Peniazovka patrí medzi vyhľadávané lahôdky po celom svete!
Prečítajte si ako vyzerajú, v akom období vyrastajú a ako ich môžete spracovať v kuchyni!
Vychutnajte si túto lahodnú a voňavú špongiu na 1 000 možných spôsobov!
Čo je peniazovka sametonohá?
Tieto huby sa tiež niekedy nazývajú „zlaté ihlice, ľalie alebo enokitake“
Sú druhom jedlej huby, ktorá prirodzene rastie na pňoch stromov od neskorej jesene do skorej jari.
Pestované odrody sa výrazne líšia od tých, ktoré rastú vo voľnej prírode. Pestované huby sú zbavené svetla a pestované v prostredí bohatom na CO2, čo vedie k ich bledo bielej farbe so štíhlymi stonkami dlhými až 15 cm a malými klobúkmi.
Ako spoznať peniazovky?
- Tieto huby vyrastajú v období od októbra do apríla a zaraďujú sa medzi jedny z mála húb, ktoré vyrastajú aj v zimnom období.
- Rastie vo veľkých zhlukoch na mŕtvom dreve, najmä listnatých stromov, ale aj pri rybníkoch, v parkoch, záhradách a sadoch.
- Klobúky sú široké až 8 cm s ryhovaným okrajom. Povrch klobúka je lesklý, žltooranžový až červenkastý.
- Lupene sú tenké, u mladých húb bielej a neskôr žltooranžovej.
- Noha je tenká, podlhovastá. U mladých húb okrová, ale môže byť až čierna.
- Dreň je mäsitá, pevná s sladkastou vôňou aj chuťou.
- V kuchyni sa najčastejšie používa k pečenej hydine, do rizota, polievok, omáčok a hrianok. Svetovo sa radí medzi najchutnejšie huby, ale konzumujú sa iba ich klobúčiky.
Ako peniazovka chutí?
Majú jemnú, zemitú, ľahko sladkastú a ľahko ovocnú chuť. Keď sú čerstvé ich textúra je chrumkavá, a čím dlhšie sa varí, stávajú sa žuvavejšie.
Dobre sa párujú s ingredienciami, ako je sójová omáčka, citrónová tráva, cesnak, miso, zázvor a morské riasy.
Nutričná hodnota peniazovky (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
36 kcal | 8 g | 0,2 g | 0, 3 g | 0 g | 2, 7 g | 2, 7 g | 3 mg |
Ďalej obsahujú prvky ako: niacín, vápnik, draslík, selén, meď, fosfor a železo.
Je tiež známe, že medzi ich liečivé účinky patria:
- Prevencia rakoviny – rakoviny prsníka a pečene
- Demencia
- Prevencia vysokého krvného tlaku
- Trombóza
- Žalúdočné vredy
- Problémy s pečeňou
- Zápaly
Recepty s peniazovkou sametonohou
Tieto huby sa dajú konzumovať ako surové, tak varené. |
Pred konzumáciou orežte nohy a umyte |
Jemnú, chrumkavú textúru húb, možno podávať ako čerstvé v šalátoch, ľahko ich orestovať a pridať do vyprážaných jedál s rezancami, zamiešať do omeliet, rizot, karí, sushi alebo dokonca do našich lahodných jarných závitkov . Najčastejšie sa používajú v horúcich polievkach, pridávajú sa pre textúru, ale je možné ich tiež blanšírovať v zmesi na báze sójovej omáčky a podávať ako hlavné jedlo |
Peniazovka sa najčastejšie podávajú s rezancami soba, sójovou omáčkou, miso, cesnakom, cibuľou, jarnou cibuľkou, morskými riasami, kelom, zázvorom, slaninou, morskými plodmi, ako sú krab, homár alebo krevety, citrónovou trávou, citrónovou trávou , zelerom a paprikou |
Ďalším spôsobom, ako použiť huby, je pridať ich čerstvé do misky s ramien rezancami, pho alebo ich rýchlo uvariť v horúcom vývare. Uvarte si náš recept na ázijské Pad Tai a pridajte k nemu vyprážané peniazovky |
Zväzky húb veľkosti sústa sa niekedy zabalia do slaniny, grilujú a potom sa podávajú v pikantnej omáčke |
Po umytí húb zahrejte malé množstvo neutrálneho oleja, ako je arašidový olej alebo repkový olej, v panvici na stredne vysokú teplotu. Pridajte huby a za stáleho miešania jednu minútu restujte, než pridáte nakrájanú jarnú cibuľku a nasekaný cesnak. Varte ďalších 30 sekúnd, potom dochuťte sójovou omáčkou a podávajte. Môžete ich pridať do jednéhoz týchto receptov na vyprážanú ryžu , kde bude chutiť úplne luxusne |
Skladovanie
Huby sa často predávajú v plastových obaloch. Takže najlepšie urobíte, keď peniazovky ihneď rozbalíte a použijete.
Pokiaľ ich však plánujete skladovať v chladničke na ľubovoľne dlhú dobu, vyberte ich z plastového obalu a uložte ich do papierového vrecka, kde zostanú čerstvé 5 až 7 dní.