Huby shiitake nielen že skvele chutia, ale sú aj veľmi zdravé. Tieto huby sú základným prvkom mnohých pokrmov ázijskej kuchyne.
Možno si nie ste istí, ako ich variť, ak ste ich ešte nikdy neskúšali. Možno si ani nie ste istí, kde ich môžete kúpiť a ako ich skladovať.
V tomto komplexnom článku sa dozviete všetko potrebné, čo potrebujete vedieť, než si ich doma pripravíte.
Čo je shiitake?
V japončine je shii odkazuje na druh stromu podobný dubu, okolo ktorého tieto huby často rastú, a take je japonsky huba.
Huby shiitake nájdete v obchodoch v sušenej aj čerstvej podobe. Tento druh húb je o niečo drahší ako u nás bežne používaná hliva ustricovitá.
Ako shiitake vyzerajú?
- Divoké huby rastú vo voľnej prírode celoročne na väčšine území juhovýchodnej Ázie. Rastú na rozkladajúcom sa dreve shii, dube, javore, buku, gaštanu, topole, moruše.
- Ich klobúky sú pomerne veľké a pripomínajú dáždnik s charakteristickým zvlneným okréjom. Najbežnejšie sfarbenie je hnedá, ale môžu mať odtiene aj čierne.
- Pod klobúkom sa nachádzajú krémovo sfarbené lupene.
- Noha je svetlo hnedá a hladká, vláknitá.
- Pri varení uvoľňujú cesnakovo-borovú arómu a majú mäsovú, zemitú a dymovú chuť umami.
- V porovnaní s hubami portobello majú oveľa tenšie a tuhšie nohy, ktoré sú krémovej farby.
- Ich vzhľad je špecifický a akonáhle ich uvidíte, ťažko si ich pomýlite s iným druhom húb.
- Pretože huby pôvodne pochádzajú z Ázie, u nás ich vo voľnej prírode nenájdete. Našťastie sú to jedny z najčastejšie pestovaných húb na svete, takže je ľahké ich nájsť v obchode.
Ako shiitake chutí?
Ak ste predtým jedli iba šampiňóny alebo portobello, zistíte, že tento druh húb má oveľa bohatšiu a intenzívnejšiu chuť. Chutia takmer ako mäso. Ich chuť sa niekedy v kulinárskych kruhoch označuje ako umami (čo tento výraz znamená si prečítajte v našom článku o glutamane sodnom ). Sušené shiitake majú, podľa niektorých ešte intenzívnejšiu chuť, než ich čerstvé náprotivky.
Druhy shiitake
Profesionálni kuchári sú schopní rozlíšiť medzi niekoľkými druhmi týchto húb. Nám ako bežných kuchárom a stravníkom, obchody väčšinou ponúkajú iba jeden. Všeobecne platí, že huby s popraskaným klobúkom a silnejšou nohou sú považované za kvalitnejšie.
Tenpaku Donko sú považované za najkvalitnejšiu odrodu. Pestujú sa iba v zime a nízka teplota spôsobuje prirodzené praskliny v klobúku huby. |
Chabana Donko je ďalšia vyhľadávaná odroda, ktorá sa taktiež výhradne pestuje v zimných mesiacoch. Praskanie na klobúku pripomína kvetinový vzor a majú silnejšiu a mäsitejšiu nohu. |
Donko shiitake má veľký, tučný, okrúhly klobúk. Ich chuť pripomína mäso a ich štruktúra je žuvacia. |
Shiitake Yori sú menšie a sú tradične spojení s pokrmami servírovanými na japonský Nový rok. |
Shiitake Koshin majú najsilnejšiu arómu zo všetkých odrôd. Obvykle sa nasekajú a používajú do polievok alebo ryžových pokrmov. |
Zdravotné benefity shiitake
Huby sú bohaté na vitamíny A, B2, B12, železo, vápnik, meď a mangán.
Huby sa používajú v tradičnej čínskej medicíne stovky (možno tisíce) rokov.
Iba štyri kusy sušenej shiitake obsahujú vysoké percento denného vitamínu B5, selénu, zinku, folátu a ďalších.
Huby shiitake môžu byť tiež skvelým zdrojom vitamínu D. Zaujímavosťou je, keď huby umiestnite na deň alebo dva na priame slnko, zvýši to ich obsah vitamínu D až 460-krát!
Tieto huby neobsahujú cholesterol, tuk, sú dobrým zdrojom vlákniny s nízkym obsahom sodíka.
Majú tiež protizápalové vlastnosti a vysoký obsah antioxidantov, čo sú látky, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek v tele.
Ako pripraviť shiitake?
