Všetko o petržlene: Aké sú jej druhy, ako ju správne pestovať a mnoho ďalších informácií na jednom mieste!

Petržlen je hojne pestovaná rastlina, ktorá sa konzumuje ako pre svoj koreň, tak aj pre svoju vňať.

Poznáte jej druhy a na čo sa využívajú?

Ako sa vôbec pestuje?

Či aké sú jej zdravotné benefity?

Objavte všetko, čo ste doteraz ani netušili!

Čo je to vlastne petržlen?

Petržlen, známa tiež ako Petroselinum, je rod dvojročných rastlín z čeľade miříkovitých (Apiaceae). Je dlhoročným základom európskej a blízkovýchodnej kuchyne, av súčasnej dobe sa používa po celom svete. Pestuje sa nielen pre svoj koreň, ktorý sa používa ako zelenina, ale aj pre vňať, ktorá má svoje využitie ako korenie a na ozdobu.

Druhy petržlenu

Hoci existuje viac ako 30 odrôd petržlenu, najbežnejšie sú nasledujúce 4:

  • Petržlen plocholistá

Táto bylinka je aromatická a vďaka svojej sviežej chuti sa pridáva do rôznych receptov. Najbežnejší druh plocholistého petržlenu, talianska petržlen, má mierne korenistú chuť a podobný vzhľad ako koriander. Medzi ďalšie odrody plocholistého petržlenu patria Titan a Giant of Italy.

  • Petržlen kučeravý (kučera)

Túto odrodu poznáte podľa nariasených listov a jasne zelenej farby. Je menej chutná ako petržlen plocholistá az toho dôvodu sa používa hlavne ako ozdoba.

  • Petržlen záhradná koreňová

Odroda petržlenu pochádzajúca z Nemecka, rozpoznateľná podľa väčších listov a silných koreňov. Listy tejto petržlenovej vňate sa používajú skôr okrasne ako na varenie, zatiaľ čo korene sa používajú do dusených pokrmov a polievok.

  • Japonský petržlen

Horko chutiaci druh petržlenu pochádzajúci z Japonska a Číny, so silnými stonkami, ktoré možno jesť samotné.

Petržlen plocholistá vs. petržlen kučeravý

Obe odrody petržlenovej vňate patria medzi tzv. vňaťovú petržlenovú vňať, ktorá sa pestuje najmä pre svoje listy a používa sa ako bylinka. Petržlen plocholistý a kučeravý má veľa podobných rysov, ale medzi nimi existuje niekoľko rozdielov.

Petržlen plocholistá Petržlen kučeravá
Chuť Robustné a svieže. Silnejšia chuť, môže byť trochu horká.
Vzhľad Štíhle stonky ustupujú tmavým plochým listom. Okrúhle, kučeravé listy.
Využitie v kuchyni Celú bylinu – stonku a listy – možno použiť ako celý zväzok (bouquet garni a sachet d’epices) na dochutenie vývarov, polievok a omáčok , ale častejšie sa listy pred pridaním do receptu zbavujú stoniek a nasekajú. Môžu byť použité ako prísada do receptov, ako sú fašírky a sekaná , alebo ich možno pridať ako dochucovadlo na konci varenia. Celé listy je možné zapracovať do šalátov a použiť ako ozdobu . Skvele sa tiež hodí ku kuraciemu mäsu a rybám a výborne sa dopĺňa s maslom, citrónom a cesnakom. Existujú určité recepty, ktoré vyžadujú použitie listov z celého zväzku, ale väčšinou vám bude stačiť niekoľko polievkových lyžíc. Táto odroda petržlenu sa používa predovšetkým ako dekoratívna ozdoba , ktorá pokrmom dodáva farbu. Použite čerstvú petržlen na ozdobu hnedých a béžových jedál, ako sú polievky, pečienka a syrové pokrmy alebo údeniny , aby ste dosiahli príjemný vizuálny efekt. Ďalšou možnosťou, ako využiť kučeravý petržlen, je zahrnúť ju do tradičnej francúzskej bouquet garni – zväzku čerstvých byliniek, ktoré sú zviazané dohromady a ponorené do misky počas varenia. Alebo použite túto bylinku na prípravu tradičného blízkovýchodného šalátu tabbouleh . Sušenú petržlenovú vňať zoženieme skôr plocholistú, prípadne sa používa kombinácia plocholistej a kučery, pretože výrazne tlmená chuť kučeravej petržlenovej vňate z nej nerobí vhodnú sušenú bylinku na varenie.
Plocholistá vs. kučeravý petržlen.
www.thekitchn.com

