Slivky prospievajú nášmu telu. Obsahujú mnoho živín, sú dobrým zdrojom vlákniny a taktiež antioxidantov.
Konzumujú sa v rôznych podobách, či surové alebo vo forme lekváru alebo alkoholických nápojov.
Čo ďalšie by ste o nich mali vedieť? Dozviete sa v nasledujúcom článku!
Slivka, kôstkovica veľmi prospešná pre zdravie
Slivky, latinsky Prunus, sú jedny z prvých plodov vyšľachtenými ľuďmi. Prvýkrát začali rásť v Číne pred viac ako tisíc rokmi. Potom sa slivky dostali do Japonska, častí Európy a Ameriky. Dnes rastie po celom svete viac ako 2000 odrôd.
Slivky, inak nazývané aj slivone, patria do rovnakej čeľade ako broskyne, nektárinky a marhule. Slivky sú ale oveľa rozmanitejšie ako iné kôstkoviny. Môžu byť veľké alebo malé, s červenou, fialovou, zelenou, žltou alebo oranžovou kožou a ružovou, žltou alebo oranžovou dužinou.
Stromy slivky môžu dorásť 6 až 12 metrov. Plody sú veľké v priemere 2-7 cm, dužina je pevná a šťavnatá. Šupka slivky je hladká, priľnutá k dužine.
Slivky dodávajú pokrmom, dezertom jemnú a sladkú chuť, navyše tiež prinášajú množstvo zdravotných benefitov pre telo.
Prečo konzumovať slivky?
Slivky je možné konzumovať čerstvé alebo ich použiť pri výrobe džemov či iných receptov. Okrem toho tiež obsahujú množstvo živín a vitamínov prospešných pre zdravie.
Slivky sú plné rastlinných zlúčenín, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú brániť kyslíka v reakcii s inými chemikáliami a poškodeniu buniek a tkanív.
Zdá sa, že ochranné rastlinné zlúčeniny vo slivkách majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť predchádzať chorobám vrátane rakoviny, cukrovky a obezity.
Vitamín C, obsiahnutý vo slivkách, pomáha vášmu telu liečiť, budovať svaly a podporovať správnu funkciu krvných ciev.
Konzumácia sliviek bojuje proti srdcovým chorobám. Fytochemikálie a živiny vo slivkách znižujú zápal, ktorý spúšťa srdcové ochorenie.
Sú obzvlášť bohaté na polyfenol, zvaný kyselina chlorogenová, zlúčeninu, ktorá sa tiež nachádza v káve, a zdá sa, že pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi a regulovať chuť do jedla.
Slivky majú nízky obsah tuku, okrem toho existuje výskum, ktorý ukazuje, že slivky môžu pomôcť človeku cítiť sa sýtejšie. Slivky tiež podporujú rast zdravých črevných baktérií, čo napomáha vstrebávaniu živín a odstraňovaniu toxínov.
Nutričné hodnoty
Slivky sú bohatým zdrojom vápnika, horčíka a vitamínov C a B3. Ďalšie hodnoty môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:
Nutričné hodnoty | Slivky surové 100 g |
Kalórie | 46 kcal |
Bielkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 0,3 g |
Vláknina | 1,4 g |
Vápnik | 6 mg |
Draslík | 157 mg |
Železo | 0,2 g |
Horčík | 7 mg |
Vitamín B3 | 0,417 mg |
Vitamín C | 9,5 mg |
Vitamín E | 0,26 mg |
Druhy sliviek
Slivky majú mnoho odrôd. Teraz si predstavíme najčastejšie pestované a využívané na konzumáciu a ďalšie spracovanie.
Slivka slivka
Slivka slivka, latinsky Prunus domestica, známa tiež ako slivka európska. Tvar tejto slivky je dlhší a oválny.
Môžete ich jesť surové alebo varené. Sú to ideálne plody na pečenie koláčov a tort, tiež na výrobu lekvárov.
Chuť tejto odrody je veľmi sladká.
Damson
Damson, latinsky Prunus domestica insititia, patrí medzi európske odrody. Má tmavú šupku s kyslastou žltozelenou dužinou.
Hoci majú plody Damson vysoký obsah cukru, chutia trochu horko a sú kyslé. Skvele sa hodí do sladkých aj slaných jedál.
Damson slivky sa obvykle žnú od konca augusta do októbra.
Slivky Greengage
Táto odroda má svetlo žltozelenú až jasne limetkovú farbu s červenými škvrnami na povrchu. Je to jej prirodzená farba aj po dozretí, takže sa nenechajte zmiasť.
Greengage slivky majú najviac cukru zo všetkých druhov sliviek. Plody sú malé až stredné veľkosti. Majú hustú a šťavnatú dužinu.
