Chuť Španielska u vás doma na tanieri.
Vďaka našim skvelým receptom na paellu s kuracím mäsom si ho vychutnáte ľahko a rýchlo.
A akú ryžu použiť pre najlepší výsledok? To sa dozviete v na konci článku.
Ak vám chutia tieto španielske recepty, tak zvážte cez Vianoce vyraziť na vianočné trhy do Barcelony!
Aká je najlepšia ryža do paelly?
Tradičná ryža pestovaná a konzumovaná v Španielsku bola väčšinou krátkozrnná, takmer guľatá odroda, ktorá je veľmi vhodná pre klasické španielske jedlá na báze ryže, ako je paella. Tradičné odrody ryže zo Španielska sú:
Bomba : Bomba, nazývaná tiež Valencia Rice, je krátkozrnná, takmer guľatá ryža s perleťovou farbou. Vo vode absorbuje trikrát svoj objem na rozdiel od priemerného ryžového zrna, ktoré absorbuje iba dvojnásobok svojho objemu. To znamená, že absorbuje viac chuti a nelepí sa a je veľmi obľúbeným druhom ryže do paelly.
Senia a Bahia : Odrody krátkozrnnej ryže Senia a Bahia sú podobné Bombe, pretože tiež absorbujú viac ako priemerné množstvo tekutiny a po uvarení si zachovávajú krémovú textúru.
Iné odrody vhodné pre paellu
Odrody ryže ako Bomba, alebo iné vysoko kvalitné, krátkozrnné alebo strednezrnné ryže sú ľahko dostupné na kúpu v Španielsku. Ak sa však nachádzate mimo Španielska, môže byť nákup týchto odrôd ťažký, pretože sú k dispozícii iba cez internet av gurmánskych a španielskych alebo latinských obchodoch s potravinami. Použite teda inú stredne alebo krátkozrnnú ryžu. Jednou z alternatív, ktorá prináša skvelé výsledky v španielskych ryžových pokrmoch, je ryža Calrose.