Spoznajte všetky prednosti ríbezlí, bobuľovitého ovocia plného lahodnej chuti!

Ríbezle sú skvelým zdrojom vitamínu C, ale majú aj veľa ďalších zdravotných benefitov.

Zaujíma vás, aké to sú?

Čo všetko sa z neho dá pripraviť?

Či ako si ho vypestovať v záhradke?

To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!

Čo je to ríbezle?

Ríbezle je bobuľovité ovocie, ktoré má úžasnú sladkokyslú chuť, rastie na kríkoch a trochu pripomína egreše. Vyskytuje sa v niekoľkých rôznych farbách (čierny, červený, ružový alebo biely) a môžete si ho vychutnať na množstvo rôznych spôsobov. Používa sa predovšetkým do marmelád a džemov, ale je možné ho konzumovať aj čerstvý alebo sušený.

Červené, čierne a biele ríbezle v mištičke.
www.thespruceeats.com

Zdravotné benefity konzumácia ríbezlí

Ríbezle má veľa zdravotných benefitov ako napríklad:

Má protizápalové, antimikrobiálne a protistarnúce vlastnosti

Čierne ríbezle má najvyšší obsah vitamínu C zo všetkých odrôd ríbezlí. Vitamín C má silné prírodné protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti a jeho celkový príjem v strave je nevyhnutný pre dobré zdravie.

Posilňuje imunitu, podporuje rýchlejšie zotavenie po chorobe, účinne znižuje zápaly v tele a samozrejme stimuluje tvorbu kolagénu a prispieva tak k udržaniu mladistvej a pevnej pokožky bez vrások. Je tiež dôležitý pre zdravie našich kostí.

Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie

Dobré množstvo vitamínu C stimuluje produkciu kolagénu, základného štrukturálneho proteínu v našom tele, ktorý udržuje integritu krvných ciev. Okrem toho štúdie naznačujú, že potraviny bohaté na vitamín C, ako je (čierne) ríbezle, pomáhajú vyčistiť krvné cievy od cholesterolu a fungujú ako lokálny antioxidant, čo nesmierne prispieva ku kardiovaskulárnemu zdraviu.

Množstvo horčíka a draslíka v ríbezlí zase zaisťuje dobrú svalovú činnosť a reguluje krvný tlak, dva kľúčové prvky v prevencii srdcových chorôb.

Má vysoký obsah antioxidantov

Okrem vitamínových a minerálnych antioxidantov, ako je meď, mangán, vitamíny A a C, sú ríbezle bohaté na antokyány, silné pigmentované flavonoidy s vynikajúcou antioxidačnou aktivitou. Flavonoidy sú zodpovedné za jasne červenú a fialovo-čiernu farbu ríbezlí a ďalších bobuľovín, ovocia a zeleniny.

Flavonoidné antioxidanty v červených a najmä čiernych ríbezliach podľa výskumov nielen vychytávajú voľné radikály, ale tiež znižujú zápaly, o ktorých je známe, že sú predstupňom väčšiny chronických ochorení, najmä cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.

Je vynikajúcim tonikom

Šťava z čiernych a červených ríbezlí má skvelé tonizujúce vlastnosti, pretože koncentruje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako je vitamín A, vitamíny B, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok.

Funguje ako skvelé prírodné liečivo

Tradične sa ríbezľové listy, sušené ovocie a kvety lúhovali a používali na zníženie horúčky vyvolaním potenia, tíšenie podráždenia krku, kašľa, detoxikáciu obličiek a napomáhali pri liečbe hnačky.

Nutričné ​​hodnoty ríbezlí

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt rôznych druhov čerstvých ríbezlí v 100 gramoch.

Nutričné ​​hodnoty Červené a biele ríbezle
(100 g)
Čierne ríbezle
(100 g)
Energia 56 kcal 63 kcal
Tuky 0.2 g 0.4 g
Sacharidy 14 g 15 g
Bielkoviny 1.4 g 1.4 g

Vitamíny a minerály v ríbezliach

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov rôznych druhov čerstvých ríbezlí obsahuje.