Táto odroda sliviek je všestranná a používa sa pri výrobe koláčov, zmrzlín a džemov. Greengage je možné tiež spárovať s pikantnými jedlami, ako je chilli.
Slivka Mirabelle
Odroda Mirabelle (Prunus domestica subsp. syriaca) je jednou z najvzácnejších druhov sliviek av mnohých častiach sveta sa nevyskytujú.
Obvykle sa pestujú v časti Francúzska a sú dobre známe pre ich použitie v džemoch, želé, ovocné pálence a niektorom pečive. Plody sú malé, ale prekvapivo sladké.
Japonské slivky
Japonské slivky, latinsky Prunus salicina, sú veľké a šťavnaté plody. Majú jasne žltú dužinu a tmavo purpurovo červenú šupku.
Musí sa konzumovať čerstvé. Najlepší spôsob, ako zistiť, ktoré z nich sú čerstvé, je jemne vytlačiť ovocie a zistiť, či je mierne mäkké. Pokiaľ je slivka tvrdá a nezrelá, uložte ich pri izbovej teplote a nechajte dozrieť.
Slivka čerešňová
Latinsky nazývaná Prunus cerasifera. Pomenovanie čerešňová je z toho dôvodu, že jej plody sú malé, okrúhle, červené alebo žlté, vzhľadom pripomínajúce čerešne.
Chuť môžu mať sladkú a kyslú. Sú vynikajúce, ak ich dostanete čerstvé, ale používajú sa aj pri pečení a výrobe želé.
Stromy slivky čerešňovej sa pestujú aj ako okrasné ovocné stromy.
Pestovanie sliviek
Pestovanie sliviek nie je príliš ťažké. Vyžadujú plné slnko a dobre odvodnenú piesočnatú pôdu, aby sa im darilo.
Po zasadení stromu slivone nezabudnite na starostlivosť oň. V marci prvého a druhého roku aplikujte 0,5 kg organického hnojiva, v máji prvého a druhého roku pestovania navyše pridajte 240 ml dusičnanu vápenatého.
Pre novo zasadené stromy zaistite dostatok vody. Okolo stromu umiestnite mulč, ktorý pomôže zadržiavať vodu, dávajte však pozor, aby sa nedotýkala kmeňa.
Dôležité je aj prerezávanie. Prerezávajte tesne nad zdravými púčikmi, rovnako ako odstraňujte mŕtve drevo.
Spracovanie sliviek
Sú skvelé surové, pečené, grilované alebo restované. Samozrejme sú jednou zo surovín pri pečení koláčov.
Svojou kyslastou chuťou ozvláštnia mäsové pokrmy, výborne sa hodí ku kačici, jahňaciemu alebo k bravčovému bôčiku.
Slivky môžete pridať do receptov ako je:
- slivkový nákyp
- pečené kačacie prsník so slivkovou omáčkou
- pečená repa, slivky a pekanový šalát
- granola so sušenými slivkami
- slivková raw tyčinka
Plody slivky môžete usušiť, zachovajú svoju sladkú chuť. Pokiaľ chcete plody usušiť v sušičke a neviete, ktorá je najlepšia, prečítajte si našu recenziu o sušičkách na ovocie .
V Česku je veľmi obľúbené spracovanie sliviek do lekváru. Tie môžete pridávať do buchiet alebo na sladké pečivo. Na výrobu budete potrebovať:
- slivky
- cukor kryštál
- citrónovú šťavu
- vodu
Postup:
- Plody umyte a odstráňte prípadné vady.
- Ovocie rozpoľte, odstráňte kôstku a kúsky opäť rozpoľte.
- Do veľkého hrnca pridajte nakrájané slivky a vodu.
- Priveďte do varu a občas zamiešajte.
- Varte pod pokrievkou, kým ovocie nezmäkne.
- Potom pridajte cukor a citrónovú šťavu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Za častého miešania priveďte ovocie do varu.
- Po 5 minútach varenia nechajte odstáť.
- Hotový slivkový lekvár nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami.
- Nechajte vychladnúť.
Slivky môžete tiež nakladať, inšpirujte sa niekoľkými receptami na nakladané slivky .
Výrobky zo sliviek
Slivkové víno – fermentovaná slivková šťava, obľúbený nápoj v Číne a Japonsku.
Slivovice – alkoholický nápoj z fermentovaných sliviek.
Slivkový olej – olej z jadier sliviek sa vyrába z dužinatej vnútornej časti kôstky slivky.
Plum jerkum – alkoholický nápoj známy v Anglicku.
Slivky prinášajú vášmu telu množstvo zdravotných benefitov. Ich konzumáciou znižujete riziko cukrovky, niektorých druhov rakoviny a vysokého cholesterolu. Zaraďte ich do svojho jedálnička, ak chcete znížiť svoju váhu a podporiť správnu funkciu čriev. Slivky tiež zlepšujú kvalitu kostí.