Vínna réva je základnou surovinou veľmi obľúbeného alkoholického nápoja – vína.
Jej hrozno obsahuje vysoké množstvo živín a antioxidantov.
Využíva sa aj v gastronómii. Ako ju môžete spracovať a konzumovať?
To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Vínna réva, základ zázračného elixíru
Vínna réva, latinsky Vitis, je považovaná za jednu z najzásadnejších ovocných plodín na svete. Je to z dôvodov ekonomickej hodnoty a rozsahu pestovania.
Táto plodina sa začala pestovať pred viac ako 8000 rokmi. Kvasinky, ktoré sú súčasťou šupiek hrozna slúžia na výrobu alkoholických nápojov, predovšetkým vína. V dávnych dobách sa víno kvôli nedostatku vody stalo nevyhnutnou životnou potrebou, stalo sa symbolom výživy a života. Doteraz prebiehajú výskumy, ktoré skúmajú prečo je víno považované za jeden z najsilnejších elixírov, ktoré človek pozná. Prvé zmienky o výrobe vína pochádzajú z Gruzínska pred 8 000 rokmi.
Za najväčších pestovateľov histórie môžeme považovať starých Grékov, Cyperčanov, Feničanov a Rimanov. Všetci pestovali vínnu révu predovšetkým k jedlu a výrobe vína. Z Európy sa pestovanie tejto plodiny rozšírilo do severnej Afriky aj Ameriky.
Hrozno vínnej révy majú rôzne farby, sú zelené, červené, čierne, žlté a ružové. Existujú semenné a bezsemenné odrody. Tiež ich môžete konzumovať v rôznych podobách, napríklad ako hrozienka.
Prečo konzumovať vínnu révu?
Ako už bolo spomenuté, vínna réva sa najčastejšie konzumuje vo forme alkoholického nápoja – vína. Bolo zistené, že pohár vína prináša množstvo výhod.
Víno prešlo početnými štúdiami, ktoré našli rôzne súvislosti medzi zlepšením kvality života a jeho konzumáciou.
Najprv si treba uvedomiť, že na množstve záleží a väčšina štúdií ukazuje výsledky v pohároch za deň alebo týždeň. Vychutnávajte si každý dúšok vína, snažte sa cítiť každú textúru a vôňu svojho vína. Pite ho pomaly.
Zlúčeniny v hrozne môžu chrániť pred srdcovými chorobami tým, že znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Hrozno je bohaté na antioxidanty, čo sú prospešné rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu chrániť pred chronickými chorobami. Môžu brániť rastu a šíreniu rôznych typov rakoviny.
Napriek tomu, že hrozno vínnej révy má vysoký obsah cukru, ich nízky až stredný glykemický index ich robí pomerne bezpečným pre konzumáciu s mierou, ak máte cukrovku. Okrem toho môžu zlúčeniny v hrozne chrániť pred vysokou hladinou cukru v krvi.
Hrozno obsahuje niekoľko zlúčenín – ako je resveratrol, luteín a zeaxantín – ktoré môžu pomôcť predchádzať bežným očným ochoreniam. Bolo dokázané, že resveratrol, ktorý sa nachádza v hrozne, aktivuje gény spojené s pomalšími známkami starnutia a dlhšou životnosťou.
Tiež obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu zlepšiť pamäť, pozornosť a náladu a tiež chrániť pred Alzheimerovou chorobou.
Vínna réva je prirodzeným zdrojom melatonínu, hormónu, ktorý môže zlepšiť kvalitu vášho spánku.
Nutričné hodnoty
Hrozno obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane draslíka, vápnika a vitamínov C a E. Ďalšie nutričné hodnoty môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:
Nutričné hodnoty | Hrozno vínnej révy 100 g |
Kalórie | 69 kcal |
Bielkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 18 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 0,9 g |
Sodík | 2 mg |
Draslík | 191 mg |
Železo | 0,4 mg |
Vápnik | 10 mg |
Vitamín C | 3,2 mg |
Vitamín E | 0,19 mg |
Druhy vínnej révy
Na svete je viac ako 10 000 druhov vínnej révy. Niektoré z nich slúžia na konzumáciu a iné na výrobu vína.
Poďme si predstaviť najvyužívanejšie odrody vínnej révy.
Vínna réva Merlot
Merlot, latinsky Cercis canadensis ‚Merlot‘, sa považuje za jednu z najznámejších odrôd vínnej révy vypestovaných vo Francúzsku.
Bordeauxské červené zmesi, ktoré používajú Merlot, sú plné a kyslé so zamatovým taninovým pocitom v ústach a ovocnou chuťou.
Merlot sa hojne pestuje aj mimo Francúzska – v Kalifornii, Austrálii, Novom Zélande, Čile a Južnej Afrike.