Vitamíny a minerály Červené a biele ríbezle
(100 g)
Čierne ríbezle
(100 g)
Vitamín A 2.00 mcg 12.00 mcg
Vitamín B1 0.040 mg 0.050 mg
Vitamín B2 0.050 mg 0.050 mg
Vitamín B3 0.100 mg 0.300 mg
Vitamín B5 0.064 mg 0.398 mg
Vitamín B6 0.070 mg 0.066 mg
Vitamín C 41.0 mg 181.0 mg
Vitamín E 0.10 mg 1.00 mg
Vápnik 33.00 mg 55.00 mg
Meď 0.11 mg 0.09 mg
Železo 1.00 mg 1.54 mg
Horčík 13.00 mg 24.00 mg
Mangán 0.186 mg 0.256 mg
Fosfor 44.00 mg 59.00 mg
Draslík 275.00 mg 322.00 mg
Sodík 1.00 mg 2.00 mg
Zinok 0.23 mg 0.27 mg

Kde ríbezle kúpiť?

Ríbezle môžete kúpiť v supermarkete, online alebo na farmárskych trhoch. Vyberajte si také ovocie, ktoré je lesklé a pevné. Všeobecne platí, že čím tmavšia farba, tým zrelšie a sladšie ríbezle budú. Predáva sa na stonkách a často ho nájdete vedľa čučoriedok alebo černíc. Ríbezľová sezóna trvá pomerne krátku dobu, od konca jari do leta, aj keď niektoré odrody dozrievajú až neskôr v sezóne.

Ako ríbezle skladovať?

Ako všetko bobuľovité ovocie má aj čerstvé ríbezle relatívne krátku životnosť. Najlepšie sa skladuje voľne zabalený alebo zakrytý a chladený. Čerstvé ríbezle opláchnite tesne pred použitím a jemne ho osušte čistým uterákom. Rovnako ako všetky bobule ho neumývajte vopred – vystavenie nadmernej vlhkosti iba skráti jeho životnosť, čo spôsobí, že v chladničke plesniví alebo zhnije.

Pre dlhšie skladovanie je možné ríbezle zmraziť: položte bobule v jednej vrstve na plech, dajte do mrazničky, kým nezmrnú, preložte do uzatvárateľných plastových vrecúšok a uchovávajte v mrazničke až 6 mesiacov.

Ríbezle tiež môžete konzervovať v podobe džemov a je možné aj usušiť v sušičke. Inšpirujte sa našimi najlepšími tipmi na zaváranie ríbezlí !

Ako ríbezle usušiť?

Sušené ríbezle je skvelý spôsob, ako si uchovať tieto lahodné bobule na horšie časy.

Najprv vyhoďte všetky zhnité a choré ovocie a potom ríbezle, ktoré plánujete sušiť, umyte, osušte a nechajte uschnúť na mäkkom uteráku, ktorý absorbuje prebytočnú vlhkosť. Potom si vyberte jednu z nasledujúcich metód sušenia a postupujte podľa návodu.

Sušené čierne ríbezle v malej drevenej mištičke s vedľa rozsypanými ďalšími sušenými ríbezľami.
www.curejoy.com

Sušenie ríbezlí na vzduchu

Ide o najjednoduchšiu metódu, ktorá v ríbezliach zachová najviac vitamínov. Sušenie však trvá pomerne dlho.

  • Pripravte si drevené tácky a zakryte ich papierom na pečenie.
  • Ríbezle rozprestrite na tácky v tenkej, rovnomernej vrstve.
  • Zakryte ríbezle gázou a preložte na otvorené miesto ako je pôda alebo balkón.
  • Nechajte ho poriadne uschnúť, čo môže v priemere trvať asi dva dni.
  • Pravidelne ríbezle kontrolujte, aby ste sa uistili, že sa sušia rovnomerne.

Sušenie ríbezlí na slnku

Jedná sa o tradičný spôsob sušenia ríbezlí.

