5 luxusných receptov na maďarský paprikáš (omáčku z paprík)! Pochutnajte si na verzii s mäsom aj bez neho

Bezkonkurenčná! Presne takto môžeme popísať tieto recepty na paprikáš.

Recepty sú jednoduché, rýchle a pochutnajú si na nich úplne všetci.

Pripravte si tento obľúbený maďarský pokrm aj u vás v kuchyni a vychutnajte si ho spoločne s nadýchanou domácou kysnutou knedľou, domácimi haluškami či bezchybnou zemiakovou kašou.

To a oveľa viac nájdete v tomto článku!

O maďarskej kuchyni

Popísať maďarskú kuchyňu jedným slovom, je nemožné.

Typickým korením pre maďarskú kuchyňu je paprika, čierne korenie a veľa, veľa cibule. Ale jej kuchyňa je všeobecne veľmi rozmanitá. Poďte sa s nami pozrieť pod pokrievku maďarskej kuchyne!

Tradičné maďarské jedlá sú založené predovšetkým na mäse, sezónnej zelenine, čerstvom pečive, mliečnych výrobkoch, syroch a ovocí.

V Maďarsku sa typické raňajky môžu skladať z čerstvého chleba, klobás, salám, sezónnej zeleniny a domáceho džemu.

Maďari o sebe radi hovoria, že sú „polievkový národ“ . Zatiaľ čo v mnohých krajinách sú polievky opovažované za predjedlo, pre Maďarov tradične platí, že ak ste si nedali misku polievky, tak ste ešte nejedli.

Maďari rozlišujú medzi ľahkými polievkami, ktoré konzumujú vo forme predjedla a potom, pri typickom obede, nasledujú ďalšie dva chody a výdatnými polievkami s mäsom a cestovinou.

Medzi tie výdatné polievky môžeme zaradiť ikonický guláš a rybie polievky , ktoré sa pripravujú v nespočetných variáciách ako v reštauráciách, tak aj doma.

Existujú dve hlavné a najznámejšie maďarské rybie polievky – Baja a Szeged .

Zatiaľ čo rybia polievka Baja sa tradične vyrába z kapra, segedínska rybia polievka sa vyrába z rôznych druhov rýb.

Ďalšou maďarskou špecialitou je sladká ovocná studená polievka gyümölcs .

Ale každopádne polievky často odrážajú ročné obdobia a teda obsahujú sezónnu zeleninu, ovocie, ale aj mäso či ryby, podľa aktuálnej loveckej či rybárskej sezóny.

Ak dávate prednosť sladkým jedlám, vyskúšajte maďarský koláč Dobos . Čokoládová maslovo-smotanový vrstvená piškóta, preliata karamelom a na okrajoch pokrytá orieškami.

Alebo skúste neuveriteľne obľúbený Túró Rudi . Čokoládovú tyčinku z horkej čokolády plnenú sladeným tvarohom alebo inými príchuťami, napríklad lekvárom.

Dezerty často obsahujú rôzne ovocie alebo džemy, pretože Maďarsko má aj medzinárodne známe vinice a sady plné jabĺk, hrušiek, sliviek a ďalšieho ovocia.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.