Tieto kuracie paličky sú marinované v luxusnej zmesi javorového sirupu a sherry octu, pečené do dokonalosti a podávané s vynikajúcim šalátom zo šošovky, hrášku a kapusty. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 12 kuracích paličiek
- 125 ml javorového sirupu
- 60 ml sherry octu
- 2 lyžičky údené papriky
- 100 ml olivového oleja
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky (môžete použiť mandolínu)
- 1 lyžička korenia sumac (alebo aj sumah či skúmavka)
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 400 g konzervované šošovky
- 1 šálka mrazeného hrášku, rozmrazeného
- ¼ červenej kapusty (môžete použiť aj bielu), jemne nakrájanú
- 1 šálka lístkov mäty a plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekaných, plus navyše na podávanie
Postup
- Urobte tri 5mm zárezy ostrým nožom na každej strane každej paličky.
- V miske zmiešajte javorový sirup, polovicu octu, papriku a 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte paličky, okoreňte a premiešajte, aby sa obalili.
- Marinujte 15 minút (alebo dlhšie, pokiaľ to čas dovolí).
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Paličky s marinádou dajte do veľkého pekáča a pečte, podlievajte každých 10 minút, po dobu 50 minút alebo pokiaľ nie sú prepečené a dozlatista.
- Výpok nalejte do malého hrnca a varte 3 minúty alebo do zhustnutia.
- Dajte bokom.
- Paličky voľne zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým zmiešajte v miske cibuľu, zvyšný ocot, škumpu a ½ lyžičky soli a nechajte 5 minút odležať.
- Sceďte a octový nálev dajte do malej misky s horčicou a zvyšným olejom, okoreňte a premiešajte.
- Do veľkej misy dajte šošovku, hrášok, kapustu a bylinky.
- K šošovkovej zmesi pridajte dresing, okoreňte a premiešajte.
- Šalát dajte na veľký tanier, navrch dajte paličky a tie potrite redukovanou marinádou.
- Posypte čerstvými bylinkami.