Použitie v receptoch

· Hovädzí vývar
· Kuracie vývar
· Polievka s krupicou
· Kaldoun
· Karbonátky z rýb
· Cuketová sekaná
· Zeleninové šaláty
· Kuracie plátky so zeleninou
· Rybie šaláty

Petržlenové pesto

Z petržlenu si môžete tiež pripraviť pesto. Pripravte si nasledujúce ingrediencie :

  • 60 g plocholistého petržlenu (2 veľké hrsti)
  • 1 vrchovatá polievková lyžica píniových orieškov
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného syra parmigiano reggiano alebo pecorino
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  1. Všetky ingrediencie dajte do misy a ponorným mixérom rozmixujte dohladka.
  2. Ak používate mažiar a paličku, pridajte ich do mažiara a roztlčte do hladka.
  3. Okoreňte a použite podľa potreby.
Pesto z petržlenu v mištičke s lyžičkou, servírované s plátkami pečiva a klinmi citróna.
www.insidetherustickitchen.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na luxusné bylinkové pesto 5x inak!

Chcete čaj z petržlenu?

  1. Naplňte malý kastról studenou vodou a dajte ho variť na stredne vysoký plameň na sporák.
  2. Zatiaľ čo sa voda varí, pripravte si petržlen.
  3. Vyberte si ten najčerstvejší petržlen, ktorý nájdete, zo supermarketu alebo z vlastnej záhrady.
  4. Dobre ju opláchnite, aby ste odstránili všetky nečistoty alebo zvyšky, ktoré na listoch zostali po zbere, a potom listy odoberte zo stoniek.
  5. Nasekajte ich nahrubo, kým nezískate štvrť šálky listov.
  6. Vložte listy petržlenu do hrnčeka alebo malej kanvičky.
  7. Zalejte ich šálkou vriacej vody a rýchlo premiešajte.
  8. Nechajte lúhovať aspoň 5 minút, alebo dlhšie, ak chcete silnejší šálku čaju.
  9. Sceďte lístky z čaju a vyhoďte ich.
  10. Ochutnajte čaj a pridajte trochu citrónovej šťavy a medu alebo iného sladidla, ak chcete.
  11. Listy petržlenu sú mierne horkasté a vďaka citrónu a medu bude silný čaj chutnejší.
Čaj z petržlenovej vňate v hrnčeku s citrónom s vedľa položenou čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.healthline.com

Čerstvá alebo sušená petržlen?

Zatiaľ čo väčšina sušených byliniek má výraznejšiu chuť ako vo svojej čerstvej podobe, u petržlenovej vňate to neplatí. Len málo sa chuť sušenej petržlenovej vňate podobá tej čerstvej, a preto ju nemožno sušenou verziou nahradiť. Sušenú petržlenovú vňať najlepšie využijete v receptoch, kde sa bude dlho variť, ako sú polievky, dusené jedlá a omáčky na cestoviny, a dobre sa kombinujú s inými bylinkami bez toho, aby sa ich chute prekrývali. Sušená petržlenová vňať väčšinou býva tá plocholistá, prípadne nájdete kombinácie plocholistej a kučery. Samotná usušená kučera má nezaujímavú chuť, preto sa nepoužíva.

Nezabudnite používať pri varení aj čerstvé stonky, ktoré majú viac chuti a vône ako listy.

Kde kúpiť

Petržlenovú plocholistú zoženiete u nás skôr sušenú alebo čerstvú na farmárskych trhoch či v niektorých väčších obchodoch s potravinami. Kučeru pre zmenu zoženiete takmer v každom väčšom obchode. Hľadajte jasne zelené listy bez známok žltnutia, hnednutia alebo vädnutia. Zväzok môže byť trochu navlhnutý, ale listy by nemali byť mokré.