Cabernet Sauvignon
Odroda Cabernet Sauvignon, po latinsky Vitis vinifera ‚Cabernet Sauvignon‘, je vypestovaná ako náhodné kríženie medzi Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
V chladnejšom podnebí produkuje bledšie a vysoko kyslé hrozno, zatiaľ čo v teplejších oblastiach sú tmavšie, s hustou chuťou a mierne kyslá.
Syrah (Shiraz)
Odroda červeného hrozna. Syrah je pôvodný názov odrody pochádzajúci z oblastí severnej a južnej Rhony vo Francúzsku, zatiaľ čo Shiraz je jej austrálsky názov.
Jedná sa o vínnu révu s intenzívnou korenistou a ovocnou vôňou. Zaujímavosťou je, že odroda Syrah sa používa aj na výrobu šumivého vína.
Vínna réva Muškát
Muškát, názov odvodený od latinského slova musca, označuje skupinu 200 odrôd hrozna používaných na prípravu rôznych vín po celom svete.
Muškátové vína sú aromatické s korenenými a kvetinovými tónmi.
Jednou z odrôd je napríklad Muskat momjanski, chorvátska odroda vínnej révy, ktorá sa používa na výrobu sladkých dezertných vínach.
Vínna réva Pinot Gris
Pinot Gris alebo Pinot Grigio je mutantný variant hrozna Pinot Noir, pochádzajúci z francúzskeho Burgundska.
Táto odroda sa pestuje prevažne vo Francúzsku a Taliansku, ale tiež sa rozšírila do Švajčiarska, Maďarska a Nemecka.
Z hrozna sa vyrábajú biele, ružové a oranžové vína s jemnou kyslosťou a citrusovými tónmi.
Sauvignon Blanc
Z odrody Sauvignon Blanc sa produkuje výborné biele suché víno. Pestuje sa v rôznych vinárskych oblastiach (najmä na Novom Zélande), aj keď jeho korene pochádzajú z oblasti Bordeaux vo Francúzsku.
Sauvignon Blanc je obľúbený medzi milovníkmi vína pre svoje intenzívne vône a delikátne poschodie bazy, egrešu, mučenky, zelených olív a špargle.
Vínna réva Chardonnay
Chardonnay je jednou z najrozšírenejších odrôd bieleho vína pochádzajúce z Francúzska. Hrozno Chardonnay je neoddeliteľnou súčasťou šumivých vín, ako je Champagne.
Chuťové tóny vín Chardonnay pripomínajú jablká, tropické ovocie, vanilku a kokos.
Aký je rozdiel medzi hrozno do jedla a na výrobu vína?
Hrozno môžeme rozdeliť na stolové alebo hrozno. Stolové hrozno slúži na konzumáciu v surovom stave, hrozno slúži na výrobu vína.
Zatiaľ čo takmer všetky patria k rovnakému druhu, Vitis vinifera, stolové a hrozno majú značné rozdiely, spôsobené selektívnym šľachtením.
Stolové hrozno má veľké plody bez kôstok s relatívne tenkou šupkou. Hrozno vínnej révy sú menšie, obvykle semenné a majú relatívne silnú šupku.
Hrozno hrozna má prekvapivo vyššiu cukornatosť (22 % až 30 %) ako hrozno stolové (10 % až 15 %).
Ako pestovať vínnu révu?
Vínna réva je nielen skvelá na jedenie, odšťavovanie a výrobu vína, ale tiež je krásnou okrasnou rastlinou.
Mala by byť sadená skoro na jar a zozbieraná koncom leta alebo začiatkom jesene. Na konci zimy nezabudnite vínnu révu prerezať.
K domácemu pestovaniu existujú tri hlavné typy hrozna, ktoré treba zvážiť. Americké (Vitis labrusca), európske (V. vinifera) a francúzsko-americké hybridy.
Americké hrozno je najviac mrazuvzdorné, zatiaľ čo európske hrozno je zvyčajne lepšie na výrobu vína ako na konzumáciu. Hybridy majú tendenciu byť mrazuvzdorné a odolné voči chorobám, ale nie sú také chutné ako európske hrozno.
Pri kúpe sadeníc sa uistite sa, že kupujete vínnu révu z renomovanej škôlky. Najlepšie sú mohutné, jednoročné rastliny. Pokiaľ je to možné, získajte certifikované rastliny bez vírusov.
Pre vínnu révu vyberte teplé miesto s dostatkom slnečných lúčov. Pôda musí byť hlboká, dobre odvodnená a priedušná. Pri výsadbe musí byť na mieste podpora, jednou z možností je robustná mreža alebo altánok.
Vínnu révu nemusíte v prvom roku hnojiť, pokiaľ nemáte problémovú pôdu. V druhom roku rastu ju mierne prihnojte.
Veľmi dôležité je prerezávanie. Hrozno plodí na výhonkoch vyrastajúcich z jednoročných palíc. Ak máte príliš veľa starých šúľkov, získate menej hrozna. Pokiaľ hrozno nedozrieva, zaštipnite časť listov, aby prenikalo viac slnečného svetla.
