Pór je nielen chutný, ale oplýva aj množstvom zdravotných benefitov.
Ktoré sú to?
A ako ho správne pripraviť?
To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!
Čo je to pór?
Pór alebo pór záhradný je členom rovnakej rodiny (Allium) ako cibuľa, cesnak či pažítka. Táto cibuľovitá zelenina vyzerá ako jarná cibuľka, ale je oveľa väčšia. Jeho biely základ hore prechádza zo svetlo zelenej do tmavo zelenej. Jemná chuť a ľahká príprava z neho robia obľúbený doplnok do polievok, omáčok a predjedál, ale aj samotný môže byť skvelou prílohou, pokiaľ ho jemne orestujete. Chuť môžeme prirovnať k chuti jemnej cibuľky, ktorá je ľahko sladkastá. Čím je pór mladší, tým je jeho chuť a textúra jemnejšia.
Zdravotné benefity konzumácia póru
Pór má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:
Obsahuje množstvo živín
Pór je bohatý na živiny, čo znamená, že má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vitamínov a minerálov, najmä horčíka a vitamínov A, C a K. Môže sa tiež pochváliť menším množstvom vlákniny, medi, vitamínu B6, železa a kyseliny listovej.
Je nabitý prospešnými rastlinnými zlúčeninami
Pór je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä polyfenolov a zlúčenín síry. Antioxidanty bojujú proti oxidácii, ktorá poškodzuje aše bunky a prispieva k chorobám, ako je cukrovka, rakovina a srdcové choroby.
Pomáha znížiť zápal a podporuje zdravie srdca
Pór obsahuje pre srdce zdravé rastlinné zlúčeniny, ktoré preukázateľne znižujú zápal, cholesterol, krvný tlak, tvorbu krvných zrazenín a celkové riziko srdcových ochorení.
Napomáha chudnutiu
Rovnako ako väčšina zeleniny môže aj pór podporovať chudnutie. Má veľmi málo kalórií a zároveň je aj dobrým zdrojom vody a vlákniny, čo zabraňuje pocitu hladu a podporuje pocit plnosti.
Podporuje zdravé trávenie
Pór je dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá vyživuje prospešné baktérie v našich črevách. Tieto baktérie zase znižujú zápal a podporujú zdravie tráviaceho traktu.
Ďalšie potenciálne zdravotné výhody
- Znižuje hladinu cukru v krvi.
- Podporuje funkciu mozgu.
- Bojuje s infekciami.
Dojčiace matky by sa mali konzumácii póru vyhýbať. Bolo totiž zistené, že pór znižuje sekréciu materského mlieka.
Nutričné hodnoty póru
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt surového a vareného póru v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Surový pór (100 g) | Varený pór (100 g) |
Energia | 61 kcal | 88 kcal |
Tuky | 0.3 g | 3 g |
Sacharidy | 14 g | 15 g |
Cukry | 3.9 g | 4.1 g |
Vláknina | 1.8 g | 1.9 g |
Bielkoviny | 1.5 g | 1.6 g |
Vitamíny a minerály v póru
Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov surového vs. vareného póru obsahuje.
Vitamíny a minerály | Surový pór (100 g) | Varený pór (100 g) |
Vitamín A | 83.00 mcg | 94.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.060 mg | 0.056 mg |
Vitamín B2 | 0.030 mg | 0.030 mg |
Vitamín B3 | 0.400 mg | 0.396 mg |
Vitamín B6 | 0.233 mg | 0.236 mg |
Foláty | 64.00 mcg | 57.00 mcg |
Vitamín C | 12.0 mg | 10.6 mg |
Vitamín E | 0.92 mg | 1.27 mg |
Vitamín K | 47.0 mcg | 51.4 mcg |
Vápnik | 59.00 mg | 62.00 mg |
Meď | 0.12 mg | 0.12 mg |
Železo | 2.10 mg | 2.19 mg |
Horčík | 28.00 mg | 29.00 mg |
Fosfor | 35.00 mg | 37.00 mg |
Draslík | 180.00 mg | 188.00 mg |
Selén | 1.00 mcg | 1.10 mcg |
Sodík | 20.00 mg | 152.00 mg |
Zinok | 0.12 mg | 0.13 mg |
Kde môžeme pór kúpiť a ako si ho správne vybrať?
Pór sa obvykle predáva nezabalený, má tak dlhšiu životnosť. Plast by totiž podporoval hnilobu. Zoženiete ho po celý rok, ale hlavná sezóna je v lete pre odrody letného póru, jesenné odrody sa jej od septembra do konca roka a zimný pór sa žne od októbra do začiatku marca. Pór si navyše ľahko môžete vypestovať aj na vašej záhradke. Pokiaľ pór nepestujete, kúpte si ho v supermarkete či na trhu.
