Pomaranč, obľúbený citrus, ktorý by mal patriť do vášho jedálnička. Chcete vedieť prečo?

Pomaranč patrí medzi najviac konzumované ovocie na svete a nie je sa čomu diviť.

Zistite, aké sú jeho zdravotné benefity a nutričné hodnoty.

Poradíme vám tiež, ako ho môžete využiť v kuchyni.

A čo taký recept na domácu kandovanú kôru?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!

Pomaranč, šťavnaté ovocie plné vitamínu C

Pomaranč je citrusové ovocie z čeľade routovité. Jedná sa o okrúhly, oranžový, vysoko výživný plod pomarančovníka čínskeho, ktorý má kožovitú, mastnú šupku a jedlú, šťavnatú dužinu. Je obľúbený vďaka svojej prirodzenej sladkosti, mnohým rôznym dostupným druhom a rozmanitosti použitia. Možno ho konzumovať v džúsoch a marmeládach, jesť celý alebo použiť nastrúhanú kôru, aby tortom a dezertom dodala štipľavú chuť. Toto obľúbené ovocie je známe najmä pre svoj obsah vitamínu C.

Čerstvý celý pomaranč a jeden rozpolený.
www.thrivecuisine.com

Zdravotné benefity konzumácia pomaranča

Pomaranč má veľa zdravotných benefitov ako napríklad:

  • Pomáha podporovať zdravie srdca a znižuje riziko srdcových ochorení.
  • Chráni pred chronickými chorobami , vrátane určitých typov rakoviny a cukrovky 2. typu.
  • Pomáha predchádzať anémii .
  • Zlepšuje imunitu .
  • protizápalové účinky .

Nutričné hodnoty pomaranča vs. pomarančovej šťavy

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt, vitamínov a minerálov 131 gramov čerstvého pomaranča a 240 ml pomarančovej šťavy – tieto hodnoty sú brané ako 1 porcia.

Nutričné hodnoty Pomarančová šťava
(1 porcia)
Čerstvý pomaranč
(1 porcia)
Energia 110 kcal 62 kcal
Tuky 0 g 0 g
Sacharidy 25.5 g 15 g
Vláknina 0.5 g 3 g
Bielkoviny 2 g 1 g
Vitamín A 4% odporúčanej dennej dávky (DDD) 6% odporúčanej dennej dávky (DDD)
Vitamín C 137% DDD 116% DDD
Vitamín B1 18% DDD 8% DDD
Vitamín B6 7% DDD 4% DDD
Vitamín B9 11% DDD 10% DDD
Vápnik 2% DDD 5% DDD
Horčík 7% DDD 3% DDD
Draslík 14% DDD 7% DDD

V našom článku o grapefruite tiež nájdete porovnanie nutričných hodnôt, vitamínov a minerálov pomaranča a ďalších citrusov.

Ako si vybrať dobrý pomaranč a ako ho skladovať?

Široká dopyt a distribúcia pomarančov znamená, že sú pomaranče pre väčšinu z nás dostupné po celý rok. Aby skutočne dosiahli svoj vrchol sladkosti, potrebujú nižšie teploty. Ideálne je si teda kupovať pomaranče v decembri. V tom čase budú najlepšie. V obchode si vyberajte také pomaranče, ktoré sú na svoju veľkosť ťažké a majú žiarivú a pevnú pokožku. Nahnedlé, drsné miesta na koži sú v poriadku, ale vyhnite sa ovociu s vráskami, kašovitými škvrnami a jamkami. Šupky by tiež nemali byť scvrknuté.

Tri zlé pomaranče vedľa seba.
www.tastylicious.com

Na obrázku vidíte príklad toho, ako môžu zlé pomaranče vyzerať.

Ak chcete predĺžiť životnosť čerstvých pomarančov, postupujte takto:

  1. Pomaranče neumývajte skôr, ako ich plánujete zjesť, pretože nadmerná vlhkosť urýchli proces kazenia.
  2. Vložte celé pomaranče do plastového vrecka tak, aby k nim prúdil vzduch.
  3. Umiestnite ich do chladničky do zásuvky na ovocie a zeleninu.
  4. Pomaranče v chladničke vydržia čerstvé až jeden mesiac, zatiaľ čo pomaranče na pulte vydržia maximálne týždeň.

Nakrájané pomaranče skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Uchovávajte v chladničke a ovocie spotrebujte alebo zjedzte do týždňa.

Ako pomaranče zmraziť?

  1. Pomaranče buď olúpte, alebo šupky dôkladne umyte.
  2. Potom ich nakrájajte na mesiačiky alebo plátky.
  3. Rozložte kúsky v jednej vrstve na plech na pečenie a uistite sa, že sa navzájom nedotýkajú.
  4. Pomaranče zakryte a zmrazte aspoň na štyri hodiny alebo cez noc.
  5. Teraz zmrazené pomaranče preneste do mraziaceho vrecka označeného dátumom.
  6. Uchovávajte v mrazničke po dobu až jedného roka.