Rovnako ako pri každom druhu húb budete ich chcieť pred varením a konzumáciou dôkladne očistiť. |
Tiež sa vyhnite ich namáčanie vo vode, pretože ich veľmi dobre absorbujú a tým sa pokazí ich textúra. Namiesto toho utrite klobúky vlhkou papierovou utierkou alebo ich krátko opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Odrežte nohy, ale nevyhadzujte ich, môžete ich použiť na prípravu vývaru. |
Pokiaľ pracujete so sušenými hubami, bude nutné ich rehydratovať (postup ako na to viď nižšie). |
Akonáhle sú rehydratované, môžete ich scediť. Tekutinu však nevylievajte! Rovnako ako nohy môžete aj vodu z namáčania použiť na uvarenie vývaru alebo polievky. |
Ak chcete huby smažiť alebo urobiť soté, nakrájajte ich na tenké plátky, aby sa rýchlo a celé usmažili. |
Pokiaľ recept vyžaduje dlhšiu dobu varenia, nechajte ich klobúky v celku alebo ich prekrájajte na polovice. |
Tieto huby sú najvhodnejšie pre kulinárske úpravy, ako je vyprážanie, restovanie, varenie, varenie v pare a grilovanie. |
Ich umami, zemitá chuť a textúra sa hodí ako náhrada v receptoch, ktoré vyžadujú iné divoké huby. |
Vo vegetariánskych receptoch bežne nahrádzajú mäso. Môžete ich použiť na prípravu vegetariánskych burgerov alebo ich dať do lasagnej miesto mletého hovädzieho mäsa. Skúste s nimi pripraviť tieto lahodné a zdravé cuketové špagety ! |
Možno ich nakrájať a použiť do vyprážaných hranolčekov, miso polievky, vegetariánskeho dashi, varené v omeletách, primiešané do cestovín. Pridajte ich do jedného z týchto receptov na lahodné talianske halušky ! |
Prášok môže byť použitý ako ochucovadlo do polievok, vývarov a omáčok. Vyskúšajte naše recepty na krúpové polievky , ktoré sú plné lahodných a plnohodnotných surovín! |
Shiitake sa dobre dopĺňajú s majoránom, tymiánom, koriandrom, špenátom, horčicou, baklažánom, brokolicou, hráškom, mrkvou, paprikou, baby kukuricou, zemiakmi, cibuľou, zelenou cibuľkou, cesnakom, zázvorom, hydinovým mäsom, vepkou , polentou, cestovinami, sójovou omáčkou a suchým červeným vínom. |
Sušenie
- Najjednoduchší spôsob sušenia je jednoducho ich nechať na slnku
- Môžete použiť aj sušičku potravín, kam huby cez noc vložíte do sušičky na teplotu 45 až 50 stupňov
- Že sú huby dostatočne suché, spoznáte, keď sú ľahké, krehké a chrumkavé ako zemiakové lupienky.
Rehydratovanie
- Umiestnite svoje sušené huby shiitake do misky alebo nádoby tak, aby ich klobúky smerovali lupene dole.
- Zalejte ich horúcou (takmer vriacou) vodou a nechajte ich asi 20 minút odležať, aby sa rehydratovali
- Prípadne ich môžete vložiť do studenej vody a nechať cez noc pri izbovej teplote namáčať
- Akonáhle sú vaše hydratované, trochu ich vytlačte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody, ktorú absorbovali. Tekutinu si ponechajte a neskôr ju môžete použiť ako zeleninový vývar alebo základ inej polievky
- Akonáhle sú raz rehydratované, nie je možné ich znovu vysušiť. Pokiaľ ste si ich pripravili veľa, môžete si ich na dva alebo tri dni uložiť vo vzduchotesnej nádobe do chladničky.
Pečenie
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Rozložte si alobal a do stredu položte huby. Na okrajoch si nechajte dostatok miesta, aby ste ho mohli zložiť do balíčka
- Pridajte niekoľko lyžíc olivového oleja alebo masla. Možno budete chcieť pridať kúsok ryby alebo nakrájanú zeleninu, ako sú paradajky alebo cibuľa. Podľa chuti môžete tiež dochutiť soľou a korením
- Akonáhle je v alobale všetko čo potrebujete, vytvorte balíček
- Potom ho jednoducho vložte na 15 minút do rúry. Pokiaľ ste k hubám pridali ďalšie prísady, možno budete musieť predĺžiť čas pečenia. Kontrolujte ich každých pár minút, aby sa nespálili.
Restovanie
- Zahrejte dve lyžice olivového oleja na stredne vysokú teplotu
- Akonáhle je váš olej rozpálený, pridajte do panvice huby a premiešajte, aby sa obalili v oleji zo všetkých strán
- Pokiaľ do panvice pridáte príliš veľa húb naraz, pustia príliš veľa vody a začnú sa dusiť
- Vymažte ich asi 10 minút. Nezabudnite ich občas zamiešať, aby sa rovnomerne orestovali. Že sú hotové, spoznáte, keď získajú zlatohnedú farbu
Vyprážanie
- Zahrejte wok alebo hlbokú panvicu na vysokú teplotu, kým nezačne fajčiť
- Pridajte niekoľko polievkových lyžíc vášho obľúbeného rastlinného oleja. Pridajte na tenké plátky nakrájaný zázvor, cesnak a cibuľu
- Vymažte asi 30 sekúnd a potom do woku pridajte nakrájané huby. Vymažte ich do zlatohnedej farby asi len jednu alebo dve minúty
Ako shiitake skladovať?
Keď huby kúpite v obchode sú zabalené do plastového obalu. Akonáhle si ich prinesiete domov, mali by ste ich z tohto obalu vybrať a uložiť ich do papierového vrecka. Zabalením do papierového vrecka pomôže absorbovať prebytočnú vlhkosť a predĺži ich životnosť.
Čerstvé huby uložené v papierovom sáčku by mali v chladničke vydržať asi týždeň.
Sušené huby budete chcieť skladovať v sklenenej nádobe, aby sa k nim nedostala vlhkosť. Uchovávajte ich na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného svetla, čo zaistí, že vydrží až rok.