Aké druhy cibule poznáte?
Ošľach je zaujímavou odrodou, ktorá prežije aj tuhé zimy.
Použiť ju môžete ako klasickú cibuľu, ale nemusíte.
Dnes sa pozrieme na jej pestovanie, benefity aj konzumáciu.
Ako vyzerá a čo od nej môžete očakávať?
Všetko sa dozviete teraz a tu.
Čo je to ošľach?
Ošľach je zimná cibuľa a svoj názov získala vďaka tomu, dokáže ľahko prežiť zimu vonku v pôde. Stretnúť sa ale môžete aj s názvom sečka alebo sibírska cibuľa.
Klasická cibuľa je dvojročná rastlina, zatiaľ čo cibuľa ošľach je trvalka, ktorá vám vydrží po mnoho rokov. Pôvodom pochádza z Ázie.
Ako vyzerá zimná cibuľa?
Ošľach má klasický vzhľad rovnako ako jarné cibuľky. Pýši sa zelenými vrcholmi a cibuľa skryté pod zemou. Prakticky sa jedná o bežnú cibuľu, ale jej chuť je trochu jemnejšia.
Podľa názvu ľahko spoznáte, že ju možno pestovať počas zimy . Úrodu budete mať bohatú, aj keď budú veľké mrazy.
Cibuľa sú veľmi zdravé a majú veľké prínosy pre telo. Spoznajte všetky prednosti cibule a možno budete prekvapení, čo všetko vie. Ide o cenný zdroj vitamínov, ktorý nesmiete podceňovať.
Ako pestovať zimnú cibuľu?
Zimnú cibuľu ošľach môžete zasadiť na jar alebo na jeseň . Pri výsadbe na jeseň budete mať oveľa väčšiu a lepšiu úrodu. Vsádzať ju môžete kedykoľvek medzi októbrom a decembrom (2-3 týždne pred prvým mrazom).
Vyberte si slnečné miesto. Cibuľu vsádzajte 5-10 cm hlboko do pôdy s rozostupom 10-15 cm medzi jednotlivými cibuľami. Zasadiť ju môžete priamo do zeme alebo do nádoby. Ideálna nádoba musí mať minimálne 45 cm na šírku.
Zber zimnej cibule
Prvú zeleninu môžete žať dva až tri mesiace po výsadbe , teda aj uprostred zimy. So zberom môžete pokračovať od polovice zimy až do jari.
Ak si chcete nechať pár kúskov na jesennú výsadbu, nechajte ju vyschnúť na slnku. Skladujte ju na chladnom a suchom mieste. Tam vydrží až do jesene, kedy ju môžete znova zasadiť a ďalej pestovať.
Prečo by ste mali konzumovať ošľach?
Zimná cibuľa ošľach je skvelým zdrojom mnohých cenných zložiek, ktoré potrebujete pre svoje zdravie. Existuje mnoho dôvodov, prečo túto zeleninu pravidelne konzumovať. V zime by malo ísť o základnú ingredienciu v kuchyni. Vaše zdravie posilní, pretože sa v nej nachádza:
- flavonoidy,
- vláknina,
- vitamín C,
- foláty,
- kvercetín,
- chróm.
Posila imunitného systému
Cibuľa je veľmi bohatá na vitamín C, fytochemikálie a mnoho antioxidačných zlúčenín . Vďaka tomu posilní imunitný systém v zime aj v lete. Navyše produkuje vo vnútri tela teplo. Príjemne vás zahreje, aj keď bude chladno.
Boj s infekciami
Prítomnosť prírodných zlúčenín zaisťuje antibakteriálne, antiseptické a protizápalové vlastnosti. Dokonale bojuje proti infekciám v tele (prechladnutie, kašeľ, astma, bolesť uší, kožné problémy atď.).
Pomáha s chudnutím
Chcete si počas zimy udržať váhu? Jedzte cibuľa. Obsahujú mnoho minerálov (vápnik, železo, foláty, horčík, fosfor a draslík) a vlákninu. Navyše obsahuje málo kalórií.
