné v akomkoľvek pokrme na báze paradajok ako sú naše recepty s paradajkami . |
Je ideálny na dochutenie cestovinových pokrmov ako sú napríklad tieto skvelé špagety pomodoro . |
Skvelým doplnkom je aj pre akékoľvek polievky, vyskúšajte ho pridať aj do týchto vývarov s kuracím mäsom . |
Cesnak, cibuľa, tymián, bazalka, petržlen a olivový olej sú bežnými doplnkovými koreniacimi partnermi s oreganom. |
Celé vetvičky oregana a rozmarínu je možné pridať do vriacej vody, kde varíme morské plody spolu s niekoľkými veľkými listami bazalky. Pridajte ho pri varení niektorého z týchto receptov s chobotnicou ! |
Oregano dodáva lahodnú chuť pokrmom z kuracieho mäsa, do týchto fantastických receptov na gyros , hamburgerov, dokonca aj fazule. |
Tipy na recepty s oreganom
- Jednoduchá zálievka na šalát
- Univerzálna omáčka na domácu pizzu
- Tradičná mexická polievka (Green Pozole)
- Pečené kura s oreganom a citrónom
- Jahňacie kotletky
- Konfitovaný baklažán a cesnaks oreganom
Ako sa inak hovorí oreganu?
Oregano obyčajné je botanicky známe ako Origanum vulgare, po grécky „radosť z hôr“. U nás známe ako dobromyseľ obyčajná a medzi deťmi ako bylinka na pizzu ????
Piť alebo nepiť čaj z oregana?
Dajte si pozor na akékoľvek tvrdenia o oreganovom čaji, ktoré znie príliš dobre, na to aby to bola pravda. Veľmi málo štúdií zahŕňa testy na ľuďoch a žiadna z nich nezahŕňa špecificky oreganový čaj.
To neznamená, že pitie oregano čaju neponúka žiadne zdravotné výhody. Ale mnoho zdravotných tvrdení o oreganovom čaji nie je podložené výskumom.
Čím sa dá nahradiť oregano?
Pokiaľ zistíte, že vám oregano chýba, môžete ho nahradiť majoránom. Použite polovicu požadovaného množstva oregana.
Bazalka, chilli a tymián sú ďalšie možné náhrady.
Ako oregano skladovať?
Usušené oregano skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste vo vzduchotesnej sklenenej nádobe.
Čerstvé oregano by malo byť skladované v igelitovom sáčku v chladničke. Malo by byť použité rýchlo, ale pokiaľ do vrecka vložíte mierne navlhčený papierový obrúsok, môže vydržať až týždeň.
Ďalším spôsobom, ako uchovávať čerstvé oregano, je umiestniť stonky do pohára s vodou s plastovým vreckom voľne nasadeným cez pohár.