Parížska čokoládovo – šľahačková torta

Parížska čokoládovo – šľahačková torta

Na túto šľahačkovú tortu sú potrebné tri rovnako veľké formy. Ak ich nemáte, nevadí. Cesto na korpus si odviažte na kuchynskej váhe a proces pečenia opakujte trikrát po sebe. Je to síce zdĺhavejší proces, ale výsledok bude stáť za to.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 540 g cukru kryštál
  2. 300 g hladkej múky
  3. 140 g kakaa
  4. 2 lyžičky sódy
  5. Lyžička soli
  6. 480 ml cmar
  7. 240 ml oleja
  8. 6 vajec
  9. 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na čokoládové chrumky

  1. 255 g polosladkej čokolády
  2. 2 hrnčeky burizónov

Na krém

  1. 115 g čokolády na varenie
  2. 170 g mliečnej čokolády
  3. 340 g masla (mäkkého)
  4. 780 g práškového cukru
  5. Lyžica vanilkového extraktu
  6. 4 lyžice smotany na šľahanie
  7. ¼ lyžičky soli

Pre ganache

  1. 60 g čokolády na varenie
  2. 120 ml smotany na šľahanie
  3. 2 čajové lyžičky javorového sirupu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
  2. Tortovú formu si po stranách vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Do väčšej misy pridáme cukor, múku, kakao, sódu a soľ
  4. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  5. Do vedľajšej misy pridáme vajcia spolu s cukrom a vanilkou
  6. Prešľaháme a potom pridávame olej a cmar
  7. Mixujeme, kým sa prísady nespoja
  8. Mokré ingrediencie začneme pomaly a postupne prilievať do suchých a za stáleho miešania ich na strednú rýchlosť mixujeme v jednoliate cesto
  9. Cesto si presne odvážime do troch pripravených foriem a dáme piecť do rúry
  10. Korpusy pečieme 30 – 35 minút, priebežne vykonávame test špajlí
  11. Korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľku odpočinúť vo forme a potom vyberieme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť.
  12. Na čokoládové chrumky si vyložíme plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
  13. Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
  14. Do misky vysypeme burizóny a polejeme ich čokoládou
  15. Je nutné ich v čokoláde poriadne rovnomerne obaliť, potom ich rozprestrieme na plech a dáme do chladničky, aby stuhli
  16. Na krém si opäť na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, tú potom dáme bokom, aby vychladla
  17. V mise si mixérom ušľaháme maslo s cukrom
  18. Keď sú ingrediencie spojené, začneme po lyžičkách pridávať smotanu a vanilku
  19. Mixujeme, kým krém nezačne byť nadýchaný
  20. Pomaly začneme pridávať rozpustenú čokoládu a miešame, kým nevznikne čokoládový šľahačkový krém
  21. Na zostavenie torty, jednotlivé poschodia začneme premazávať krémom a vrstviť čokoládové chrumky
  22. Keď umiestnime posledné poschodie torty, celú tortu potrieme zvyšným krémom
  23. Na ganache zahrievame smotanu, v ktorej rozpustíme nakrájanú čokoládu
  24. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom vmiešame javorový sirup
  25. Ganache lejeme po krajoch čokoládovej torty, aby jednotlivé kvapôčky stekali, potom ganache potrieme celý vrch torty a ak nám ostali chrumky, tak tortu nimi dozdobíme

Krém pre tento recept nemusí nutne byť čokoládový, pozrite sa na tieto tipy na krémy a polevy a vyskúšajte túto tortu tak trochu inak.

čokoládová torta plnená čokoládovou šľahačkou.
Zdroj: baranbakery.com

Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.