Skorocel je liečivá bylinka od semien až ku koreňu.
V tomto článku sa dozviete ako vyzerá, ako ho spracovať a vychutnať si ho čerstvý, sušený alebo v podobe sirupu.
Čo je to skorocel?
Bylina sa paradoxne radí do skupiny burín, ktorá sa hojne vyskytuje po celom svete. Čistý skorocel z vašej záhrady je nielen jedlý, ale aj výživný.
Listy sú oválne, mierne vajcovité, majú paralelné žilky, ktoré prebiehajú naprieč každým listom a má malé kvety, ktoré vyrastajú na vysokej stonke.
Nie je však iba jedlý a ľahko dostupný, ale tiež sa po stáročia používa v tradičnej medicíne.
Kedy a ako zbierať skorocel?
Na začiatku vegetačného obdobia hľadajte nové výhonky skorocelu. Tie majú ľahkú chuť podobnú špargle.
Môžete dokonca jesť aj semená skorocelu, ale ich zber sotva stojí za námahu, pretože sú naozaj maličké.
Niektorí ľudia jedia celý výhonok semien, akonáhle odkvitnú jeho kvety. Tieto výhonky so semenami možno jesť surové alebo jemne uvarené.
Ako spracovať skorocel?
Listy je možné zjesť celé v akomkoľvek štádiu rastu, ale najchutnejšie sú jeho mladé listy.
Surové listy použite napríklad ako špenát a pridajte ich do šalátov a sendvičov.
Staršie listy môžete tiež použiť surové, ale bývajú viac horké a vláknité.
Bylinu je možné tiež uvariť, ale je to lepšie riešenie v prípade starších, väčších, vláknitých listov. Rýchlym blanšírovaním alebo krátkym vyprážaním zmiernite ich horkosť a zjemníte vláknitosť.
Listy môžete dokonca blanšírovať a potom zmraziť a použiť ich neskôr do polievok a omáčok.
Sušenú rastlinu je možné pridať aj do prírodných produktov starostlivosti o pleť, vrátane balzamov na pery, pleťových vôd a mastí.
Čo lieči skorocel kopijovitý?
Rastlina je nielen výživná, ale aj plná zdraviu prospešných látok a zlúčenín, ktoré sa už dlhodobo využívajú na jej antimikrobiálne vlastnosti, na hojenie rán a na liečbu hnačky.
Rastlina je bohatá na vitamíny A, C a K a obsahuje aj niekoľko dôležitých minerálov, ako je vápnik a železo.
Bylinka zmierňuje zápal. Najmä potom jeho listy obsahujú niekoľko protizápalových zlúčenín, ktoré dokážu zmierniť napríklad zápal v pečeni.
Pomáha s hojením rán a je účinný pri liečbe vredov na nohách.
Podporuje lepšie trávenie a zmierňuje zažívacie problémy. Niekoľko zlúčenín v semenách a listoch, najmä potom psyllium, je veľmi účinnou zložkou a používa sa ako prírodné preháňadlo. Extrakt z byliny podporuje hojenie žalúdočných vredov.
Vedľajšie účinky skorocelom
Potravinové doplnky môžu v niektorých prípadoch spôsobiť mierne príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie, hnačka, nadúvanie a vyrážku.
Vysoké dávky môžu vyvolať závažnejšie vedľajšie účinky, vrátane alergickej reakcie.
Doplnky získané zo semien skorocelu, ako je psyllium, môžu tiež spôsobiť zažívacie problémy, vrátane plynatosti, nadúvania a nepríjemnej plnosti.
Recepty s skorocelom
Dusený skorocel – listy krátko blanšírujte vo vriacej vode a ihneď rýchlo schlaďte. Sceďte, a potom do panvice pridajte pár lyžíc masla alebo olivového oleja a listy do nej vhoďte. Rýchlo ich na 1 až 2 minúty opražte. Pridajte ich k píniovým orieškom alebo do kúskov slaniny. |
Skorocelová polievka – listy nakrájajte a 4 minúty ich varte v kuracom alebo hovädzom vývare. Do vývaru môžete pridať ďalšie ingrediencie, od rezancov po zeleninu alebo dokonca kúsky kurčaťa alebo rezančeky hovädzieho či zveriny. (pripravte si jeden z týchto lahodných receptov na kuracie vývar ) |
Japonské Goma Ae – lístky varte 4 minúty vo vriacej vode, a potom ich vhoďte do ľadovej vody. Vodu vytlačte a zmiešajte ich s 2 lyžicami sezamového oleja a 2 lyžicami sójovej omáčky. Podávajte za studena. |
Recept na skorocelový sirup
- Listy umyte, sceďte a umiestnite do pohára
- Najprv pridajte trochu cukru, potom listy a umačkajte ich vareškou smerom ku dnu
- Postup opakujte, kým nenaplníte celý pohár a uzavrite
- Pohár umiestnite na 3 mesiace na tmavé miesto
- Poháre otvorte a obsah preceďte a dobre vytlačte
- Vzniknutý sirup mierne zahrejte a varte 2 – 3 minúty
- Vzniknutý sirup, ešte horúci prelejeme do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrite
Štandardné denné množstvo pre nálevy alebo čaje je približne 150 ml, 3–4krát denne.
V práškovej forme sa množstvo pohybuje v rozmedzí 3–5 gramov denne.