Skladovanie

Aby petržlenová vňať zostala čerstvá čo najdlhšie, je najlepšie celý zväzok očistiť vodou, jemne zabaliť do papierového uteráka, vložiť do vrecka na zips a uložiť do chladničky. Mala by zostať čerstvá týždeň.

Ďalším spôsobom, ako môžete petržlenovú vňať skladovať, je jej zmrazenie, čo je najlepšia metóda, ak sa vám v záhradke urodilo väčšie množstvo petržlenu, než ste schopní ihneď spracovať. Petržlen je možné zmraziť nasekanú a skladovať v mraziacich vreckách, alebo ju možno tiež nasekať a zmiešať s vodou a zmraziť vo formách na ľad. V oboch prípadoch vám petržlen vydrží až šesť mesiacov.

Zdravotné výhody konzumácia petržlenu

  • Petržlen je nízkokalorická bylina bohatá na živiny , najmä na vitamín K, A a C.
  • Obsahuje mnoho silných antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať poškodeniu buniek a znížiť riziko niektorých ochorení.
  • Je bohatá na vitamín K , ktorý je základnou živinou pre optimálne zdravie kostí. Konzumácia potravín s vysokým obsahom tejto živiny je spojená so zníženým rizikom zlomenín a zlepšenou minerálnou hustotou kostí.
  • Flavonoidy a vitamín C, ktoré petržlen obsahuje, pomáhajú v boji proti rakovine .
  • Petržlen obsahuje luteín, zeaxantín a beta karotén, rastlinné zlúčeniny, ktoré chránia zdravie očí a môžu znížiť riziko niektorých očných ochorení súvisiacich s vekom, ako je AMD (makulárna degenerácia).
  • Je bohatá na vitamín B , ktorý chráni naše srdce a môže znížiť riziko srdcových ochorení.
  • V štúdiách bolo preukázané, že extrakt z petržlenu má antibakteriálne vlastnosti . Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

Vedľajšie účinky konzumácie petržlenu

Konzumácia veľkého množstva vňaťovej petržlenovej vňate môže spôsobiť sťahy maternice počas tehotenstva. Pojedanie listov petržlenu tiež nie je bezpečné pre ženy, ktoré dojčia. Spôsobuje zvýšenú citlivosť pokožky na slnko, čo môže spôsobiť vyrážku a zápaly na koži. Petržlen je tiež zodpovedná za zadržiavanie vody v tele.

Nutričné hodnoty v petržlenovej vňate

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt 100 g čerstvej vňaťovej petržlenovej vňate vs. čerstvých vybraných druhov byliniek.

Nutričné hodnoty Petržlen
(100 g)
Bazalka
(100 g)
Koriander
(100 g)
Pažítka
(100 g)
Energia 36 kcal 23 kcal 23 kcal 30 kcal
Tuky 0.8 g 0.6 g 0.5 g 0.7 g
Sacharidy 6.3 g 2.7 g 3.7 g 4.4 g
Vláknina 3.3 g 1.6 g 2.8 g 2.5 g
Bielkoviny 3 g 3.2 g 2.1 g 3.3 g

Vitamíny a minerály v petržlenovej vňate

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré čerstvý petržlen v porovnaní s vybranými druhmi byliniek obsahuje.

Vitamíny a minerály Petržlen
(100 g)
Bazalka
(100 g)
Koriander
(100 g)
Pažítka
(100 g)
Vitamín A 421.00 mcg 264.00 mcg 337.00 mcg 218.00 mcg
Vitamín B1 0.086 mg 0.034 mg 0.067 mg 0.078 mg
Vitamín B2 0.098 mg 0.076 mg 0.162 mg 0.115 mg
Vitamín B3 1.313 mg 0.902 mg 1.114 mg 0.647 mg
Vitamín B6 0.090 mg 0.155 mg 0.149 mg 0.138 mg
Foláty 152.00 mcg 68.00 mcg 62.00 mcg 105.00 mcg
Vitamín C 133.0 mg 18.0 mg 27.0 mg 58.1 mg
Vitamín E 0.75 mg 0.80 mg 2.50 mg 0.21 mg
Vitamín K 1640.0 mcg 414.8 mcg 310.0 mcg 212.7 mcg
Vápnik 138.00 mg 177.00 mg 67.00 mg 92.00 mg
Meď 0.15 mg 0.39 mg 0.23 mg 0.16 mg
Železo 6.20 mg 3.17 mg 1.77 mg 1.60 mg
Horčík 50.00 mg 64.00 mg 26.00 mg 42.00 mg
Fosfor 58.00 mg 56.00 mg 48.00 mg 58.00 mg
Draslík 554.00 mg 295.00 mg 521.00 mg 296.00 mg
Selén 0.10 mcg 0.30 mcg 0.90 mcg 0.90 mcg
Sodík 56.00 mg 4.00 mg 46.00 mg 3.00 mg
Zinok 1.07 mg 0.81 mg 0.50 mg 0.56 mg