Pri výbere póru myslite na nasledujúce faktory:
- Vyberte si pór s čistou bielou cibuľkou , ktorá by mala byť nedotknutá a nemala byť nijako popraskaná ani pomliaždená, s pevnými, pevne zvinutými tmavo zelenými vrškami .
- Jemným stlačením skontrolujte stred póru, či nemá tvrdé semená .
- Vyhnite sa póru s povädnutými či žltkastými vrškami .
- Pretože na varenie použijete iba bielu a svetlo zelenú časť, hľadajte pór s veľkým množstvom bielej .
Ako pór skladovať?
Pór môže vyžarovať arómu, ktorá môže absorbovať iné potraviny vo vašej chladničke. Aby ste tomu zabránili, pór pred uskladnením nekrájajte ani neumývajte . Ľahko ho zabaľte do plastového obalu , aby ste zadržali zápach a vlhkosť, a uložte ho do zásuvky na zeleninu v chladničke. V závislosti na čerstvosti je možné pór skladovať od piatich dní do dvoch týždňov . Približne siedmy deň však začnú listy žltnúť. Môžete ich orezať, aby ste predĺžili čerstvosť póru o ďalších pár dní. Všeobecne platí, že väčší pór sa kazí skôr ako menší. Ideálne podmienky na skladovanie póru sú teplota okolo 0 stupňov Celzia . Pokiaľ je teplota príliš vysoká, pór skôr zožltne.
Uvarený pór by ste mali skladovať zakrytý v chladničke a použiť ho počas jedného až dvoch dní.
Pór nie je vhodným kandidátom na mrazenie alebo zaváranie, pokiaľ ho neplánujete použiť do polievok alebo podobných receptov. Mrazenie má tendenciu zmeniť ho na kašu a prepožičiava mu horkú chuť. Pokiaľ sa však rozhodnete pór zmraziť, postupujte podľa nasledujúceho návodu:
- Pór očistite a orežte korene.
- Nakrájajte ho na malé krúžky a blanšírujte tak, že krúžky necháte 40 sekúnd povariť vo vriacej vode a potom ich vložíte do studenej vody.
- To mu pomôže udržať si sviežosť, vzhľad a chuť.
- Dobre krúžky osušte kuchynskou utierkou, vyskladajte ich na plech v jednej vrstve a dajte do mrazničky.
- Po dvoch hodinách dajte pór do praktickej mraziacej nádoby s vekom.
- Takto vám v mrazničke vydrží až 10 mesiacov.
- Pokiaľ budete chcieť mrazený pór použiť, stačí ho orestovať na panvici alebo pridať do vriacej vody.
Ako pór využiť v kuchyni?
Pór je všestranný. Možno ho variť, dusiť, smažiť aj piecť . Môžete ho restovať na masle alebo olivovom oleji alebo karamelizovať. Zakomponujte ho do pokrmu alebo si ho vychutnajte samotný ako zeleninovú prílohu. Nech už ho varíte akokoľvek, je dôležité sa vyvarovať jeho prevareniu, pretože bude kašovitý, dokonca aj trochu slizký. Cieľom je uvariť pór do mäkka, aj keď na jeho prepichnutie vidličkou by ste stále mali použiť trochu sily. Pór sa obvykle do receptu pridáva až ku koncu doby varenia.
Skvele chutí v kombinácii s kuracím mäsom a šunkou a obzvlášť lahodný je v receptoch, ktoré obsahujú syr a smotanu . Často ho nájdete aj v spojení s karfiolom a kapustou , rovnako ako s bazalkou, petržlenovou vňaťou, šalviou a tymiánom. Pór je tiež kľúčovou zložkou v bouqet garni , ktoré sa používa na dochutenie vývarov, polievok a omáčok.
Obľúbenou súčasťou šalátu je aj surový pór, ktorý si môžete nakrájať do tvaru polmesiačikov a použiť aj do burgerov či rôznych sendvičov . Čím väčší pór, tým výraznejšia chuť. Pokiaľ teda preferujete jemnejšie chute, vyberte si radšej menší pór.
Ako pór pripraviť pred varením a nakrájať?
Spôsob krájania póru sa bude líšiť podľa toho, ako ho varíte. Môžete sa však inšpirovať naším postupom.
- Pór najskôr dôkladne opláchnite pod studenou vodou a osušte v papierovej utierke, pretože zhromažďuje veľké množstvo nečistôt.
- Alternatívne ho možno namočiť do misky so studenou vodou po dobu 30 minút a postup opakovať, kým sa voda nezbaví nečistôt.
