Na túto šľahačkovú tortu sú potrebné tri rovnako veľké formy. Ak ich nemáte, nevadí. Cesto na korpus si odviažte na kuchynskej váhe a proces pečenia opakujte trikrát po sebe. Je to síce zdĺhavejší proces, ale výsledok bude stáť za to.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 540 g cukru kryštál
- 300 g hladkej múky
- 140 g kakaa
- 2 lyžičky sódy
- Lyžička soli
- 480 ml cmar
- 240 ml oleja
- 6 vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládové chrumky
- 255 g polosladkej čokolády
- 2 hrnčeky burizónov
Na krém
- 115 g čokolády na varenie
- 170 g mliečnej čokolády
- 340 g masla (mäkkého)
- 780 g práškového cukru
- Lyžica vanilkového extraktu
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- ¼ lyžičky soli
Pre ganache
- 60 g čokolády na varenie
- 120 ml smotany na šľahanie
- 2 čajové lyžičky javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Tortovú formu si po stranách vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy pridáme cukor, múku, kakao, sódu a soľ
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Do vedľajšej misy pridáme vajcia spolu s cukrom a vanilkou
- Prešľaháme a potom pridávame olej a cmar
- Mixujeme, kým sa prísady nespoja
- Mokré ingrediencie začneme pomaly a postupne prilievať do suchých a za stáleho miešania ich na strednú rýchlosť mixujeme v jednoliate cesto
- Cesto si presne odvážime do troch pripravených foriem a dáme piecť do rúry
- Korpusy pečieme 30 – 35 minút, priebežne vykonávame test špajlí
- Korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľku odpočinúť vo forme a potom vyberieme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť.
- Na čokoládové chrumky si vyložíme plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
- Do misky vysypeme burizóny a polejeme ich čokoládou
- Je nutné ich v čokoláde poriadne rovnomerne obaliť, potom ich rozprestrieme na plech a dáme do chladničky, aby stuhli
- Na krém si opäť na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, tú potom dáme bokom, aby vychladla
- V mise si mixérom ušľaháme maslo s cukrom
- Keď sú ingrediencie spojené, začneme po lyžičkách pridávať smotanu a vanilku
- Mixujeme, kým krém nezačne byť nadýchaný
- Pomaly začneme pridávať rozpustenú čokoládu a miešame, kým nevznikne čokoládový šľahačkový krém
- Na zostavenie torty, jednotlivé poschodia začneme premazávať krémom a vrstviť čokoládové chrumky
- Keď umiestnime posledné poschodie torty, celú tortu potrieme zvyšným krémom
- Na ganache zahrievame smotanu, v ktorej rozpustíme nakrájanú čokoládu
- Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom vmiešame javorový sirup
- Ganache lejeme po krajoch čokoládovej torty, aby jednotlivé kvapôčky stekali, potom ganache potrieme celý vrch torty a ak nám ostali chrumky, tak tortu nimi dozdobíme
Krém pre tento recept nemusí nutne byť čokoládový, pozrite sa na tieto tipy na krémy a polevy a vyskúšajte túto tortu tak trochu inak.
Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.