Urobila na vás dojem jedla ako kuracie karí alebo dusená šošovka podávaná v indických reštauráciách?
Premýšľate, čo im chýba, keď si ich uvaríte doma?
Odpoveď s najväčšou pravdepodobnosťou spočíva v aromatickom korení známom ako senovka grécka.
Okrem semien je možné konzumovať aj jej listy.
Čo stojí za jej neobvyklým názvom?
Do akých pokrmov ju môžete pridať?
Odhaľte s nami všetky tajomstvá tejto starodávnej rastliny.
Čo je senovka?
Pískavica grécke seno (Trigonella foenum-graecum) je rastlina z botanickej čeľade bobovitej, kam patrí napríklad aj cícer a arašidy. Je pokladaná za jednu z najstarších kultúrnych rastlín na svete. Najpoužívanejšou časťou pískavice sú semená, ktoré sa obvykle sušia a melú.
Pri varení sa ale najmä v Ázii často používajú aj listy, čerstvé, sušené aj mrazené. Okrem kulinárstva má svoje využitie aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle a poľnohospodári ju používajú ako krmivo pre dobytok. Pôvodne senovka pochádza z oblasti Stredného východu, využíva sa najmä v indickej, severoafrickej a blízkovýchodnej kuchyni.
Čerstvými aj sušenými listami je možné dochutiť pokrmy, ako sú omáčky, karí, zeleninové pokrmy a polievky. Semená sa používajú celé alebo mleté a sú tiež súčasťou radu koreniacich zmesí, ako je indické garam masala, karí či bulharská čubrica. Okrem toho sa využíva tiež na liečivé účely. Najviac sa pestuje v Indii, Číne, Etiópii, Egypte a Sudáne, u nás ju ojedinele nájdeme na južnej Morave.
Ako vyzerá senovka?
Rastlina dorastá do výšky okolo 60-90 cm. Zo stonky vyrastajú malé trojpočetné listy oválneho tvaru. Drobné kvety majú bielu či žltobielu farbu, plodom sú zahnuté struky. V každom struku sa ukrýva približne dvadsať tvrdých zlatohnedých semien štvorcového tvaru.
Ako chutí senovka?
Semená senovky sú jedným zo základných korenín používaných v indickej kuchyni, ich sladká oriešková chuť pripomína javorový sirup a karamelizovaný cukor. Surová senovka je ale pomerne horká, až po uvarení av kombinácii s ďalšími aromatickými látkami sa premení a dodá pokrmom sladkosť a hĺbku chuti.
Znížiť horkú chuť semien pomôže tiež ich namočenie cez noc a opekanie na panvici alebo tiež ich kombinácia s iným výrazným korením, ako je koriander, rasca a paprika.
Na záver je pokrmy s pískavicou vhodné pokvapkať limetkovou alebo citrónovou šťavou. Kyselina znižuje sladkosť, ktorá by inak pôsobila príliš sladko, a je nevyhnutná na zvýraznenie všetkých komplexných chutí, ktoré senovka ponúka.
Nevšedný názov
Rastlina na prvý pohľad zaujme svojim názvom – senovka grécka. Názov pískavice údajne odkazuje na skutočnosť, že ten, kto ju užíval, si mohol takzvane pískať, pretože vďaka jej zdraviu prospešným účinkom ho netrápili žiadne problémy. Napokon aj odkaz na Grécko je akousi upomienkou na Hippokrata, antického otca medicíny, ktorý presadzoval pískavicu ako liek na rad problémov.
Slovo seno odkazuje na skutočnosť, že už v staroveku bola senovka veľmi vyhľadávaným krmivom pre zvieratá, a to najmä vďaka tomu, že naši predkovia si všimli pozitívny vplyv jej konzumácie na produkciu mlieka svojich kráv, kôz a oviec. Niekedy je možné sa stretnúť aj s anglickým označením fenugreek.
Čo obsahuje senovka?
Toto korenie v sebe ukrýva celý rad cenných látok a rastlinných zlúčenín, ktoré mu okrem jeho chuti dodávajú aj výnimočné liečivé účinky. V tabuľke sú uvedené hodnoty pre jednu čajovú lyžičku alebo 3,7 gramu semena pískavice.