- Potom si nakrájajte pór pozdĺžne na polovice.
- Tmavozelené vršky oddeľte od bielych a svetlo zelených častí na doske.
- Potom odrežte vláknité korene a tmavo zelené listy.
- Ďalej pokračujte v kosení bielej a svetlo zelenej časti.
- Položte ich rezom dole na doštičku a nakrájajte ich na tenké polmesiačiky.
- Akonáhle všetok pór nakrájate, pridajte plátky do sitka.
- Opláchnite ich pod studenou tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
- Potom použite papierovú utierku a všetko osušte.
- Pred varením nechajte pór asi 5 minút odležať – to mu umožní rozvinúť jeho nutrične prospešné vlastnosti.
Tvrdé vršky vo väčšine receptov s pórom nepoužijete, ale napriek tomu ich nevyhadzujte! Domácemu vývaru dodajú lahodnú cibuľovú chuť. Uchovávajte ich vo vzduchotesnom sáčku v mrazničke, kým nebudete pripravení ich použiť.
- Ak chcete pór grilovať , rozkrojte ho pozdĺžne napoly, dobre opláchnite, osušte a grilujte z oboch strán na stredne vysokej teplote, kým nebude dobre opečený a mäkký.
- Ak ho pečiete , rozpolte ho pozdĺžne, nakrájajte na 2,5 cm kúsky a umyte vyššie popísaným spôsobom. Potom kúsky pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pečte pri 220 ° C asi 20 minút, alebo kým nezmäknú.
- Ak ho chcete orestovať , postupujte podľa vyššie popísaného spôsobu krájania a vo veľkej panvici rozohrejte na strednom plameni trošku olivového oleja. Pridajte pór a za občasného miešania restujte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
S týmito základnými spôsobmi úpravy póru si ho budete môcť vychutnať ako prílohu alebo ho pridať do rôznych receptov, ktoré máte radi.
Tipy, ako pór použiť v receptoch
- V polievkach. Pór je známy svojou schopnosťou pridať polievkam hĺbku. Môžete ho pridať napríklad do polievky z hlivy ustricovej či krémovej polievky z húb alebo si z neho pripravte luxusnú pórkovú polievku .
- V cestovinách. Pór skvele využijete aj v niektorom z našich receptov na plnené canneloni .
- V rizote. Keďže sa pór krásne snúbi s chuťou kuracieho mäsa, smotany a syra, vychutnajte si ho v niektorom z našich receptov na rizoto s kuracím mäsom .
- S vajcami. Orestovaný pór pridajte do omelety, miešaných vajec alebo do zeleninovej frittaty. Úžasný je tiež koláč s pórom a reďkovkami.
- V plnke. Vyskúšajte niektorých z našich receptov na veľkonočnú plnku , kam sa pór skvele hodí.
- Na pizzu. Pripravte si svoju vlastnú domácu pizzu a pridajte na ňu restovaný pór.
- V nátierkach. Inšpirujte sa našimi vynikajúcimi receptami na nátierky z póru 7x inak.
Obľúbená je studená polievka francúzskeho pôvodu. Hovorí sa jej ,,vychyssoise“ a pripravuje sa tak, že sa pór a zemiaky uvaria, rozmixujú na pyré a to sa premieša so smotanou a kuracím vývarom.
Čím pór nahradiť?
Pokiaľ nemáte práve po ruke pór, neprepadajte panike. Môžete ho nahradiť napríklad:
- jarnou cibuľkou,
- šalotkou,
- obyčajnou cibuľou (použite však menšie množstvo, než vyžaduje recept, pretože cibuľa má silnejšiu chuť ako pór).
Pór vs. jarná cibuľka
Charakteristika | Pór | Jarná cibuľka |
Chuť | Sladšia, ľahko kyslastá. | Výraznejšie a štipľavejšie. |
Použitie v kuchyni | Skôr sa varí, pretože ho varenie zmäkčuje. | Do pokrmov sa pridáva čerstvá, pretože zahrievaním sa stáva viac slizká. |
Vzhľad | Väčšie. | Tenšie a menšie. |
Listy | Vláknité a silné. | Tenké, úzke a porézne. |
Ako sa pór pestuje?
Kedy pór zasadiť?
Pór možno vysadiť do záhona okolo posledného jarného mrazu, čo je u nás niekedy v apríli. Mladé rastliny prežijú mierny mráz a dospelé rastliny už vydržia aj silné mrazy. Do kvetináča môžete vysievať cca od polovice februára.
Kde pór pestovať?