Aké sú výživové hodnoty zimnej cibule?
Ošľach má málo kalórií a veľa vlákniny. Navyše obsahuje mnoho dôležitých minerálov. Konzumácia tejto zeleniny je vo všeobecnosti veľmi zdravá. Všetky druhy sú zdravé, vrátane zimnej cibule.
Voda | 91,3 g |
Energetická hodnota | 36 kcal |
Bielkoviny | 0,89 g |
Tuky | 0,13 g |
Cukry | 5,76 g |
Sacharidy | 7,68 g |
Vláknina | 1,2 g |
Vápnik | 21 mg |
Smotanová zimná cibuľa
Pýtate sa, ako použiť zimnú cibuľu? Jednou z možností je príprava na smotane. Ide o lahodný a jemný pokrm. Ideálna na sviatočný stôl. Príprava trvá 1 hodinu a 25 minút. Získať by ste mali 6-10 porcií.
Ingrediencie
- 1,3 zimnej cibule
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 3 lyžice masla
- 6 lyžíc múky
- 1 šálka mlieka
- 1/4 šálky suchého sherry
- 1/8 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Cibuľu odrežte konce a očistite. Vložte do hrnca a zalejte kuracím vývarom.
- Priveďte do varu, stlmte oheň a varte po dobu 10 minút. Cibuľa musí byť ľahko mäkká.
- Vyberte cibuľu (vývar nechajte v hrnci). Nechajte vývar variť.
- Rozpustite maslo a pridajte múku. Rýchlo pridajte tekuté ingrediencie.
- Za stáleho miešania na strednom ohni pridávajte korenie (okrem muškátového orieška).
- Vložte cibuľu do čistého hrnca a zalejte smotanovou omáčkou.
- Vložte do rúry a pečte na 190 stupňov po dobu 40 minút.
- Servírujte ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Rustikálny cibuľový koláč
Koláč je vždy skvelou možnosťou, ako spracovať ovocie a zeleninu. Zimná cibuľa ošlechch v ňom bude chutiť skvele. Príprava pritom nie je zložitá a chuť je vynikajúca.
Ingrediencie
Cesto
- 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky kukuričnej múky
- 1 lyžička sušenej bazalky alebo provensálskych byliniek
- 1/4 lyžičky soli
- 10 lyžíc nesoleného masla (pri izbovej teplote)
- 1 lyžica studenej vody
Cibuľová náplň
- 3 lyžice nesoleného masla
- 5 šálok cibule (na tenké plátky)
- 1/2 lyžičky soli
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 1/4 šálky hustej smotany
- 1 šálka strúhaného syra raclette
Postup
- Do misy kuchynského robota dajte múku, kukuričnú múku, bylinky a soľ. Premiešajte.
- Pridajte maslo a premiešajte, kým nebude zmes ako omrvinka.
- Za chodu pridávajte vodu a mixujte, kým sa cesto nespojí. Nesmiete ho ale premiešať.
- Na pracovnú dosku preosejte múku a presuňte cesto. Jemne miesime rukami, aby sa cesto spojilo.
- Zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do chladničky.
- Na cibuľovú náplň rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a soľ.
- Opekajte na miernom ohni po dobu 15-20 minút, kým nebude cibuľa svetlo zlatá.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Plech vysypte kukuričnou múkou alebo vymažte ťažkú zapekaciu misu.
- Cesto vyvaľkajte na veľkosť plechu. Cesto vyklopte na pripravený plech.
- Pripravenú cibuľu rozprestrite na cesto a nechajte voľný okraj dookola. Okraje prehnite cez náplň. Na vršok nameľte čerstvé korenie.
- Koláč pečte po dobu 15 minút. Potom nalejte polovicu smotany.
- Vráťte do rúry na ďalších 15 minút. Nalejte zvyšok smotany a posypte syrom.
- Pečte ďalších 20 minút.
- Nechajte koláč 5 minút vychladnúť, nakrájajte a podávajte.