Užite si čokoládovú chuť úžasného dezertu s jemným krémom z mascarpone.
Recept vám možno zaberie trošku viac času, ale stojí za to!
Ingrediencie
Korpus na tortu:
- 200 g masla (zmäkčeného)
- 140 g cukru
- 4 veľké vajcia
- 100 g orechov (jemne nasekaných)
- 150 g kvalitnej tmavej čokolády
Ganache zo šľahanej mliečnej čokolády:
- 300 g mliečnej čokolády
- 400 g plnotučnej smotany na šľahanie
Kávový krém s mascarpone:
- 280 g plnotučnej smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády (nasekané)
- 280 g mascarpone
- 3 polievkové lyžice kávy (zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami horúcej vody – vytvoríte tak pastu)
Kávové ganache z tmavej čokolády:
- 180 g tmavej čokolády (nasekané)
- 200 g plnotučnej smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica instantnej kávy
Postup
Korpus:
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte tortovú formu.
- V mise zmiešajte cukor, vajcia a maslo. Nie je potrebné šľahať, iba všetko premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Rozpustenú čokoládu nechajte mierne vychladnúť a potom ju pridajte do maslovej zmesi. Pridajte orechy a premiešajte.
- Cesto vlejte do formy na pečenie a pečte 30 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Ganache z mliečnej čokolády:
- 300 g smotany na šľahanie zahrejte v malom hrnci.
- Horúcu smotanu zložte z tepla a zmiešajte ju s rozpustenou čokoládou.
- Dajte chladiť na minimálne 4 hodiny do chladničky.
- Po tejto dobe vyberte z chladničky a vmiešajte zvyšných 100 g smotany na šľahanie. Šľahajte, kým nezískate ľahkú a vzdušnú konzistenciu.
- Ganache nalejte na čokoládové cesto a uhlaďte ho. Vložte do chladničky na stuhnutie.
Kávový krém s mascarpone:
- Zahrejte smotanu, ale nevarte ju.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu, ktorú máte pripravenú v miske. Premiešajte. Akonáhle vznikne hladká zmes, dajte ju chladiť do chladničky aspoň na hodinu.
- Mascarpone a ganache zmiešajte a pridajte kávovú pastu. Premiešajte a dajte znovu chladiť na 2 hodiny do chladničky.
- Vyberte z chladničky a šľahajte, kým nezískate krém tuhej konzistencie.
- Hotový krém mascarpone rozotrite na cesto s čokoládovým ganachom a dajte znovu chladiť.
Kávové ganache z tmavej čokolády:
- Zmiešajte smotanu s kávou a zahrievajte.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a premiešajte. Mala by vzniknúť hladká zmes. Miešajte veľmi opatrne, aby ste nevytvárali vzduchové bubliny.
- Ganache nalejte na tortu, ktorá sa chladí v chladničke a vyhlaďte do rovná. Znovu dajte chladiť na niekoľko hodín, kým všetko nestuhne.
- Váš recept na tortu v parížskom štýle je hotový. Servírujte len tak alebo s domácou šľahačkou.
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na slané koláče .