Vyberte si slnečné miesto s bohatou a dobre odvodnenou pôdou. Pór má plytké korene, preto buďte opatrní pri pestovaní iných rastlín v jeho blízkosti. A tiež sa snažte udržať oblasť bez buriny. Záhradkári s obmedzeným priestorom môžu medzi pór zasadiť plytko koreniacu, rýchlo rastúcu šalátovú zeleninu.
Ako pór zasadiť?
Semená zasaďte zhruba 1/4 palca hlboko a 15 až 20 cm od seba. Pri výsadbe sadeníc nahrňte zeminu okolo stonky až po prvý zelený list. Riadky by mali byť od seba vzdialené aspoň 30 cm. Nosná konštrukcia by nemala byť nutná.
Ako sa o pór starať?
- Pór preferuje veľa slnečného svitu. Ideálne je pre neho aspoň šesť hodín priameho slnka po väčšinu dní. Príliš málo slnka môže mať za následok slabý a poddajný rast.
- Pre pór je najlepšia dobre priepustná hlinitá alebo piesočnatá pôda s mierne kyslým až neutrálnym pH pôdy. Výživná pôda je tiež kľúčom k zdravému rastu, takže zvážte, či pôdu doplniť organickou hmotou alebo bohatým kompostom.
- Pór má plytký koreňový systém a musí byť často zalievaný – zhruba centimeter za týždeň – aby prospieval. Vo väčšine prostredí postačí týždenné hlboké zavlažovanie. Ak však žijete v teplej klíme alebo zažívate obzvlášť horúce počasie, možno budete musieť zvýšiť zalievanie.
- Pór všeobecne nevyžaduje prerezávanie počas vegetačného obdobia. Je však dôležité čo najskôr odstrániť všetky odumreté alebo choré listy, aby neoslabili celú rastlinu.
Ako pór žať?
Pór je pripravený na zber, keď je stonka širšia ako cca 2,5 cm a je pevná. Z pôdy ho dostanete von krútením a vyťahovaním alebo vykopávaním.
Ako pestovať pór v kvetináčoch?
Pestovanie póru v kvetináči je dobrou voľbou, pokiaľ nemáte dostatok záhradného priestoru. Vyberte nádobu, ktorá je asi 30 cm široká a 45 cm hlboká. Do nádoby môžete pridať viac ako jednu rastlinu, pokiaľ má každá zo všetkých strán priestor zhruba 15 cm. Uistite sa, že nádoba má dostatok drenážnych otvorov. Ideálny je neglazovaný hlinený kvetináč, pretože umožní odparovanie prebytočnej pôdnej vlhkosti aj cez jeho steny.
Odrody póru
Existuje mnoho odrôd póru, nám postačí všeobecné rozdelenie na 3 typy:
Letný pór
Rastie rýchlejšie a dorastá do výšky až jedného metra. Možno ho žať už v júli, ale bežne sa žne v auguste av septembri.
Jesenný pór
Mal by sa vysievať od polovice februára do polovice marca. Úroda potom prebieha v októbri av novembri.
Zimný pór
Je kratšia, ale silnejšia. Stačí ho vysiať v apríli a zber potom začína v marci a končí v máji nasledujúceho roka.
História póru
Pór bol konzumovaný po väčšinu ľudskej histórie a tvoril súčasť egyptskej stravy zhruba od druhého tisícročia pred naším letopočtom. Pór je popísaný aj v hebrejskej Biblii, bol obľúbený u rímskeho cisára Nera a pestoval sa v Mezopotámii.
Je spájaný ale hlavne s Velšanmi. A to tak, že je dokonca jedným zo štátnych znakov Walesu . A prečo to tak je? Bol totiž jedným z hlavných dôvodov, prečo krajina vyhrala počas bitky pri Heathfielde v roku 633 nl Podľa jednej verzie príbehu keltský mních menom David presvedčil armádu, aby sa odlíšila od svojich nepriateľov tým, že nosila pór v prilbách. . Na prekvapenie všetkých im tento identifikačný nástroj pomohol vyhrať bitku. Iná verzia príbehu tvrdí, že to bol nápad kráľa Cadwaladra z Gwyneddu. V každom prípade je pór vo Walese stále symbolom šťastia . Každoročne ho nosia Velšania 1. marca na oslavu Dňa svätého Dávida.
Pór je obľúbený aj v Írsku . Existuje stará írska legenda, ktorá hovorí, že svätý Patrik utešoval umierajúcu ženu. Povedala mu, že mala videnie o byline plávajúcej vo vzduchu a bolo jej odhalené, že ak ju nezje, zomrie. Bol to pór. Svätý Patrik jej ho dodal a ona sa vyliečila.