Pad Thai

Pad Thai

Tento thajský národný pokrm patrí medzi tie najchutnejšie jedlá, ktoré existujú. Presvedčte sa o tom sami! Môžete si zvoliť, či si doň pridáte kuracie mäso, krevety či tofu. Tak či tak bude výsledok stáť za to.

Ingrediencie

  • 110 suchých ryžových rezancov na pad thai
  • vriaca voda na zakrytie rezancov
  • 1 veľká šalotka, nakrájaná na jemné kocky
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nasekaného zázvoru (voliteľne)
  • 2 vajcia, rozšľahané vidličkou s výdatnou štipkou soli
  • 170 – 230 g tofu, kuracích pŕs alebo lúpaných kreviet
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 2 lyžice arašidového oleja alebo kokosového oleja
  • 1 limetka

Na Pad Thai omáčku:

  • 3 lyžice rybej omáčky
  • 3 lyžice trstinového cukru (alebo kokosového, palmového alebo bežného cukru)
  • 3 lyžice ryžového octu (alebo zmes 1 – 2 lyžičiek tamarindovej pasty s 2 lyžičkami vody)
  • 1 lyžička sójovej omáčky

Na ozdobenie:

  • plátky limetky, čerstvé fazuľové klíčky, chilli vločky, nasekaná jarná cibuľka, pražené arašidy

Postup

  1. Uvarte rezance podľa návodu na obale
  2. Nemajú byť úplne mäkké, len ohybné a poddajné.
  3. Nakrájajte šalotku, cesnak a zázvor.
  4. V miske rozšľahajte dve vajcia vidličkou a pridajte štedrú štipku soli.
  5. Pripravte si omáčku zmiešaním všetkých ingrediencií v malej miske.
  6. Na kura: nakrájajte kura na tenké rezančeky a ochuťte soľou a korením.
  7. Na tofu: Očistite tofu papierovými utierkami. Tofu nakrájajte na 2 cm kocky, posypte soľou a korením a pridajte trochu kukuričného škrobu.
  8. Na krevety: Olúpte ich a dochuťte soľou a korením.
  9. Kurča, krevety alebo tofu opekajte vo woku s rozpáleným olejom, kým nebudú hotové.
  10. Odložte nabok a papierovú utierku vytrite panvicu.
  11. Pripravte si nakrájanú šalotku, rozšľahané vajcia, varené rezance, hotové kura, tofu alebo krevety a omáčku.
  12. Zahrejte 2 lyžice arašidového oleja vo woku, pridajte šalotkovú zmes a restujte len pár minút, kým zelenina nezozlátne a nerozvonia sa.
  13. Uprostred woku urobte jamku, šalotkovú zmes dajte na stranu panvice a pridajte vajcia.
  14. Rozdrvte vajcia na malé kúsky, nechajte ich trochu zhnednúť a zapracujte ich do šalotky a ďalej ich lámte na malé kúsky.
  15. Pridajte odkvapkané, polomäkké rezance a premiešajte s vaječnou zmesou, za stáleho miešania, obracania a opekania 3–4 minúty.
  16. Pridajte omáčku a varte 1 minútu.
  17. Pridajte varené kura, tofu alebo krevety a ešte chvíľu premiešavajte.
  18. Varte, kým nie sú rezance mäkké (ale stále trochu žuvacie), a ak sa vám zdajú príliš suché, pridajte trochu vody.
  19. Pridajte fazuľové klíčky a pražené arašidy a posypte čili vločkami a jarnou cibuľkou.
  20. Vytlačte trochu limetkovej šťavy a ochutnajte.
  21. Podľa chuti dosoľte, pridajte viac limetky alebo viac cukru.
  22. Premiešajte a ihneď podávajte.
  23. Rozdeľte na dva taniere.
  24. Ozdobte fazuľovými klíčkami, čerstvou jarnou cibuľkou, koriandrom alebo bazalkou, čili, nechtíkmi limetky a praženými drvenými arašidmi.
Thajské rezance s tofu, klíčkami a lahodnou omáčkou servírované na tanieri s čínskymi paličkami a klinom limety.
www.feastingathome.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.