Hrozno sú pripravené na zber, keď sú bohaté na farbu, sú šťavnaté, plné chuti, ľahko sa drvia a sú kypré. Mali by byť pevne pripevnené k stonkám.
Hrozno je možné v pivnici skladovať až šesť týždňov, ale môžu absorbovať pachy iného ovocia a zeleniny, preto ich uchovávajte oddelene. Používajte kartónové krabice alebo prepravky vystlané čistou suchou slamou.
Najviac vínnej révy v ČR sa pestuje v oblastiach južnej Moravy, na Litoměřicku a Mělnicku.
Spracovanie vínnej révy
Najčastejšie sa hrozno vínnej révy používa na výrobu vína. V nasledujúcich tabuľkách môžete vidieť nutričné hodnoty jednotlivých druhov vín – bieleho, ružového a červeného:
Nutričné hodnoty | Biele víno 100 ml |
Kalórie | 82 kcal |
Bielkoviny | 0,1 g |
Sacharidy | 2,6 g |
Tuky | 0 g |
Sodík | 5 mg |
Draslík | 71 mg |
Železo | 0,3 mg |
Vápnik | 9 mg |
Ružové víno, oproti bielemu vínu, obsahuje väčšie množstvo sacharidov, ale menšie množstvo draslíka.
Nutričné hodnoty | Ružové víno 100 ml |
Kalórie | 85 kcal |
Bielkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 3,8 g |
Tuky | 0 g |
Sodík | 5 mg |
Draslík | 59 mg |
Železo | 0,2 mg |
Vápnik | 10 mg |
Červené víno má zo všetkých odrôd najväčšie množstvo draslíka a železa.
Nutričné hodnoty | Červené víno 100 ml |
Kalórie | 85 kcal |
Bielkoviny | 0,1 g |
Sacharidy | 2,6 g |
Tuky | 0 g |
Sodík | 4 mg |
Draslík | 127 mg |
Železo | 0,5 g |
Vápnik | 8 g |
Ak sa rozhodnete pre výrobu domáceho vína budete potrebovať :
- 1,5 až 2 šálky cukru
- 1 balíček droždia
- 2 litre hroznovej šťavy
- odmerku
- fľaša
- lievik
- balónik
Postup:
- Vo fľaši zmiešajte hroznovú šťavu a 1,5 hrnčeka cukru. Pokiaľ chcete, aby víno bolo menej alkoholické, pridajte 1 šálku, ak chcete víno viac alkoholické, pridajte 2 šálky.
- Pevne zaskrutkujte as fľašou traste zhruba jednu minútu.
- Pridajte jeden balíček droždia.
- Počkajte 5 minút, až kvások vzíde.
- Opäť pretrepte, zhruba 10 až 15 sekúnd.
- Z fľaše zložte viečko a na hrdlo fľaše nasaďte balónik. Ten funguje ako vzduchová komora. Balónik ešte môžete na hrdle upevniť gumičkami.
- Uskladnite fľašu na chladné, tmavé miesto. V tomto okamihu sa začnú tvoriť kvasinky.
- Po niekoľkých týždňoch kvasinky odumrú, a tak prestanú produkovať oxid uhličitý, čo spôsobí vyfúknutie balónika. V tej chvíli je víno hotové!
- Víno ešte preceďte do novej fľaše, aby ste sa zbavili všetkého sedimentu.
Hotové víno konzumujte či pridávajte do radu pokrmov ako je:
- restované chorizo s červeným vínom
- šalotka a omáčka z červeného vína
- kuracie mäso na červenom víne s bylinkovou knedľou
- brownies zo vareného vína
- hovädzie na červenom víne s mrkvou
Hrozno vínnej révy môžete tiež usušiť, vzniknú vám hrozienka. Tie môžete pridať napríklad do štrúdľa alebo ich použiť do pečeného čaju. Dobré je sušiť hrozno v sušičkách na ovocie, zabránite tak možnému plesniveniu. Pokiaľ neviete, akú sušičku zvoliť, prečítajte si recenzie o sušičkách na ovocie .
Výrobky z vínnej révy
Hroznová šťava – získava sa rozdrvením a rozmixovaním hrozna na tekutinu. Hroznová šťava sa fermentuje a vyrába sa z nej víno, brandy alebo ocot.
Vínny ocot – vo francúzštine ocot znamená kyslé („aigre“) víno („vin“). Vysoko kvalitné octy sú najvýhodnejšie ako vína, z ktorých sú vyrobené.
Hroznový džem – vyrába sa z rozdrveného hrozna, majú sladkú, ľahko kyslú chuť.
Mnoho štúdií preukázalo, že víno predlžuje život a zlepšuje jeho kvalitu. Vďaka flavonoidom, má vínna réva silné antioxidačné účinky a zabraňuje tak chronickým chorobám. Navyše obsahuje vysoké množstvo draslíka, vápnika a vitamínu C. Zaraďte teda vínnu révu do svojho jedálnička, jeden pohár vína týždenne vášmu telu rozhodne neuškodí.