Parížske vianočné pečivo

Parížske vianočné pečivo

Jednoduché, ľahké, a pritom poriadne chutné sú tieto tyčinky s nezabudnuteľnou vôňou pomarančov.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice cukru múčka
  • Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica čerstvého zmäknutého nesoleného masla
  • 1 ľahko rozšľahané veľké vajcia
  • 2 lyžice brandy (alebo rum)
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • Rastlinný olej na vyprážanie
  • Cukor na posypanie

Postup:

  • V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
  • Do inej misky nasypeme cukor s pomarančovou kôrou a končekmi prstov ich trieme dohromady tak dlho, kým nebude cukor navlhnutý a prevoňaný pomarančovou kôrou.
  • Pridáme zmäknuté maslo a pomocou stierky vmiešame do cukru.
  • Akonáhle je maslo začlenené do cukru s pomarančovou kôrou, primiešame vajcia, brandy alebo rum, vanilku a miešame, až sa všetko spojí.
  • Nakoniec prisypeme suché ingrediencie a dôkladne miešame, aby vzniklo mäkké lepkavé cesto.
  • Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 3 hodiny, alebo pokojne aj cez noc vychladiť do chladničky.
  • Cesto rozdelíme na polovice a jednu vrátime späť do chladničky.
  • Vál posypeme múkou a cesto v nej niekoľkokrát otočíme, aby nelepilo. Potom ho vyvaľkáme, pričom priebežne podsypávame múkou a obraciame, aby sa vyváľalo na placku s hrúbkou papiera.
  • Pomocou vykrajovača, drážkovaného kolieska na ravioli alebo ostrého noža nakrájame cesto na prúžky.
  • Ak použijeme vykrajovač, znovu rozvaľkáme zvyšné cesto a nakrájame na prúžky.
  • Prúžky prenesieme na pripravený plech vyložený potravinovou fóliou a prikryjeme ďalším kusom fólie.
  • Necháme ďalšiu 1 hodinu chladiť a potom si pripravíme tácku, na ktorú dáme niekoľko vrstiev papierových kuchynských utierok.
  • V hrnci zahrejeme olej na 180 stupňov, čo si skontrolujeme pomocou kuchynského teplomera.
  • Vkladáme jednotlivé tyčinky a smažíme z oboch strán do zlatohnedej farby. Každá strana trvá cca 4 – 5 minút. Naraz vyprážame maximálne 4 – 5 kúskov, je to lepšie.
  • Pomocou klieští alebo dierovanej lyžice vyberieme hotové tyčinky z oleja a skladáme na tácku. Necháme odkvapkať 1 – 2 minúty, aby papierové utierky vsiakli prebytočný olej.
  • Ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ale opatrne, aby sa nám tyčinka nezlomila.
Francúzske vianočné pečivo Merveilles.
Zdroj: https://www.agardenforthehouse.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.