  • Drevený podnos zakryte papierom na pečenie.
  • Ríbezle nasypte na tácku v jednej vrstve a uistite sa, že je rovnomerne rozmiestnená.
  • Dajte tácku na tienisté miesto, kým sa časť vlhkosti neodparí.
  • Potom preložte na slnečné miesto.
  • Tácku prikryte gázou.
  • Sušenie na slnku trvá asi dva dni.
  • V noci schovajte ríbezle domov a na druhý deň ho zase vyberte von.
  • Pravidelne ríbezle premiešavajte, aby ste zaistili jeho rovnomerné vysušenie.

Sušenie ríbezlí v rúre

Táto metóda je najobľúbenejšou metódou sušenia ríbezlí, pretože je v porovnaní s inými metódami rýchlejšia.

  • Ríbezle položte na plech vyložený alobalom alebo dvoma vrstvami papiera na pečenie.
  • Uistite sa, že je rovnomerne rozmiestnený v jednej vrstve.
  • Nastavte teplotu rúry na 45 stupňov Celzia (alebo minimálnu teplotu vašej rúry) a pečte hodinu.
  • Potom by bobule mali byť mierne zvädnuté.
  • Ríbezle vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Potom zvýšte teplotu rúry na 70 stupňov Celzia.
  • Vráťte ríbezle do rúry a nechajte sušiť ďalšie dve hodiny, alebo kým bobule nezmäknú.

Sušenie ríbezlí v mikrovlnnej rúre

Táto metóda je rýchla a účinná, ale zvládnete tak usušiť iba obmedzený počet ríbezlí, nie celý zber. Konečným výsledkom je však sušené ríbezle, ktoré sú chutné a svetlé.

  • Tanier do mikrovlnnej rúry zakryte obrúskom alebo bavlnenou utierkou.
  • Hore položte jednu vrstvu bobúľ.
  • Prikryte ich ďalším kusom látky alebo obrúskom.
  • Nastavte rúru na 200 wattov.
  • Ríbezle päť minút prehrievajte.
  • Potom bobule skontrolujte, či sú hotové.
  • V prípade potreby je možné ríbezle ešte niekoľkokrát sušiť.
  • Medzi sušením ríbezle tridsať sekúnd miešajte.

Sušenie ríbezlí v sušičke

  • Nastavte teplotu v sušičke na maximálne 50 – 55 stupňov Celzia.
  • Ríbezle rozložte rovnomerne v jednej vrstve na podnos sušičky.
  • Pred vložením do sušičky nechajte desať minút stáť.
  • Sušenie ríbezlí v sušičke potravín bude trvať asi 24 hodín.
  • Pravidelne bobule kontrolujte a potom ich mierne premiešajte.

Druhy ríbezlí a ako ich využiť v kuchyni

Existuje mnoho odrôd ríbezlí. Obvykle sú klasifikované podľa farby bobule av každej farbe existuje množstvo kultivarov. Rozlišujeme dve hlavné skupiny ríbezlí – červené (pod ktoré spadajú aj ríbezle ružové a biele) a čierne.

Červené ríbezle

Jedná sa o najbežnejšiu odrodu ríbezlí a skvele sa hodí najmä na prípravu džemov, mliečnych koktailov, smoothie, zmrzlín a rôznych omáčok , ktoré sa perfektne kombinujú s husou, zverinou a jahňacím mäsom. Jeho chuť je trochu kyslá, ale stále dosť sladká na to, aby sa dal jesť surový. Ideálne si ho však posypte cukrom . Môžete ho použiť na zdobenie tort a pudingov a to tak, že ho namočíte do ľahko rozšľahaného bielka a potom obalíte v cukre. Tak získa krásny matný efekt.

A čo ďalšie môžete z červených ríbezlí pripraviť?