Kalórie | Voda | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy | Vláknina |
12 kcal | 0,327 g | 0,851 g | 0,237 g | 2,16 g | 0 g |
Z minerálnych látok obsahuje senovka napríklad železo, draslík, meď či mangán.
Draslík | Fosfor | Horčík | Mangán | Meď | Vápnik | Zinok | Železo |
28,5 mg | 11 mg | 7,07 mg | 0,046 mg | 0,041 mg | 6,51 mg | 0,093 mg | 1,24 mg |
Okrem toho obsahuje niektoré vitamíny skupiny B.
Vitamín B1 | Vitamín B2 | Vitamín B3 | Vitamín B6 | Vitamín C |
0,012 mg | 0,014 mg | 0,061 mg | 0,022 mg | 0,111 mg |
Pískavica v kuchyni
Semená aj listy pískavice sa najviac využívajú v kuchyni indickej, severoafrickej a blízkovýchodnej. Všeobecne dodáva hĺbku neutrálnym ingredienciám, ako sú zemiaky a šošovka, a vyvažuje ostro korenené alebo zemité chute, vďaka čomu je tak častá v karí.
V Indii sa pražené mleté semienka senovky používajú tiež ako náhrada kávy alebo sa pridávajú do múky pri výrobe chleba. Pískavica je tiež prísadou do halvy, typického blízkovýchodného dezertu.
- Pískavica sa najčastejšie využíva do pikantných polievok a karí pokrmov, vyskúšajte ju napríklad v receptoch na kuracie karí . Možno je samozrejme aj vegetariánska verzia, napríklad v podobe rozmanitých variant cícera na karí .
- Pokiaľ ide o čerstvé alebo mrazené listy, ich využitie je zameniteľné s akoukoľvek inou listovou zeleninou. Inšpirovať sa tak môžete napríklad v rozmanitých receptoch so špenátom , pridať ich ale môžete aj k ďalšej dusenej zelenine.
- Keď sa listy blanšírujú a bleskovo osmažia, ich koncentrovaná chuť pomáha oživiť napríklad zemiaky. Stačí zemiaky uvariť, pridať na panvicu s maslom a pieskovcovými listami a všetko osoliť.
- Sušené listy využijete napríklad pri príprave rajskej omáčky , ale skvele oživia tiež omáčky pripravené zo smotany.
- Grilujte radi? Sušené listy využijete pri príprave marinád na grilovanie . Napríklad na ryby sa odporúča zmiešať drvené sušené listy s trochou horčice a jogurtu.
- Z hľadiska strukovín sa senovka často používa v receptoch na šošovku . Spoločne s kokosovým mliekom a ďalším korením je napríklad súčasťou pokrmu niyamai parripu alebo šošovky po srílansku.
- Pokiaľ ide o naše klasické polievky, najlepšie pískavicu využijete pri varení zemiačiky alebo hubovej polievky.
- Existuje veľké množstvo najrôznejších variant čatní čiže hustej omáčky, s ktorou sa dochucujú pokrmy, aby získali na výraznejšiu chuť. Pri výrobe domáceho čatní môžete ako jednu z ingrediencií veľmi ľahko použiť pískavicu.
Čím nahradiť pískavicu?
Pokiaľ ide o náhradky, neexistuje jediná ingrediencia, ktorá by dokázala poskytnúť ako horkosť, tak sladkú javorovú chuť senovky. Riešením môže byť zmiešanie malého množstva javorového sirupu a horčičného semienka.
Horčičné semienko dodáva pískavici zemitú chuť, zatiaľ čo javorový sirup napodobňuje jej orieškovú, sladkú chuť. Dajte ale pozor, aby ste nepridali príliš veľa javorového sirupu, inak by váš pokrm mohol napokon chutiť skôr ako dezert.
Ďalšou možnosťou je feniklové semienko, prípadne tiež kari prášok. Pokiaľ pre svoj recept nemôžete zohnať čerstvé listy pískavice, skúste ich nahradiť nasekanými listami zeleru, ktoré majú rovnako jemnú horkú chuť.
Skladovanie pískavice
Sušené listy a sušené semená môžete skladovať v pevne uzavretej nádobe, chránenej pred teplom a vlhkosťou. Takto vydrží niekoľko mesiacov. Pokiaľ recept vyžaduje mleté alebo drvené semená pískavice, je vhodné ich rozdrviť alebo rozomlieť až pred použitím. Mletý prášok rýchlo stráca svoju silu.
