Paradajkový šalát so syrovou omáčkou

Paradajkový šalát so syrovou omáčkou

Vyskúšajte delikátny šalát s teplou a bohatou syrovou omáčkou, čerstvými aj pečenými paradajkami a chrumkavými cesnakovými krutónmi. Originálne, chutné a napriek tomu veľmi jednoduché!

Ingrediencie

  • 8 veľkých cherry paradajok
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 čajová lyžička tymiánových listov
  • 1/8 čajovej lyžičky cukru
  • soľ
  • dva hrubé plátky chleba
  • 1 strúčik cesnaku, rozpolený
  • 1/4 šálky hubového alebo zeleninového vývaru
  • 100 g nakrájaného Brie alebo Camembertu
  • 2 veľké paradajky, 1 nakrájané nadrobno, druhé nakrájané na tenké plátky
  • listy bazalky na ozdobu
  • morská soľ na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 150 °C.
  2. Priveďte veľký hrniec vody do varu a naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
  3. Ostrým nožom urobte X na spodku každej cherry paradajky.
  4. Blanšírujte, kým sa koža z paradajok nezačne odlupovať, asi 30 sekúnd.
  5. Paradajky preložte do ľadového kúpeľa, aby vychladla, a potom ich olúpte.
  6. Vložte olúpané paradajky na plech s okrajom.
  7. Pokvapkajte 2 lyžicami oleja, posypepte tymianom a cukrom a dochuťte soľou.
  8. Pečte paradajky po dobu 1 hodiny, kým nie sú veľmi mäkké, ale nie príliš zvraštené.
  9. Nechajte vychladnúť.
  10. Medzitým na panvici zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
  11. Pridajte chlieb a na miernom ohni ho opečte z oboch strán dozlatista, asi 3 minúty.
  12. Preložte na tanier az oboch strán potrite strúčikom cesnaku.
  13. Vytvorte krutóny o veľkosti sústa.
  14. V malom hrnci priveďte vývar do varu.
  15. Vložte syr do mixéra, pridajte vývar a mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
  16. Nalejte na taniere trochu teplého syrového fondue, naskladajte naň čerstvé paradajky, pečené paradajky a krutóny.
  17. Ozdobte bazalkou a morskou soľou a podávajte.
Pečené aj čerstvé paradajky so syrom a bazalkou na tanieri s vidličkou.
www.foodandwine.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.