Nie nadarmo sa hovorí „kyslý ako šťavel“!
Snáď každý z nás mal určite možnosť sa s ním vo voľnej prírode stretnúť a ochutnať ho.
Ale viete, aké sú jeho druhy?
Ako sa dá využiť v kuchyni?
Či aké sú jeho zdravotné benefity?
To všetko a oveľa viac vám prezradíme v našom článku!
Čo je to vlastne šťavel?
Šťavel je vytrvalá bylinka, ktorá patrí do čeľade rdesnovité rovnako ako pohánka alebo rebarbora. Dá sa použiť do šalátov, smažienok, marinád, polievok a rôznych mäsových zmesí. Má výraznú kyslú, citrónovú chuť.
Druhy šťavel
Existuje viac ako 200 druhov šťaveľa, ale my si predstavíme len niektoré z nich:
- Šťavel kyslý (Rumex acetosa) u nás nájdete asi najčastejšie. Je to hlboko zakorenená trvalka, ktorá vydrží roky, pokiaľ si nájde miesto, ktoré sa jej páči. Má ostrú chuť a trochu veľké, šípovité listy. Dorastá do výšky asi jedného metra a má malé ružovkasté kvety.
- Šťavel štítnatý (Rumex scutatus) má jemnejšiu chuť ako šťaveľ kyslý, s menšími a guľatejšími listami, ktoré sú jasne zelené. Tento druh môžete použiť do polievok, dusených pokrmov, šalátov alebo z neho vyrobiť lahodné pesto.
- Šťavel krvavý (Rumex sanguineus) má, ako už asi tušíte, v listoch sýtočervenej žilky. Má veľmi jemnú, takmer nešťavnatú chuť s veľmi malou kyslosťou obvykle spájanú s touto rastlinou. Vynikne v šaláte.
- Šťavel menší (Rumex acetosella) je asi tak kyslý ako obyčajný šťavel, ale s menšími listami. Dosahuje výšku asi 45 cm a kvitne od marca do novembra.
- Šťavel tupolistý (Rumex obtusifolius) je u nás pôvodným druhom z rodov šťavel a patrí medzi najrozšírenejšie buriny sveta. Dorastá do výšky okolo 50 až 150 cm.
- orastá až do výšky okolo 50-150 centimetrov.
- Šťavel kučeravý (Rumex crispus) má dlhé a úzke listy so zvlnenými či kučeravými okrajmi – odtiaľ pochádza jeho názov.
Zdravotné výhody konzumácia šťaveľa
Posilňuje imunitu
Šťavel je skvelým zdrojom vitamínu A, vitamínu rozpustného v tukoch, ktorý pomáha udržiavať správnu funkciu imunitného systému. Obsahuje aj dávku vitamínu C, dôležitého antioxidantu, ktorý pomáha nášmu telu odvrátiť infekciu. Vitamín C je tiež nevyhnutný pre biosyntézu kolagénu.
Podporuje reprodukčné zdravie
Výskum ukazuje, že strava bohatá na vitamín A môže tiež zlepšiť reprodukčné zdravie.
Udržuje zdravý zrak a pokožku
Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí (pomáha predchádzať strate zraku v dôsledku starnutia) a taktiež podporuje zdravú pokožku, vlasy a nechty.
Podporuje pravidelnosť čriev a chudnutie
Porcia 1 šálky čerstvého šťavela poskytuje asi 4 gramy vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina tiež pomáha regulovať hladinu cholesterolu a krvného cukru. Okrem toho potraviny bohaté na vlákninu lepšie zasýtia, čo vedie k zníženiu hmotnosti a/alebo k podpore riadenia hmotnosti.
Chráni pred chronickými chorobami
Strava bohatá na vlákninu môže pomôcť chrániť pred určitými zdravotnými problémami, vrátane rakoviny, obezity a cukrovky 2.
Môže znížiť rast rakovinových buniek
Hoci výskum na ľuďoch chýba, niektoré štúdie v skúmavkách a na zvieratách zistili, že šťavel môže blokovať rast a šírenie určitých typov rakovinových buniek. Napríklad štúdia v skúmavke ukázala, že niekoľko druhov šťavel zabilo bunky rakoviny prsníka, krčka maternice a kože. Napriek tomu je potrebných viac štúdií, aby sa zistilo, ako môže šťavel ovplyvniť rast rakoviny u ľudí, keď je konzumovaný ako súčasť vyváženej stravy.
