Jednoduché, ľahké, a pritom poriadne chutné sú tieto tyčinky s nezabudnuteľnou vôňou pomarančov.
Ingrediencie:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice cukru múčka
- Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1 lyžica čerstvého zmäknutého nesoleného masla
- 1 ľahko rozšľahané veľké vajcia
- 2 lyžice brandy (alebo rum)
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- Rastlinný olej na vyprážanie
- Cukor na posypanie
Postup:
- V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
- Do inej misky nasypeme cukor s pomarančovou kôrou a končekmi prstov ich trieme dohromady tak dlho, kým nebude cukor navlhnutý a prevoňaný pomarančovou kôrou.
- Pridáme zmäknuté maslo a pomocou stierky vmiešame do cukru.
- Akonáhle je maslo začlenené do cukru s pomarančovou kôrou, primiešame vajcia, brandy alebo rum, vanilku a miešame, až sa všetko spojí.
- Nakoniec prisypeme suché ingrediencie a dôkladne miešame, aby vzniklo mäkké lepkavé cesto.
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 3 hodiny, alebo pokojne aj cez noc vychladiť do chladničky.
- Cesto rozdelíme na polovice a jednu vrátime späť do chladničky.
- Vál posypeme múkou a cesto v nej niekoľkokrát otočíme, aby nelepilo. Potom ho vyvaľkáme, pričom priebežne podsypávame múkou a obraciame, aby sa vyváľalo na placku s hrúbkou papiera.
- Pomocou vykrajovača, drážkovaného kolieska na ravioli alebo ostrého noža nakrájame cesto na prúžky.
- Ak použijeme vykrajovač, znovu rozvaľkáme zvyšné cesto a nakrájame na prúžky.
- Prúžky prenesieme na pripravený plech vyložený potravinovou fóliou a prikryjeme ďalším kusom fólie.
- Necháme ďalšiu 1 hodinu chladiť a potom si pripravíme tácku, na ktorú dáme niekoľko vrstiev papierových kuchynských utierok.
- V hrnci zahrejeme olej na 180 stupňov, čo si skontrolujeme pomocou kuchynského teplomera.
- Vkladáme jednotlivé tyčinky a smažíme z oboch strán do zlatohnedej farby. Každá strana trvá cca 4 – 5 minút. Naraz vyprážame maximálne 4 – 5 kúskov, je to lepšie.
- Pomocou klieští alebo dierovanej lyžice vyberieme hotové tyčinky z oleja a skladáme na tácku. Necháme odkvapkať 1 – 2 minúty, aby papierové utierky vsiakli prebytočný olej.
- Ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ale opatrne, aby sa nám tyčinka nezlomila.