Táto polievka je veľmi obľúbená v Taliansku, hlavne v období dozrievania paradajok.
Ingrediencie:
- 4 hrubšie plátky starého chleba
- 800 g zrelých paradajok
- 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na malé kúsky
- 1 chilli paprička, alebo 1 lyžička chilli vločiek
- 250 ml horúcej vody
- olivový olej
- hrsť čerstvej bazalky
- soľ
- miska s ľadom a ľadovou vodou
Postup:
- Paradajky pomorte na pol minúty do vriacej vody a potom prudko schlaďte v miske s ľadom
- Z paradajok zlúpnite šupku av mise ich roztlačte rukou alebo šťuchadlom na zemiaky
- V hrnci rozpáľte olej
- Do rozpáleného oleja dajte cesnak, chilli a opekajte cesnak dozlatista
- Na opečený cesnak pridajte paradajky než sa rozvarí. To bude trvať asi 20 minút
- Až budú paradajky rozvarené rozdrobte do hrnca chleba a prilejte vriacu vodu
- Ochuťte soľou a varte asi 10 minút
- Obsah hrnca občas premiešajte metličkou, tým získa krémovú štruktúru
- Po dovarení, stiahnite z ohňa, pridajte nasekané lístky bazalky a asi 2 lyžice olivového oleja
Polievku pred podávaním nechajte chvíľu odležať, tak sa chute krásne prepoja.
Keď namiesto čerstvých paradajok použijete konzervované, môžete si polievku vychutnať počas celého roka.