Šťavu môžete tiež vytlačiť do formičiek na ľad. Šťava vydrží v mrazničke mesiaca a kedykoľvek túto výbornú kocku ľadu môžete pridať do miešaných nápojov alebo ako chladivú prísadu do polievok.

Druhy pomaranča

Pomarančovníky sa delia do 3 skupín:

Obyčajné pomaranče

  • Jaffa je odroda pomarančov z Izraela, ktorá sa pestuje na Strednom východe av Stredomorí. Ide o pomaranč oválneho tvaru so silnou šupkou, ktorá obklopuje sladkú a stredne šťavnatú dužinu. Obsahuje iba niekoľko semien a je vysoko cenený pre svoju tuhú, ale ľahko lúpateľnú šupku, ktorá plodu dodáva dlhú trvanlivosť.
  • Hamlin pomaranč je lahodne šťavnatý a vďaka nízkemu obsahu kyselín je obľúbený ako desiatu alebo na výrobu pomarančovej šťavy. Je guľatý s hladkou šupkou a jeho farba je matne oranžová až tmavo žltá. Zrelé ovocie má veľmi málo semien.
  • Valencia je okrúhly až ľahko oválny pomaranč s tenkou, zlato-oranžovou šupkou a sladkou, extrémne šťavnatou dužinou. Možno ho použiť do šalátov, dezertov a omáčok, na výrobu pomarančovej šťavy alebo ho môžete konzumovať len tak samotný.
Veľa čerstvých obyčajných pomarančov.
www.purewow.com

Krvavé pomaranče

  • Moro je krvavý pomaranč strednej až veľkej veľkosti s oranžovou kôrou s ľahkým červeným rumencom. Farba dužiny sa pohybuje od oranžovej s červeným nádychom cez gaštanovú, karmínovú až po sýty, takmer čierny odtieň v závislosti od klímy, v ktorej rastie. Dužina je mäkká, šťavnatá a takmer bez semien. Moro má ľahko sladkastú, kvetinovú vôňu a sladkokyslú chuť s tónmi čerešní a malín.
  • Ruby je stredne veľký, okrúhly až mierne podlhovastý pomaranč s málo semenami. Má krehkú a šťavnatú dužinu, ktorá je oranžová a za priaznivých podmienok na nej nájdete červené pruhy.
  • Sanguinello je odroda okrúhleho, vajcovitého až mierne asymetrického tvaru. Stredne silná, kožovitá, oranžová kôra je často červenkastá a na povrchu má mnoho malých olejových žliazok, ktoré vytvárajú kamienkovú textúru. V závislosti od klímy, v ktorej sa ovocie pestuje, sa farba dužiny môže pohybovať od oranžovej s niekoľkými červenými škvrnami alebo pruhmi až po tmavo vínové alebo hnedé odtiene. Dužina je šťavnatá, takmer bez semien a je rozdelená na 8 – 10 segmentov. Sanguinello majú sladkokyslú chuť s tónmi čerešní alebo malín.
  • Tarocco má okrúhly tvar s malým hrbolčekom na konci stonky. Žltooranžová kôra vykazuje iba občasné svetlo ružové rumence. Kôra je hladká s výraznými olejovými žľazami, ktoré vytvárajú na povrchu kamienkový vzhľad. Dužina sa môže byť oranžová so svetlými rumencami ružovej až po sýtejšiu rubínovo červenú. Mäkká dužina je tiež takmer bez semien, šťavnatá a je rozdelená na 10-12 segmentov tenkými membránami. Krvavé pomaranče Tarocco sú najsladšie zo všetkých odrôd krvavých pomarančov a majú jasnú a vyváženú chuť s pikantnými tónmi malín.
Krvavé pomaranče celé a rozpolené.
www.theveganatlas.com

Pupočné (kubánske) pomaranče

Kubánske pomaranče majú silnú, jasne oranžovú šupku a sladkú, šťavnatú dužinu. Možno ich použiť pri varení, do šalátov, dezertov a omáčok, ale môžete ich konzumovať aj čerstvé ako desiatu. Neobsahujú žiadne kôstky. Medzi pupočné pomaranče patria napríklad:

  • Robertson Navel
  • Thompson Navel
  • Washington Navel
Veľa celých kubánskych pomarančov.
www.purewow.com

Ako pomaranč využiť v kuchyni?

Tipy, ako pomaranč zaradiť do svojho jedálnička:

  • Pridajte pár plátkov pomaranča do šalátu.
  • Pripravte si pomarančovú tortu.
  • Doplňte pomaranče vlašskými alebo pekanovými orechmi, rozdrobeným syrom a ľahkou balzamikovou alebo citrusovou zálievkou.
  • Pridajte ho do koláčov.
  • Urobte si domácu šťavu.
  • Pripravte si luxusnú kačicu či kura na pomarančoch.
  • Pridajte ho do polievok.
  • Urobte si čaj z pomarančovej kôry.
  • Pripravte si vynikajúcu pomarančovú marmeládu.
  • Vhoďte pomaranče nakrájané na kolieska do horúceho čaju, vody, kombuchy alebo piva.
  • Konzumujte ho samotný čerstvý ako desiatu.
  • Vyskúšajte naše recepty na vianočné pečivo s pomarančmi .
  • Počas grilovania polejte rebrá pomarančovou šťavou.
  • Urobte si z neho zmrzlinovú polevu bez pridaného cukru.
  • Rozjasnite ním marinádu či dresing.
  • Inšpirujte sa našimi receptami na smoothie z pomarančov .
  • Pripravte si z nich sorbet.
  • Urobte si výborné muffiny.
  • Pridajte ho do palaciniek.