Pestovanie

Petržlen nemá rada extrémne horúce oblasti a je náchylná na spätné zamrznutie v chladnej klíme. Pre jej pestovanie si vyberte slnečné miesto v dobre odvodnenej pôde s množstvom organických doplnkov . Ak sadíte niekoľko rastlín spoločne, ponechajte medzi nimi aspoň 36 cm , aby ste zabránili tvorbe plesní na listoch. Rastlinám v kvetináčoch sa darí v okne s nepriamym svetlom, bez prievanu as príjemnými teplotami v domácnosti .

Ak ju chcete pestovať zo semienka, začnite v marci či apríli po tom, čo pominie nebezpečenstvo mrazu. Použite jemnú zmes zeminy, rašeliny a piesku. Zakryte 3 mm jemným posypom pôdy a udržujte semená zahmlené a ľahko vlhké.

Medzi zavlažovaním nechajte pôdu čiastočne vyschnúť. Približne raz týždenne zalievajte a nechajte prebytočnú vlhkosť odtiecť. Rastliny skoro na jar prihnojujte vyváženým hnojivom . Pokiaľ vám rastlinka príliš nerastie, skúste ju presadiť na slnečnejšie miesto. Vždy odrežte kvety, ak sa objavia, pretože ak to neurobíte, produkcia listov sa zníži.

Petržlen sa žne, keď má rastlina asi 20 cm a je dostatočne rozvetvená. V prípade dobrých pestovateľských podmienok je možné žať až 5x do roka .

Petržlenka rastúca na záhrade.
www.lovefood.com

Petržlen záhradná koreňová

Táto odroda sa pestuje hlavne pre svoj koreň, ktorý vyzerá ako kríženec pastiera a mrkvy. Chuť a textúra je tiež niekde medzi nimi. Má hrubú bielo-béžovú šupku a pod šupkou je belšia. Jej vňať je tiež jedlá, avšak sa toľko nepoužíva.

Využitie v kuchyni

Koreňová petržlen je všestranná, je jedlá surová alebo varená a ľahko sa zaraďuje do jedálnička.

Začnite odstránením zelených vrškov, ktoré je možné použiť ako ozdobu alebo z nich neskôr môžete urobiť pesto. Korene dobre umyte, prípadne olúpte, ale nemusíte. Je chutná, treba ju však dôkladne vydrhnúť, aby ste odstránili všetku nečistotu.

  • Koreň petržlenu môžete nakrájať na tyčinky a vychutnať si ho zasyrova len tak samotný alebo s obľúbeným mandľovým, fazuľovým alebo zeleninovým dipom. V opačnom prípade ho skúste nastrúhať ako ozdobu šalátov alebo sendvičov .
  • Môžete ho tiež dusiť, opekať alebo restovať . Skvele sa hodí k inej koreňovej zelenine a je vynikajúci gratinový alebo pridaný do pečenej zeleninovej zmesi.
  • Okrem toho môžete petržlen variť v pare a či z nej priraviť pyré a to servírovať k mäsovej pečienke či zeleninovému výpeku
  • Môžete ju tiež nasekať a pridať do polievok alebo duseného mäsa .
  • Koreňový petržlen si môžete aj usušiť na plytkom pekáči v rúre vyhriatej na 77 °C. Pred uložením do vzduchotesnej nádoby ju nechajte na tmavom mieste vychladnúť. Takto usušenú petržlen môžete používať ako dochucovadlo.