Vedľajšie účinky konzumácie šťaveľa
Pri miernej konzumácii (v množstvách typicky nájdených v potravinách) je šťaveľ považovaný za bezpečný. Obsahuje však vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej, čo znamená, že jeho konzumácia vo veľkom množstve môže byť škodlivá kvôli možnosti otravy šťaveľany. Nežiaduce účinky môžu zahŕňať poškodenie obličiek, pečene a gastrointestinálneho traktu. Šťavel vo forme sušených bylín môže byť nebezpečný pre deti a ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčiace.
Nutričné hodnoty šťaveľa
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt 100 g čerstvého šťaveľa vs. čerstvých vybraných druhov byliniek.
Nutričné hodnoty | Šťavel (100 g) | Petržlen (100 g) | Bazalka (100 g) | Pažítka (100 g) |
Energia | 22 kcal | 36 kcal | 23 kcal | 30 kcal |
Tuky | 0.7 g | 0.8 g | 0.6 g | 0.7 g |
Sacharidy | 3.2 g | 6.3 g | 2.7 g | 4.4 g |
Vláknina | 2.9 g | 3.3 g | 1.6 g | 2.5 g |
Bielkoviny | 2 g | 3 g | 3.2 g | 3.3 g |
Vitamíny a minerály v šťave
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré čerstvý šťavel v porovnaní s vybranými druhmi byliniek obsahuje.
Vitamíny a minerály | Šťavel (100 g) | Petržlen (100 g) | Bazalka (100 g) | Pažítka (100 g) |
Vitamín A | 100.00 mcg | 421.00 mcg | 264.00 mcg | 218.00 mcg |
Vitamín B2 | 0.100 mg | 0.098 mg | 0.076 mg | 0.115 mg |
Vitamín B3 | 0.500 mg | 1.313 mg | 0.902 mg | 0.647 mg |
Vitamín B6 | 0.122 mg | 0.090 mg | 0.155 mg | 0.138 mg |
Foláty | 13.00 mcg | 152.00 mcg | 68.00 mcg | 105.00 mcg |
Vitamín C | 48.00 mg | 133.0 mg | 18.0 mg | 58.1 mg |
Vápnik | 44.00 mg | 138.00 mg | 177.00 mg | 92.00 mg |
Meď | 0.131 mg | 0.15 mg | 0.39 mg | 0.16 mg |
Železo | 2.40 mg | 6.20 mg | 3.17 mg | 1.60 mg |
Horčík | 103.00 mg | 50.00 mg | 64.00 mg | 42.00 mg |
Draslík | 390.00 mg | 554.00 mg | 295.00 mg | 296.00 mg |
Sodík | 4.00 mg | 56.00 mg | 4.00 mg | 3.00 mg |
Zinok | 0.20 mg | 1.07 mg | 0.81 mg | 0.56 mg |
Kde môžete šťavel kúpiť?
Šťavel hľadajte na jar av lete na farmárskych trhoch av niektorých špecializovaných predajniach. Táto unikátna bylinka sa hľadá strašne ťažko. Ak máte problémy s jeho nájdením, opýtajte sa na miestnom trhu. Hlavná sezóna je od apríla do mája, až si budete šťavel na trhu vyberať, hľadajte ten, ktorý má jasne zelený odtieň bez hnedých škvŕn a známok vädnutia.
Ako šťavel skladovať?
Pokiaľ sa šťavel chystáte použiť počas jedného alebo dvoch dní, jednoducho ho uchovávajte voľne zabalený v plastovom sáčku v chladničke. Pre dlhšie skladovanie ho pred vložením do vrecka opláchnite, osušte a zrolujte do papierových utierok. Papierové utierky nasajú všetku prebytočnú tekutinu a udržia listy suché, ale v dostatočne vlhkom prostredí.
Môžete tiež listy variť na kúsku masla, kým nezvädnú a nerozpadnú sa. Konečný výsledok bude ako šťavíkové pyré. Toto pyré zmrazte a neskôr ho môžete pridať do polievok alebo duseného mäsa.
Šťavel môžete tiež nasušiť a použiť ako bylinku, ale stratí trochu chuti.
Čím je možné šťavel nahradiť?
Pokiaľ narazíte na recept so šťaveľom a nemáte ho práve po ruke, môžete namiesto neho jednoducho pridať trochu citrónovej šťavy alebo citrónovej kôry. Rukola, rebarbora a dokonca aj špenát môžu spolu s citrónovou šťavou šťavel zastúpiť.
Ako môžeme šťavel použiť v kuchyni?
Šťavel môžete použiť ako bylinku, podobne ako petržlen, bazalka či mäta. Nasekajte ho a pridajte do marinád či dresingov , alebo ho zamiešajte do polievok či rôznych mäsových a zeleninových zmesí pre trochu sviežej chuti.
Môžete tiež natrhať jemné listy do šalátov alebo ich pridať na vyprážané hranolky .