  • Rozmixujte ho na pyré spolu s olivovým olejom, koriandrom alebo mätou, osoľte a okoreňte. Servírujte so špenátovými listami, sušenými brusnicami, praženými mandľami a rozdrobeným modrým syrom.
  • Zmiešajte červené ríbezle s mandľami, malinami, čiernymi ríbezľami a čerešňami a servírujte samotné alebo s vanilkovým jogurtom.
  • Pridajte ho do horúcej ovsenej kaše a posypte škoricou a cukrom.
  • Pripravte si sladkú salsu z nakrájaných ríbezlí, manga, ananásu, koriandra, cesnaku, červenej papriky, chilli, olivového oleja a kvapky limetkovej šťavy. Podávajte s ohriatym pita chlebom.
  • Pridajte ho do muffinov, bublaniny, rôznych koláčov a buchiet .

Červené ríbezle sa ľahko pestujú a majú rád chladnú klímu, takže sa mu dobre darí aj na chladnejších miestach av severných oblastiach.

Máme pre vás skvelé recepty z červených ríbezlí 7x inak. Ochutnajte luxusný cheesecake, likér alebo napríklad posýpkovú buchtu!

Muffiny ozdobené červenými ríbezľami servírované na tanieri a vedľa rozložené čerstvé ríbezle.
www.heavenlynnhealthy.com

Biele ríbezle

V skutočnosti sa jedná o rovnaký druh ako červené ríbezle. Technicky je to vlastne jeho albínska verzia. Má však jemnejšiu chuť a nižšiu kyslosť ako ríbezle čierne a červené. Často sa konzumuje surový a to pre svoju príjemnú kvetinovú arómu a chuť podobnú višniam, kivi a muškátu. Používa sa tiež v dezertoch, na prípravu džemov a marmelád alebo ako náplň do rôznych koláčov . Pripraviť si z neho tiež môžete skvelú zmrzlinu. Dobre sa kombinuje so škoricou, muškátovým orieškom, vanilkou, smotanou, klinčekmi, citrusovými plodmi, paradajkami, borievkou, zázvorom, jahodami, čučoriedkami, broskyňami, čerešňami, bazalkou či mätou.

Koláče s bielymi ríbezľami a ďalšie čerstvé ríbezle je položený vedľa.
www.rosiebakesit.co.uk

Ružové ríbezle

Jedná sa o ďalšiu albínsku verziu červených ríbezlí. Farbou aj chuťou sa radí medzi červené a biele odrody. Má bezfarebnú šupku a ružovú dužinu. Vďaka svojej osviežujúcej chuti je ideálny do čerstvých letných štiav .

Ružové ríbezle rastúce na kríku.
www.sarabackmo.com

Čierne ríbezle

Má tendenciu dozrievať neskôr v lete. Jeho chuť je najvýraznejšia a najčastejšie sa spracováva na džemy, sorbety, omáčky, kompóty a sirupy alebo sa suší . Skvele tiež chutí v kombinácii so zverinou či kačicou. Môžete ho pridať do rôznych buchiet, muffinov či koláčov .

  • Pripravte si z neho výborné víno, likér, medovinu alebo gin .
  • Pridajte ho do luxusného dezertu pavlova .
  • Urobte si z neho smoothie alebo ho pridajte do domácej zmrzliny .
  • Mrazené čierne ríbezle povarte s trochou práškového cukru a bielym vínnym octom . Nechajte vychladiť a premiešajte s lístkami mäty, nakrájanou paradajkou a jarnou cibuľkou. Podľa chuti okoreňte a osoľte.
Džem z čiernych ríbezlí v pohári s lyžičkou a čerstvé ríbezle rozhádzaný okolo.
www.practicalselfreliance.com

Vyskúšajte aj naše recepty na ríbezľové buchty . Pochutnáte si!

Pestovanie ríbezlí

Najprv sa rozhodnite, či si zvolíte stromkový alebo kríkový variant. V prípade stromkovej verzie si nezabudnite vybrať vhodnú oporu.

Potom je dôležité zvoliť si, aký typ budete chcieť pestovať. Červené, ružové a biele ríbezle sú samosprašné, čo znamená, že jedna rastlina bude plodiť bez ďalších druhov ríbezlí v okolí.

Niektoré odrody čiernych ríbezlí sú samosprašné. Tie, ktoré nie sú, budú vyžadovať ďalšie odrody v blízkosti.

Kam a kedy ríbezle zasadiť?