Inšpirujte sa našimi 5 najlepšími receptami z pomarančov . Máme pre vás návod, ako si pripraviť ten najlepší džem, sirup aj kačicu na pomarančoch!

Ako si pripraviť pomarančovú šťavu?

  1. Pomaranče by pred odšťavovaním mali mať minimálne izbovú teplotu.
  2. Uľahčíte tak vytláčanie ovocia a budete mať väčšie množstvo šťavy.
  3. Pokiaľ pomaranče nemajú aspoň izbovú teplotu, ohrejte ich vložením do mikrovlnnej rúry.
  4. Šupku najskôr prepichnite vidličkou, dajte pozor, aby ste neprepichli celú šupku až k dužine.
  5. Vložte pomaranče do mikrovlnnej rúry na 20 až 30 sekúnd.
  6. Pomaranče možno tiež zahriať tak, že ich dáte do misky a zalejete vriacou vodou.
  7. Nechajte ich sedieť v horúcej vode po dobu 30 sekúnd.
  8. Ďalším spôsobom zahrievania pomarančov je umiestniť ich do rúry predhriatej na 150 °C na 3 minúty a potom ich pred manipuláciou nechať vychladnúť.
  9. Po ohriatí nechajte pomaranče vychladnúť, kým sa s nimi nebude ľahko manipulovať, a potom ich dlaňou rozvaľkajte na pevnom povrchu.
  10. Rolujte, kým neucítite, ako dužina mäkne.
  11. Po zrolovaní pomaranča rozkrojte priečne napoly.
  12. Polovicu pomaranča položte na odšťavovač, zatlačte a krútením ovocia odstráňte šťavu.
  13. Šťavu je možné získať aj ručným vytlačením pomaranča.
  14. Po dokončení vyberte z odšťavovača všetky semienka.
  15. V prípade potreby je možné do pomarančovej šťavy po odstránení semienok pridať časť dužiny, ktorá sa nazhromaždila na dne odšťavovača.
  16. Pokiaľ je nutné použiť šťavu bez dužiny, sceďte šťavu, aby sa oddelila dužina, ktorá sa mohla dostať do šťavy.
Šťava z pomarančov v pohári av pozadí sú čerstvé pomaranče.
www.parade.com

Recept na kandizovanú pomarančovú kôru

  1. Najprv pomaranče dôkladne umyte.
  2. Orežte kôru z dvoch pomarančov pomocou škrabky na zeleninu alebo malého noža.
  3. Nakrájajte ju na široké prúžky, dávajte pozor, aby ste sa nezarezali do spodnej vrstvy drene.
  4. Pokiaľ je na prúžkoch kôry nejaká dreň, opatrne dreň odrežte malým ostrým nožom.
  5. Prúžky pozdĺžne rozrežte, aby ste vytvorili tenké prúžky julienne.
  6. Pomarančové prúžky vložte do malého hrnca a zalejte studenou vodou.
  7. Varte na strednom plameni, kým sa voda nerozvarí.
  8. Pokračujte vo varení po dobu 6 minút.
  9. Odstráňte z ohňa, sceďte prúžky a potom ich vráťte do hrnca.
  10. Pridajte 1/3 šálky vody a 1/3 šálky cukru.
  11. Zmes priveďte do varu.
  12. Pokračujte vo varení na miernom ohni, kým prúžky nespriehľadnia. V
  13. Voda a cukor by mali začať hustnúť.
  14. Doba varenia bude približne 10 až 15 minút.
  15. Po dokončení varenia vyberte prúžky z hrnca a rozložte na list papiera na pečenie.
  16. Prúžky od seba oddeľte a nechajte mierne vychladnúť.
  17. Potom ich obaľujte v cukre, kým nebudú dobre potiahnuté.
  18. Pred uložením do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka nechajte kandizované prúžky úplne vychladnúť.
  19. Uchovávajte pri izbovej teplote po dobu 2 až 3 dní.
Kandizovaná kôra z pomarančov v sklenenej miske.
www.aspicyperspective.com

Pestovanie pomaranča

Pomaranče, ktoré poznáme, rastú na pomarančovníkoch čínskych, čo sú vždyzelené stromy dorastajúce do výšky 10 metrov.

Stromy znášajú širokú škálu pôdnych podmienok, od extrémne piesočnatých pôd až po pomerne ťažké ílovité hliny; obzvlášť dobre rastú v stredných typoch pôd. Pomarančové sady sú všeobecne vysadené v relatívne hlbokej pôde, kde je dobrá drenáž.

Sú veľmi citlivé na nízke teploty a na to, aby plody dobre zreli, potrebujú veľa svetla a vody. Citlivé sú aj na vietor a slanosť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)