Tento thajský národný pokrm patrí medzi tie najchutnejšie jedlá, ktoré existujú. Presvedčte sa o tom sami! Môžete si zvoliť, či si doň pridáte kuracie mäso, krevety či tofu. Tak či tak bude výsledok stáť za to.
Ingrediencie
- 110 suchých ryžových rezancov na pad thai
- vriaca voda na zakrytie rezancov
- 1 veľká šalotka, nakrájaná na jemné kocky
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nasekaného zázvoru (voliteľne)
- 2 vajcia, rozšľahané vidličkou s výdatnou štipkou soli
- 170 – 230 g tofu, kuracích pŕs alebo lúpaných kreviet
- soľ a korenie na dochutenie
- 2 lyžice arašidového oleja alebo kokosového oleja
- 1 limetka
Na Pad Thai omáčku:
- 3 lyžice rybej omáčky
- 3 lyžice trstinového cukru (alebo kokosového, palmového alebo bežného cukru)
- 3 lyžice ryžového octu (alebo zmes 1 – 2 lyžičiek tamarindovej pasty s 2 lyžičkami vody)
- 1 lyžička sójovej omáčky
Na ozdobenie:
- plátky limetky, čerstvé fazuľové klíčky, chilli vločky, nasekaná jarná cibuľka, pražené arašidy
Postup
- Uvarte rezance podľa návodu na obale
- Nemajú byť úplne mäkké, len ohybné a poddajné.
- Nakrájajte šalotku, cesnak a zázvor.
- V miske rozšľahajte dve vajcia vidličkou a pridajte štedrú štipku soli.
- Pripravte si omáčku zmiešaním všetkých ingrediencií v malej miske.
- Na kura: nakrájajte kura na tenké rezančeky a ochuťte soľou a korením.
- Na tofu: Očistite tofu papierovými utierkami. Tofu nakrájajte na 2 cm kocky, posypte soľou a korením a pridajte trochu kukuričného škrobu.
- Na krevety: Olúpte ich a dochuťte soľou a korením.
- Kurča, krevety alebo tofu opekajte vo woku s rozpáleným olejom, kým nebudú hotové.
- Odložte nabok a papierovú utierku vytrite panvicu.
- Pripravte si nakrájanú šalotku, rozšľahané vajcia, varené rezance, hotové kura, tofu alebo krevety a omáčku.
- Zahrejte 2 lyžice arašidového oleja vo woku, pridajte šalotkovú zmes a restujte len pár minút, kým zelenina nezozlátne a nerozvonia sa.
- Uprostred woku urobte jamku, šalotkovú zmes dajte na stranu panvice a pridajte vajcia.
- Rozdrvte vajcia na malé kúsky, nechajte ich trochu zhnednúť a zapracujte ich do šalotky a ďalej ich lámte na malé kúsky.
- Pridajte odkvapkané, polomäkké rezance a premiešajte s vaječnou zmesou, za stáleho miešania, obracania a opekania 3–4 minúty.
- Pridajte omáčku a varte 1 minútu.
- Pridajte varené kura, tofu alebo krevety a ešte chvíľu premiešavajte.
- Varte, kým nie sú rezance mäkké (ale stále trochu žuvacie), a ak sa vám zdajú príliš suché, pridajte trochu vody.
- Pridajte fazuľové klíčky a pražené arašidy a posypte čili vločkami a jarnou cibuľkou.
- Vytlačte trochu limetkovej šťavy a ochutnajte.
- Podľa chuti dosoľte, pridajte viac limetky alebo viac cukru.
- Premiešajte a ihneď podávajte.
- Rozdeľte na dva taniere.
- Ozdobte fazuľovými klíčkami, čerstvou jarnou cibuľkou, koriandrom alebo bazalkou, čili, nechtíkmi limetky a praženými drvenými arašidmi.