Použitie v receptoch

Ako uvariť koreňový petržlen v pare?

  1. Vložte naparovák do hrnca.
  2. Pridajte vodu tesne pod dno naparováka.
  3. Priveďte vodu do varu.
  4. Pridajte 500 g pripravenej koreňovej petržlenovej vňate do naparováku.
  5. Zakryte a znížte plameň.
  6. Varte do chrumkava.
  7. Zhruba polcentimetrové plátky zaberú 8 až 10 minút, polcentimetrové prúžky 5 až 7 minút.

Inšpirujte sa aj našimi receptami z parného hrnca , ktoré sú zdravé, chutné a krásne farebné!

Ako si pripraviť petržlenové pyré?

  1. Petržlen uvarte vo vode, sceďte a vložte do mixéra.
  2. Vyšľahajte s maslom a korením.
  3. Na cca kíl petržlenu použite 4 až 6 lyžíc masla.
Pyré z koreňového petržlenu servírované v miske s lyžičkou a ozdobené čerstvými bylinkami.
www.westoftheloop.com

Kde kúpiť

Koreňový petržlen kúpite v obchodoch s potravinami či na farmárskych trhoch. Pokúste sa vybrať tie kusy, ktoré majú béžovú farbu, sú pevné a nepoškriabané. Vyhýbajte sa vyschnutým kusom. Pokiaľ sú vršky stále prichytené, mali by byť sýto zelené a nie zvädnuté. Najlepšie bude chutiť malá až stredne veľká petržlen. Neodstrihávajte listy, pokiaľ nebudete pripravení použiť korene.

Skladovanie

Petržlen vydrží v chladničke až týždeň, pokiaľ ju najskôr zabalíte do papierovej utierky a vložíte do plastového vrecka. Listy vydržia len 1 alebo 2 dni. Môžete ju tiež zamraziť a to tak, že ju olúpete, nakrájate a budete 2 – 3 minúty blanšírovať (v závislosti od veľkosti kúskov). Potom ju zabalíte do mraziacich vrecúšok a zamrazíte až na 6 mesiacov. Takto zamrazený petržlen môžete použiť do polievok, dusených pokrmov či na pyré.

Zdravotné výhody konzumácia koreňa petržlenu

  • Petržlen má nízky obsah kalórií a obsahuje niekoľko základných živín , vrátane vitamínu C, kyseliny listovej a vlákniny.
  • Medzi silné antioxidanty koreňa petržlenu patrí myristicín, apiol a vitamín C. Tieto zlúčeniny môžu byť zodpovedné za mnohé z jeho zdravotných prínosov.
  • Niekoľko živín a antioxidantov v koreňovom petržlene môže hrať úlohu pri znižovaní zápalu a ochrane proti chronickým ochoreniam .
  • Šťava z koreňa petržlenu pomáha detoxikačnému procesu našej pečene .
  • Koreňová petržlen je skvelým zdrojom vitamínu C a vlákniny, dvoch živín nevyhnutných pre zdravý imunitný systém .
  • Jedna štúdia ukázala, že extrakt z koreňa petržlenu môže zabrániť rastu buniek rakoviny prsníka a obsah vlákniny v tejto zelenine môže mať aj protirakovinové účinky. Je však potrebný ďalší výskum.

Nutričné hodnoty petržlenu

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt 100 g čerstvého koreňového petržlenu vs. čerstvých vybraných druhov zeleniny.

Nutričné hodnoty Koreňový petržlen
(100 g)
Mrkva
(100 g)
Zeler
(100 g)
Pastier
(100 g)
Energia 48 kcal 41 kcal 42 kcal 75 kcal
Tuky 1.0 g 0.2 g 0.3 g 0.3 g
Sacharidy 6.0 g 9.6 g 9.2 g 18 g
Vláknina 4.0 g 2.8 g 1.8 g 4.9 g
Bielkoviny 3.0 g 0.9 g 1.5 g 1.2 g

Vitamíny a minerály v petržlene

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré čerstvý koreňový petržlen v porovnaní s vybranými druhmi zeleniny obsahuje.

