Paradajková omáčka sa pridaním smotany ešte viac zjemní as ľahko pikantnými závitkami vytvára chuťovo skvelú kombináciu.
Ingrediencie
- 10 kelových listov
- 500 g mletého mäsa
- 1 vajce
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL strúhanky
- 2 plechovky drvených paradajok
- 300 ml vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 1 PL zápražky
- cukor
- soľ
- korenie
- štipka perníkového korenia
Postup
- Listy kelu vložte na 2 minúty do hrnca s vriacou vodou
- Potom ich rýchlo schlaďte pod studenou vodou
- Zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku a jednu najemno nasekanú cibuľu so soľou a korením
- Na kraj každého listu dajte časť mäsovej zmesi, prehnite kraje dovnútra a zarolujte
- Závitok môžete prepichnúť špáradlom aby lepšie držal
- V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak
- Pridajte obe plechovky paradajok a krátko povarte
- Závitky naukladajte do pekáča, zalejte paradajkovou omáčkou a pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °
- Počas pečenia závitky prelievajte paradajkovou omáčkou
- Kelové zálievky dajte bokom, omáčku preceďte späť do hrnca
- Prilejte vývar, smotanu a pozvoľna priveďte do varu
- Pridajte cukor, zápražku a perníkové korenie a nechajte prevariť
- Kapustové zálievky servírujte preliate rajskou omáčkou s ryžou, alebo knedle