Pískavica a zdravie
Pískavica grécke seno sa už tisíce rokov používa v alternatívnej medicíne na liečbu mnohých zdravotných problémov, v ajurvédskej medicíne je považovaná za jednu z najstarších liečiviek.
- Zlepšuje tvorbu materského mlieka – výskum naznačuje, že senovka grécka môže zvýšiť produkciu materského mlieka a rýchlosť priberania na váhe u novorodencov. Ženám, ktoré majú problémy s nedostatočnou produkciou materského mlieka, sa tak odporúča pitie čaju so semenami senovky.
- Zvyšuje hladinu testosterónu – jedným z najčastejších dôvodov, prečo muži užívajú doplnky stravy s pískavicou, je zvýšenie hladiny testosterónu. Niektoré štúdie zistili, že má priaznivé účinky, vrátane zvýšenia libida.
- Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi – konzumácia senovka môže byť v tomto ohľade prospešná, ako pre osoby s diabetom, tak bez neho. Látky, ktoré senovka obsahuje, pomáhajú vstrebávaniu glukózy v črevách a zlepšujú citlivosť na inzulín. V jednej štúdii užívali ľudia s diabetom 1. typu 50 g prášku zo semien senovky na obed a večeru. Po 10 dňoch došlo u účastníkov k zlepšeniu hladiny cukru v krvi a zníženiu celkového a zlého cholesterolu.
- Znižuje riziko ochorenia srdca a krvného tlaku – senovka pomáha regulovať hladinu cholesterolu a zlepšovať krvný tlak, čo môže znižovať riziko vzniku srdcových ochorení a zlepšovať zdravie srdca. Môže to byť spôsobené tým, že semená senovky obsahujú zhruba 48 % vlákniny. Vláknina je veľmi ťažko stráviteľná av črevách vytvára viskózny gél, ktorý sťažuje trávenie cukrov a tukov.
- Podporuje správne trávenie – toto korenie pôsobí pozitívne na zažívanie, uľavuje od prekyslenia žalúdka, nadúvania, hnačiek i pálenia záhy.
- Prospieva pokožke – senovka pôsobí veľmi priaznivo aj na pokožku, urýchľuje hojenie a zmierňuje najrôznejšie kožné problémy, ako sú vyrážky či ekzémy. Z tohto dôvodu sa tak často sa pridáva do kozmetických produktov.
- Napomáha chudnutiu – senovka grécka môže potláčať chuť do jedla a vďaka obsahu vlákniny zvyšovať pocit sýtosti, čo vedie k zníženiu množstva skonzumovanej potravy ak úbytku hmotnosti.
- Znižuje zápal – množstvo antioxidantov v pískavici jej dáva veľký potenciál ako protizápalovému prostriedku.
- Uľavuje od bolesti – pískavice sa v tradičných medicínskych systémoch už dlho používa na úľavu od bolesti. Vedci sa domnievajú, že obsiahnuté alkaloidy pomáhajú blokovať zmyslové receptory, ktoré umožňujú mozgu vnímať bolesť.
Ako užívať pískavicu?
Pokiaľ nechcete pískavicu používať ako korenie na prípravu pokrmov, môžete si z nej veľmi jednoducho pripraviť aj čaj. Ten je možné následne nielen piť, ale používať aj ako odvar na vlasy či pokožku.
Stačí jednu čajovú lyžičku mletých semien preliať šálkou horúcej vody a nechať 10-15 minút lúhovať. Čaj sa odporúča piť maximálne trikrát denne. Vychladnutým odvarom je možné si opláchnuť vlasy alebo ním potierať problematické miesta na pokožke.
Nežiaduce účinky pískavice
Medzi nežiaduce účinky konzumácie väčšieho množstva senovka môže patriť žalúdočná nevoľnosť a závraty. Tehotné ženy by sa mali užívaniu senovky vyhnúť, pretože obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať kontrakcie a vyvolať predčasný pôrod.
V neposlednom rade tiež platí, že senovka môže v tele pôsobiť podobne ako estrogén, takže môže mať negatívny vplyv na osoby s hormonálne citlivými druhmi karcinómov.