Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odroda huby na svete.
Okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov prináša aj množstvo benefitov pre vaše zdravie. Aké?
Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Šampiňón, huba prospešná vášmu zdraviu
Šampiňóny (latinsky Agaricus bisporus) sú jedny z prvých pestovaných húb. Za ich širokú distribúciu vďačíme francúzskemu kráľovi Ľudovítu XIV.
Šampiňóny rastú v lesostepných a stepných zónach Európy, juhoamerických pampách, severoamerických prériách, otvorených miestach a na lúkach Afriky a Austrálie, stepiach strednej Ázie.
Nájdete ich na kôre odumretých stromov, humusu, mraveniskách, v lesoch medzi trávou, pozdĺž ciest.
Šampiňóny majú priemer 3 až 25 cm. Ich klobúk je mäsitý, guľovitý av zrelosti má tvar dáždnika. Povrch je vláknitý, hladký, šupinatý, šedobielej farby. Noha šampiňónu má výrazný dvojvrstvový alebo jednovrstvový prsteň.
Šampiňóny kúpite čerstvé, mrazené, konzervované, sušené alebo dokonca v práškovej forme.
Prečo konzumovať šampiňóny?
Šampiňóny majú liečivé účinky, preto sa využívajú v prírodnej medicíne.
Nízky obsah kalórií a sodíka umožňuje ich konzumáciu pri najrôznejších diétach. Navyše majú schopnosť čistiť telo od ťažkých kovov.
Pomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi, slúžia ako prevencia pred srdcovými chorobami a nádorovými ochoreniami. Rad antioxidačných zlúčenín, vrátane polyfenolov, polysacharidov, ergothioneinu, glutatiónu, selénu a vitamínu C, sú považované za potenciálnu schopnosť húb bojovať proti rakovine.
Polysacharidy v šampiňónoch môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť inzulínovú rezistenciu. Zlepšujú aj funkciu čriev, pôsobia ako prebiotiká.
Konzumácia šampiňónov sa neodporúča pacientom s chronickými ochoreniami obličiek a tráviaceho ústrojenstva. Vysoký obsah kyseliny listovej v hubách podporuje rast malígnych buniek a ich rozmnožovanie, preto by šampiňóny nemali jesť onkologickí pacienti.
Nutričné hodnoty
V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť, ako sú šampiňóny nízkokalorické. Ďalej sú bohaté na vlákninu a sodík.
Nutričné hodnoty | Šampiňón surový 100 g |
Kalórie | 20 kcal |
Bielkoviny | 2 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 0 g |
Vláknina | 2 g |
Sodík | 300 mg |
Druhy šampiňónov
V súčasnosti je viac ako 60 druhov šampiňónov. My si predstavíme dva základné druhy šampiňónov.
Biely šampiňón
Nazývaný aj „biely gombík“ je najobľúbenejšou pestovanou hubou. Je to vďaka jemnej chuti a pevnej štruktúre.
Pridáva sa do omáčok, krémových polievok, vyprážaných receptov, cestovinových alebo ryžových pokrmov.
Tvar klobúka je najprv pologuľovitý, vekom sa splošťuje. Tento druh sa bežne vyskytuje po celom svete na poliach a trávnatých plochách po daždi, od neskorej jari do jesene.
Hnedý šampiňón
Hnedý šampiňón (Agaricus bisporus) má intenzívnejšiu chuť ako šampiňón biely. Vďaka tomu sa výborne hodí k hovädzím, zverinovým a zeleninovým pokrmom.
Je veľký 40 až 60 mm.
Ako spoznať nejedlý šampiňón?
Môže sa stať, že jedlý šampiňón zameníte s Pečiarkou zápašnou (Agaricus xanthodermus). Oba druhy sú si veľmi podobné, malé s bielymi klobúkmi. Hlavný rozdiel je v tom, že pokiaľ sa dužina pečiarka poškodí, rýchlo zožltne.
Pestovanie
Šampiňóny sa pestujú na hubárskych farmách, ale aj v domácnostiach. Dôvodom vysokej produkcie je ich bohatá plodnosť, vynikajúca chuť a nenáročnosť.
Dajú sa pestovať po celý rok. Šampiňóny dobre plodia v tme kvôli absencii chlorofylu v pletivách.
Pestujú sa v špeciálne vybavených pivniciach, skleníkoch a na otvorenom priestranstve.
Spracovanie šampiňónov
Šampiňóny vydržia čerstvé zhruba 3 až 4 dni. Preto je dobré ich rýchlo spracovať. Šampiňóny môžete pridať do mäsových pokrmov, na pizzu, do polievok. Inšpirujte sa, a prečítajte si výborné recepty na šampiňónové polievky .
Alebo ich môžete zamraziť, usušiť poprípade zakonzervovať. Je mnoho spôsobov, ako šampiňóny spracovať. Napríklad:
- nakrájajte a pridajte surové do šalátu,
- orestujte ich na olivovom oleji s cesnakom, rozmarínom, soľou a čiernym korením,
- smažte ich s ďalšou zeleninou,
- pridajte ich do omelety alebo miešaných vajíčok.
Šampiňóny môžete pripraviť aj ako chuťovku, viac sa dozviete v receptoch na plnené šampiňóny .
Je skrátka veľa možností, ako zaradiť šampiňóny do vášho jedálnička. Príprava šampiňónov pred varením je nasledovné:
- Hubu musíte očistiť od pôdy a iných nečistôt. Najprv nožom a potom šampiňón opláchnite pod tečúcou vodou.
- Pri čistení sa treba odstrániť fóliu, ktorá sa nachádza na klobúku huby.
- Nohu huby odrežte, ak je špinavá.
- Podľa potreby nakrájajte očistený šampiňón na plátky či kúsky a pustite sa do varenia!
Šampiňóny môžete pridať do pokrmu ako je:
- rizoto
- omeleta
- gnocchi
- špenát
- slaný koláč
- cestoviny
Ako spoznať skazený šampiňón?
Je rad fáz, kedy šampiňón nie je vhodný na konzumáciu. Za skazený ho možno považovať ak:
- má slizký povrch
- je suchý, scvrknutý
- má hnedé škvrny
- jeho zápach pripomína rybinu
Šampiňónové produkty
Šampiňónový prášok – je vyrobený z rozomletých, sušených šampiňónov. Slúži ako skvelé dochucovadlo polievok, omáčok alebo nátierok.
Šampiňónový syr – krémový syr s kúskami šampiňónov je ideálny pokrm na desiatu
Šampiňón je druh huby, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály. Je to nielen vynikajúca surovina pri varení, ale má aj mnoho užitočných vlastností, vďaka ktorým sa používa v tradičnej medicíne. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí často jedia tieto huby, majú o 34% nižšiu hladinu cholesterolu v krvi v porovnaní s tými, ktorí huby nejedia. Preto sa znižuje riziko rozvoja srdcového infarktu a aterosklerózy.