Ak je to možné, pripravte miesto na výsadbu na jeseň predtým, než hodláte zasadiť. Výsadbu potom vykonajte počas jesenných mesiacov alebo skorých jarných.

Ríbezle vám dobre porastie na plnom slnku až polotieni. Čiastočný tieň totiž môže znamenať menšiu vitalitu a menej plodov.

Zbavte miesto výsadby všetkých vytrvalých burín, pretože po výsadbe je oveľa ťažšie ich regulovať.

Červené a biele ríbezle sa darí najlepšie v humóznych, , vlhších pôdach, s mierne kyslou reakciou. Čiernych ríbezlí sa pre zmenu skôr darí v ľahších pôdach, ale zase môže byť aj viac vápenatá.

Pridajte organický materiál, ako je rašelina alebo kompost, podľa odporúčania pôdneho testu. Kompostovaný materiál bohatý na dusík, ako je dobre prehnitý hnoj, je pre ríbezle vynikajúcim hnojivom.

Ako ríbezle zasadiť?

Tesne pred výsadbou namočte korene bezkorenných rastlín na tri až štyri hodiny do vedra s vodou. Pri výsadbe ho potom vsádzajte cca o 10 cm nižšie, než rástol predtým. Rastliny vsádzajte cca 90 cm od seba, pri čiernych ríbezliach je to potom okolo 1,2 až 1,5 metra. Síce sú ríbezle väčšinou samoprašné, ale výsadba viac ako jednej odrody vedie k lepším výnosom. Po výsadbe zrežte všetky palice späť na štyri až šesť nadzemných púčikov, čo podporí vývoj nových silných palíc.

V čase výsadby nezabudnite na 5 – 10 cm organického mulča, ako sú drevené štiepky, ihličie alebo kompost. Mulčovanie ochladzuje pôdu, šetrí vodu a potláča burinu. Začiatkom roka po výsadbe mulčujte každoročne.

Ako sa o ríbezle starať?

  • Po výsadbe pravidelne odstraňujte burinu v korune rastliny.
  • Udržujte dostatočnú vrstvu mulča, aby ste zabránili rastu buriny.
  • Dostatočne rastlinu zalievajte.
  • Pravidelne prerezávajte.
  • Odstraňujte postihnuté alebo odumreté časti rastlín.

Ako ríbezle prerezávať?

Zasadené kríky ríbezlí prerezávajte každý rok koncom zimy (začiatkom marca), než sa objaví nový rast, aby ste podporili vitalitu a produkciu ovocia. Počas prvých troch rokov rastu nechajte vyvinúť štyri alebo päť palíc ročne. Odstráňte iba slabé alebo poškodené drevo. Počnúc štvrtým rokom prerezávajte najstaršie drevo každý rok. Odstráňte akýkoľvek nový slabý rast. Zrelý ker by mal mať po dokončení rezu 9 až 12 palíc. Nepotrebné palice vždy odstráňte čo najbližšie k zemi

Kedy a ako sa ríbezle zberajú?

Ako prvé dozrievajú červené ríbezle – od začiatku júna a do začiatku septembra, záleží na odrode. Biele ríbezle dozrievajú v období od polovice júla. Ríbezle čierne dozrievajú až od druhého týždňa v júli do cca polovice augusta. Ak chcete ríbezle použiť na výrobu džemu, zberajte ho skôr, než plne dozreje, aby bol obsah prirodzeného ovocného pektínu vyšší. Nazbierané ovocie rýchlo schlaďte, vložte do zakrytých nádob alebo uzavretých vrecúšok. Rýchlo vychladnuté bobule vydržia v chladničke až niekoľko týždňov.

História ríbezlí

Červené ríbezle pochádzajú zo subtropických oblastí Stredomoria, odkiaľ sa rozšírili cez oblasti mierneho pásma Európy až do Nórska. Najprv existovali iba kríky s červenými plodmi, ale ich krížením vznikli biele aj ružové odrody. Čierne ríbezle pre zmenu pochádzajú zo severnej Ázie. V Čechách sa začal pestovať začiatkom 16. storočia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)