Vitamíny a minerály Koreňový petržlen
(100 g)
Mrkva
(100 g)
Zeler
(100 g)
Pastier
(100 g)
Vitamín B1 0.1 mg 0.066 mg 0.050 mg 0.090 mg
Vitamín B2 0.1 mg 0.058 mg 0.060 mg 0.050 mg
Vitamín B6 0.2 mg 0.138 mg 0.165 mg 0.090 mg
Foláty 20.00 mcg 19.00 mcg 8.00 mcg 67.00 mcg
Vitamín C 40.00 mg 5.9 mg 8.0 mg 17.0 mg
Vitamín E 1.7 mg 0.66 mg 0.36 mg 1.49 mg
Vápnik 40.00 mg 33.00 mg 43.00 mg 36.00 mg
Železo 0.9 mg 0.30 mg 0.70 mg 0.59 mg
Horčík 25.00 mg 12.00 mg 20.00 mg 29.00 mg
Fosfor 60.00 mg 35.00 mg 115.00 mg 71.00 mg
Draslík 400.00 mg 320.00 mg 300,00 mg 375.00 mg
Sodík 12.00 mg 69.00 mg 100,00 mg 10.00 mg
Zinok 0.2 mg 0.24 mg 0.33 mg 0.59 mg

Pestovanie

  • Semená vysievajte skoro na jar (od februára do apríla) a to cca 0,3 cm hlboko a 15 cm od seba. Rastliny pestujte na plnom slnku či mieste s čiastočným tieňom.
  • Pred výsadbou spracujte pôdu 30 cm hlboko , odstráňte kamene, klúčiky a nečistoty. Pokiaľ je pôda tvrdá, pridajte dostatočné množstvo hliny, kompostu alebo rašeliny. To umožní koreňom rásť dole do pôdy, bez prekážok.
  • Pôda by mala byť bohatá a dobre odvodnená . Udržujte pôdu vlhkú, nie mokrú. Suchá pôda spôsobí, že sa korene rozvetvia a rozdelia.
  • Počas vegetačného obdobia pridávajte raz mesačne univerzálne hnojivo .
  • Udržujte rastliny dobre odburinené , zvlášť pokiaľ sú mladé.
  • Ideálne pH pôdy: 5,5 – 7,0 .
  • Začnite žať korene, keď sú 12 – 15 cm dlhé .
  • Listy možno žať a používať rovnakým spôsobom ako bežnú petržlen (bylinu).
Korene petržlenu na záhrade.
www.gardeningknowhow.com

História petržlenu

Petržlen pochádza zo stredomorskej oblasti južnej Európy a pestuje sa už viac ako 2000 rokov . Niektorí historici pripisujú zásluhu Karlovi Veľkému , cisárovi Svätej ríše rímskej, za to, že sa táto bylina stala tak populárnou, pretože ju hojne pestoval vo všetkých záhradách svojich sídiel.

V mytológii sa verilo, že petržlen pochádza z gréckeho hrdinu Archemora , predchodcu smrti. Podľa legendy rastlina prvýkrát vyklíčila v jeho Archemora. Tento mýtus spôsobil, že starí Gréci tvrdili, že petržlen je posvätná a tiež zlá. Bojovníci kŕmili svoje kone petržlenovou vňaťou, aby im dodali silu. Gréci ju umiestnili na víťazných športovcov a tiež na hroby mŕtvych. Výraz De’eis thai selinon , „potrebovať len petržlen“, bol eufemistický výraz ekvivalentný „jednej nohe v hrobe“. Po celú dobu sa verilo, že petržlen má mnoho neobvyklých a magických účinkov. Kedysi sa napríklad verilo, že táto bylina je zlá a pokiaľ ste zamilovaní, nemali by ste nikdy kosiť petržlen, inak by vašu lásku prerezala a zničila.

Petržlen bola pôvodne odroda s plochými listami, ale keď sa objavila odroda kučeravá a začala získavať na popularite, začala sa petržlen používať častejšie.

Čo sa týka koreňového petržlenu, je obľúbená v Nemecku už od 16. storočia a po stáročia je tiež obľúbenou zeleninou v Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Holandsku a Rusku. Prvýkrát bol koreň petržlenu zrejme použitý pri varení v Hamburgu v Nemecku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)