Vďaka svojej kyslej a jasnej chuti skvele ozvláštňuje zemiaky, vajcia či rôzne obilniny . Je tiež vynikajúci s údenými alebo mastnými rybami , ako je losos či makrela.
Šťavel sa luxusne snúbi so smotanou, kyslou smotanou alebo jogurtom , pretože ich krémovosť krotí jeho výraznú chuť.
Je tiež skvelým doplnkom k inej varenej zelenine . Pridajte hrsť alebo dve, keď varíte špenát, mangold alebo kel, aby ste získali krásne kyslú chuť.
Mladšie listy môžu byť oveľa krehkejšie a zle držia pri varení, takže ich používajte ako ozdobu jarných jedál alebo do tepelne neupravených pokrmov.
Použitie v receptoch
Pesto zo šťaveľa
Pripravte si jednoduché pesto, ktoré sa vďaka svojej citrónovej chuti skvele hodí k rybám.
Ingrediencie:
- 200 g šťaveľa (odstráňte silné stonky)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/3 šálky mandlí
- 1/2 šálky parmezánu, nastrúhaného
- 1/4 až 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
Postup:
- V kuchynskom robote rozšľaháme cesnak so štipkou soli.
- Pridáme mandle, rýchlo šľaháme a potom pridáme šťavel.
- Počas mixovania pokvapkajte olivovým olejom, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Pamätajte, že po pridaní syra pesto trochu zhustne.
- Ručne vmiešame nastrúhaný parmezán.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na bylinkové pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok!
Jogurt zo šťaveľa
Ingrediencie:
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- 1 lyžička medu
- 1 štedrá hrsť krvavého šťavela
- štipka soli podľa chuti
- šťava z jedného citróna
Postup:
- Všetky ingrediencie dajte do mixéra a mixujte do hladka.
- Do mixéra pridajte jogurt a poriadne vyšľahajte.
- Nechajte v chladničke, kým nebudete pripravení na použitie.
Inšpirujte sa našimi receptami na jogurty po domácke 6x inak. V rúre, jogurtovači aj v hrnci!
Čo ďalšie si môžete zo šťaveľa pripraviť?
- Šťavíková polievka
Klasický francúzsky recept zložený zo šťaveľa, jarnej cibuľky, vývaru, smotany a žĺtkov. - Šťavíková omáčka
Bohatá, zelená omáčka pripravená zo smotany na šľahanie, maslo, šťavel a vývar. - Teplý zemiakový šalát so šťavelovou zálievkou
Teplý zemiakový šalát preliaty zálievkou z nakrájaného šťaveľa, olivového oleja, sladkej cibule a bieleho vínneho octu. - Losos so šťavelovou omáčkou
Dusený alebo grilovaný losos servírovaný so šťavíkovou omáčkou. - Miešaný listový šalát so šťavelom a kozím syrom
Jarná listová zelenina zmiešaná so šťavíkom a preliata smotanovým kozím syrom s vysokým obsahom tuku. - Grilovaná ryba a ryža so šťavelom a citrónom
Grilované filé alebo celá ryba podávaná na zmesi šťavíkovej ryže so šťavou z citróna.
Kde šťavel rastie?
U nás rastie šťavel takmer všade a nájdeme tu asi 23 druhov šťavel. Ideálne sa vypravte hľadať ho do prírody počas jarných mesiacov, kedy majú jeho listy tú najlepšiu chuť. Šťavel kyslý je rozšírený takmer v celej Európe. Najviac sa mu darí na slnečných miestach s dostatkom vlahy.
Preto ho možno stretnúť najmä v blízkosti riek a potokov, na vlhkých pastvinách či trávnatých porastoch. Keďže je nenáročný, nájdeme ho aj v nížinách alebo podhorských až horských regiónoch.
História šťavel
Vo Francúzsku sa šťavel po stáročia používa v lekárstve, rovnako ako v polievkach a dusených pokrmoch. Pred Francúzmi možno dôkazy o konzumácii šťaveľa nájsť v starovekom Egypte, Grécku a Ríme, kde sa bylina používala na okyslenie bohatých a ťažkých jedál, podobne ako my ju používame dnes.
V skutočnosti slovo „sorrel“ (z anglického prekladu šťavel) pochádza z germánskeho slova „sur“ a starého francúzskeho slova „surele“, pričom obe znamenajú „kyslý“. To je presne tá chuť, ktorú šťaveľ pokrmom dodáva a prečo sa používa nielen vo vyššie spomínaných krajinách, ale po celom svete, vrátane Rumunska, Nigérie, Maďarska, Ruska, Indie a Vietnamu.