Taliansko je vyhlásené svojím syrárskym umením, čo dokazuje aj tento taliansky syr Pecorino Romano!
Ak patríte medzi milovníkov syra, tak tento druh by vám rozhodne nemal uniknúť! Prichádza v rôznych variáciách a odrodách a možno preto je tak obľúbený, pretože je tak jedinečný!
Náš článok vám prináša všetky dôležité a zaujímavé informácie!
Čo je syr Pecorino?
Tento syr radíme do rodiny syrov vyrábaných z ovčieho mlieka.
Slovo pecorino je odvodené od slova „pecora“, čo v taliančine znamená ovce.
Ide o pevný, slaný syr, vyrobený z ovčieho mlieka a príležitostne zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka.
Po stovky rokov bol v Taliansku chov oviec základným prvkom pre život na vidieku. Ovce zaisťovali mnoho základných potrieb rodiny, od syra, mlieka, mäsa až po rúno, z ktorého možno stretnúť oblečenie a prikrývky. Na zelených pláňach Lazia sú špeciálne vyšľachtené ovce kŕmené čerstvou krmovinou, čo vedie k produkcii chuťovo plného a aromatického mlieka, ktoré tvoria základ tohto syra.
Každá odroda syra Pecorino získala štatút chráneného označenia, ktorý zaisťuje, že syr musí byť vyrobený v určitých regiónoch Talianska z určitých plemien oviec za použitia špecifických výrobných metód.
Ako sa syr Pecorino vyrába?
Výroba tohto syra zostala v zásade nedotknutá modernými technológiami a je z veľkej časti stále pôvodná.
Do čerstvého mlieka sa pridávajú baktérie a syridlo, ktoré vytvoria tvarohovú štruktúru syra. Keď sa syrenina oddelí, preloží sa do foriem, kde sa ručne osolí.
Po dôkladnom opláchnutí a ďalším posolením, je syr pripravený na zrenie.
Približne po 8 mesiacoch sa kontroluje farba, chuť a textúra.
Tradičné metódy výroby nepoužívajú žiadne umelé plnivá, prísady ani konzervačné látky
Ako chutí Pecorino?
Jeho textúra je pevná, s vysokým obsahom tuku, ktorý získava z ovčieho mlieka. Toto mlieko mu zároveň prepožičiava bohatú, maslovú štruktúru a svetlo žltú farbu.
Ako syr starne, stáva sa slanším a pevnejším. Vyzreté odrody sú tvrdšie a majú drobivú štruktúru. Pokiaľ ochutnáte nie toľko vyzreté odrody, zistíte, že ich chuť je jemnejšia menej slaná a krémovejšia, s podtónmi prepáleného masla a korenia.
Aký je rozdiel medzi Pecorinom a Parmazánom?
Parmezán je tvrdý taliansky syr vyrobený z odstredeného, nepasterizovaného kravského mlieka a prechádza zdĺhavým procesom zrenia (minimálne dva roky a niekedy aj viac ako štyri). Celkovo má tendenciu byť v dôsledku starnutia suchšie.
Druhy syra Pecorino
Na svete, existuje šesť druhov tohto syra, pričom každá z nich si získala svoje chránené označenie. Každá odroda sa vyznačuje ľahkými odlišnosťami, ako napríklad sa do neho v určitých častiach južného Talianska pridávajú hľuzovky, orechy (typicky vlašské orechy alebo pistácie).
Pecorino romano – má orieškovú a komplexnú arómu, najvýraznejšiu slanú chuť zo všetkých ostatných odrôd a obvykle zreje medzi ôsmimi mesiacmi až rokom.
Pecorino sardo – má typicky mäkší, krémovejší pocit textúru. Jeho chuť je sladšia a dá sa predávať už po 40 dňoch, takže je ideálna na strúhanie do bylinkových omáčok, ako je pesto, vo dvojici s čerstvým melónom alebo na výrobu pesta.
Pecorino toscano – môže sa konzumovať už od 20 dňa zrenia do troch mesiacov. Tento syr sa dobre rozpúšťa a je obzvlášť výborný ako bodka na záver po jedle, pokvapkaný medom alebo s hruškami alebo figami. Vyzretý nastrúhaný syr je skvelý do cestovín, polievok a šalátov.
Pecorino siciliano – je často doplnené guličkami korenia, ktoré sa pridávajú pri odstraňovaní srvátky vo výrobnom procese. Ideálny vek je od 3 mesiacov do 18 mesiacov.
Pecorino di filiano – je tak akurát ľahký a jemný, aby sa dal spárovať s dobrým červeným vínom.
Pecorino crotone – zreje po dobu minimálne 90 dní a má o niečo silnejšiu chuť, ktorá sa obzvlášť hodí k mäkkému ovociu, ako je hroznové víno alebo zrelé hrušky.
Nutričné hodnoty Pecorina (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
393 kcal | 4 g | 0 g | 32 g | 21 g | 29 g | 0 g | 1710 mg |
Ako sa syrom Pecorino variť?
Je skvelou prísadou do cestovín, ako cacio e pepe a cestoviny alla gricia alebo do týchto bohatých a silných syrových omáčok |
V Taliansku sa tradične vychutnáva aj samostatne, vďaka jeho jemnej a komplexnej chuti sa skvele hodí k poháru červeného vína, miske olív, tanieri údenín a čerstvému melónu. Vyzreté odrody sú servírované na konci výdatnej večere spolu s čerstvým ovocím, orechmi a medom |
Syr je najlepší v chuťových kombináciách s hruškami, fazuľami, medom, sušenými figami a nakladanými cibuľkami |
Vyskúšajte s ním tento lahodný šalát z grilovaných cukiet a mätou alebo náš klasický paradajkový šalát s rybou |
Čerstvý a mladý syr sa najlepšie hodí k ružovému alebo aromatickému bielemu vínu ako je napríklad Vermentino di Gallura |
Vyzreté odrody si najviac vychutnáte s plným vínom, ktoré dokáže vyvážiť intenzívnu jeho chuť, a sú to napríklad Chianti, Morellino di Scansano alebo Primitivo di Manduria |
Čím Pecorino nahradiť?
Ostré tóny pražených orieškov a karamelizovaného masla, ktoré ponúka parmezán , môžu byť dobrou alternatívou.
Grana Padano má s nižšou obsah tuku a nie je toľko chuťovo výrazný, ale aj napriek tomu ho môžeme považovať za dobrého náhradníka, aj keď nie je toľko intenzívna.
Skladovanie
Ak chcete Pecorino skladovať, zabaľte ho pevne do povoskovaného papiera alebo papiera na pečenie a uložte ho v chladničke do priehradky na zeleninu. Takto syr vydrží po dobu 2-3 týždňov (potom vyschne a stvrdne).
Môže sa syr Pecorino zmraziť?
Áno, dá sa aj zamraziť, ale treba pamätať, že jeho textúra, vôňa a chuť sa časom začne zhoršovať.