Skvosť slovenskej národnej kuchyne!
Jedlo, ktoré milujeme už od detstva.
Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na paradajkovú omáčku.
Na výber máte z niekoľkých variantov. Ako vám chutí najviac?
Naše recepty
TIP: Máte radi kel, alebo hľadáte spôsob, ako ho viac zaradiť do svojho jedálnička? Skúste recepty na kelové placky .
Ako pripraviť zápražku?
Zápražka, čiže zásmažka sa rozlišuje na 2 základné typy: svetlá a tmavá. Líšia sa dobou prípravy aj použitím.
Svetlá zápražka sa dáva do polievok, bešamelu a svetlých omáčok. Je veľmi silná a pokrm zahustí najlepšie.
Tmavá zápražka sa hodí predovšetkým do gulášu, do štiav k mäsám a do tmavých omáčok.
Ingrediencie
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL masla (sadla, rastlinného tuku)
Postup
- Na malom plameni pozvoľna rozohrejte maslo
- Prisypte múku a premiešajte
- Za stáleho miešania, aby sa zápražka nepripálila, nechajte hmotu peniť
- Po minúte máte hotvú svetlú zápražku
- Ak chcete pripraviť tmavú zápražku pokračujte ďalej v miešaní
- Dávajte pozor aby sa zápražka neprichytila a nespálila
- Po 2-3 minútach sa farba zmení na zlatistú a je hotovo