Vyskúšajte delikátny šalát s teplou a bohatou syrovou omáčkou, čerstvými aj pečenými paradajkami a chrumkavými cesnakovými krutónmi. Originálne, chutné a napriek tomu veľmi jednoduché!
Ingrediencie
- 8 veľkých cherry paradajok
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 čajová lyžička tymiánových listov
- 1/8 čajovej lyžičky cukru
- soľ
- dva hrubé plátky chleba
- 1 strúčik cesnaku, rozpolený
- 1/4 šálky hubového alebo zeleninového vývaru
- 100 g nakrájaného Brie alebo Camembertu
- 2 veľké paradajky, 1 nakrájané nadrobno, druhé nakrájané na tenké plátky
- listy bazalky na ozdobu
- morská soľ na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 150 °C.
- Priveďte veľký hrniec vody do varu a naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
- Ostrým nožom urobte X na spodku každej cherry paradajky.
- Blanšírujte, kým sa koža z paradajok nezačne odlupovať, asi 30 sekúnd.
- Paradajky preložte do ľadového kúpeľa, aby vychladla, a potom ich olúpte.
- Vložte olúpané paradajky na plech s okrajom.
- Pokvapkajte 2 lyžicami oleja, posypepte tymianom a cukrom a dochuťte soľou.
- Pečte paradajky po dobu 1 hodiny, kým nie sú veľmi mäkké, ale nie príliš zvraštené.
- Nechajte vychladnúť.
- Medzitým na panvici zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
- Pridajte chlieb a na miernom ohni ho opečte z oboch strán dozlatista, asi 3 minúty.
- Preložte na tanier az oboch strán potrite strúčikom cesnaku.
- Vytvorte krutóny o veľkosti sústa.
- V malom hrnci priveďte vývar do varu.
- Vložte syr do mixéra, pridajte vývar a mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
- Nalejte na taniere trochu teplého syrového fondue, naskladajte naň čerstvé paradajky, pečené paradajky a krutóny.
- Ozdobte bazalkou a morskou soľou a podávajte.