Paštéta z kuracej pečene s brusnicovým džemom

Paštéta z kuracej pečene s brusnicovým džemom

Naservírujte svojim priateľom a rodine vlastnú domácu kuraciu paštétu preliatu lesklým karmínovým brusnicovým džemom v roztomilých pohároch. Nie je to skvelý darček?

Čo budete potrebovať

Na paštétu:

  • 500 g kuracej pečene, očistených a zbavených šliach
  • 40 g masla
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
  • 3 lyžice koňaku
  • štipka muškátového orieška
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na brusnicový džem:

  • 100 g čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 90 ml vody
  • 80 g cukru
  • kôra z 1 citróna

Postup

  • Na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Do panvice pridajte nakrájanú šalotku, nasekaný strúčik cesnaku a lístky čerstvého tymiánu.
  • Restujte niekoľko minút, kým cibuľa nezačne mäknúť.
  • Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte do panvice očistenú kuraciu pečeň.
  • Pečeň opekajte asi 7 minút, kým nie sú úplne uvarené, ale nie prevarené.
  • V polovici opekania pečene pridajte do panvice koňak, aby mal alkohol dostatok času na odparenie.
  • Vnútro pečene môže byť stále ľahko ružové, ale nemalo by byť krvavé a surové – niektorú pečeň rozkrojte napoly, aby ste skontrolovali, či je uvarená.
  • Keď je pečeň uvarená, vyklopte všetok obsah panvice do kuchynského robota.
  • Pridajte smotanu, výdatné množstvo soli, korenia a muškátového orieška a vyšľahajte zmes do hladka.
  • Zmes ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
  • Preložte paštétu do servírovacej misy, formy alebo malých pohárov.
  • Nechajte 30 minút vychladiť v chladničke.
  • Medzitým si pripravte brusnicový džem pridaním čerstvých alebo mrazených brusníc, 90 ml vody, 80 g cukru a kôry z jedného citróna do malého hrnca.
  • Zmes priveďte k miernemu varu a za častého miešania nechajte veľmi domäkka povariť asi 15 – 20 minút.
  • Či sa z ovocia uvoľnilo dostatok pektínu, otestujete ponorením vychladenej lyžičky do džemu, alebo necháte pár kvapiek zmesi úplne vychladnúť na tanieri; pokiaľ po vychladnutí stuhne do gélovitej konzistencie, je džem pripravený. S
  • dajte hrniec z ohňa, aby džem trochu vychladol, ale nie úplne (ak je príliš studený, je ťažšie ho naliať na paštétu).
  • Nalejte džem v tenkej vrstve na vychladenú paštétu a vráťte do chladničky stuhnúť asi na hodinu.
  • Paštétu vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.
  • Paštétu podávajte na maslom natretom toustu či s krekermi.
Kuracia paštéta preliata brusnicovým džemom v pohári s vedľa položenými opečenými toastami.
www.thegluttonlife.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.