Paprikový vývar s krupicou

Paprikový vývar s krupicou

Tento druh pokrmu môže byť hustý alebo riedky, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika však dodá neprekonateľnú chuť, vďaka čomu si urobíte očko u svojich blízkych a priateľov bez toho, aby bolo nutné tráviť celý deň v kuchyni.

Ingrediencie:

  • 4 litre filtrovanej vody
  • 2 kusov červenej papriky
  • 1 paradajka
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 cibuľa
  • Bouquet garni z byliniek – tymian, petržlen, bazalka a šalvia
  • 1 struk kardamómu
  • 2 lyžičky ružovej soli
  • 1 hrnček pyré
  • 1 lyžica údenej papriky (môže byť aj maďarská či klasická sladká)
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 polievková lyžica prepusteného masla/ghí
  • 1/2 hrnčeka hrubej krupice
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
  • 1 vajce
  • 3 opečené papriky nakrájané na plátky

Na ozdobu:

  • Údená paprika
  • Extra panenský olivový olej
  • Nasekaná petržlen

Postup:

  • Začneme tým, že si pripravíme väčší hrniec, dáme doň filtrovanú vodu, červené papriky, paradajku, mrkvu, cibuľu a soľ podľa chuti.
  • Do hrnca pridáme bouquet garni z tymiánu, šalvie, bazalky a petržlenovej vňate. Bylinky zviažeme kuchynským povrázkom. Prihodíme struk kardamómu a 1 opečenú papriku.
  • Vývar necháme aspoň 1 hodinu variť na strednom ohni. Potom ho precedíme do inej nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
  • Odoberieme 4 hrnčeky vývaru na polievku a ešte 1 hrnček čo pridáme do pyré.
  • Zeleninu z vývaru, dáme aj s paprikami a odloženým hrnčekom vývaru do misy a pomocou mixéra dôkladne rozmixujeme na pyré.
  • Vo veľkej panvici rozohrejeme ghí a za stáleho miešania pridáme papriku a rascu. Prilejeme olivový olej a necháme 1 – 2 minúty prehriať.
  • Potom za stáleho miešania postupne prisypeme krupicu. Prilejeme pyré a pokračujeme v miešaní po dobu niekoľkých minút.
  • Potom vlejeme 4 hrnčeky čistého vývaru a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
  • Vajcia rozšľaháme s mliekom. Z hrnca odoberieme 2 polievkové lyžice vriacej polievky a pridajte ju k tejto zmesi, aby sa temperovala.
  • Hneď potom pridáme túto temperovanú vaječnú zmes do polievky, prešľaháme a varíme ďalších asi 5 minút.
  • Potom už len stačí rozdeliť do misiek či tanierov, prípadne naaranžujeme nakrájané kúsky pečenej papriky s niťami z čerstvej papriky.
  • Povrch pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čerstvými bylinkami. Servírujeme s čerstvým chlebom.
Krupicová polievka z pečenej červenej papriky.
Zdroj: https://food52.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.