Vyskúšajte tento dokonalý recept na paštétu, ktorý je jedinečný v použití vínneho želé. Nielen vďaka nemu sa perfektne hodí na sviatočný stôl, kde sa podáva s horúcimi toastami. Dobrú chuť!
Čo budete potrebovať
Na paštétu:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 lyžice masla
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
- 1 stredná mrkva, olúpaná, nakrájaná
- 5-6 bielych šampiňónov nakrájaných na plátky
- 1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
- 450 g čerstvej kuracej pečene, očistených a nakrájaných
- soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
- 2 lyžice suchého červeného vína
Na želé:
- 1 šálka červeného vína
- 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
- 2 – 3 lyžice cukru (alebo viac, ak máte radi sladké)
- štipka soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
- kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžička želatíny
- 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky (na podávanie)
Postup
- V malom hrnci zmiešajte červené víno a brusnice.
- Varte asi 10 minút na strednom plameni.
- Pridajte cukor a korenie a dobre premiešajte.
- Pridajte želatínu a miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
- Vypnite sporák a nechajte 1-2 minúty sedieť.
- Omáčku opatrne sceďte cez jemné sitko do iného hrnca.
- Nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, huby a restujte do mäkka, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte, kým nebude ľahko voňavý, asi 2 minúty.
- Do panvice dajte aj kuraciu pečeň, ochuťte soľou a premiešajte, aby sa obalila olejom.
- Potom pridajte víno a nechajte alkohol asi 3 minúty prebublávať.
- Znížte teplotu na minimum a nezakrytú pečeň varte za občasného obracania domäkka, kým nie sú zvonku sýto hnedá a vo vnútri jemne ružová, 8 až 10 minút.
- Nechajte pečeň mierne vychladnúť.
- Pomocou kuchynského robota spracujte uvarenú pečeň, kým z nej nebude hustá pasta.
- Vmiešajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí v paštéte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Rozdeľte do malých pohárov a nechajte si tam dostatok miesta na želé.
- Naplňte poháre vínnym želé.
- Poháre dajte do chladničky, kým želé nestuhne.
- Plátky bagety bohato potrite kuracou paštétou, naaranžujte na jednotlivé taniere a podávajte s obľúbenými nápojmi.
Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na domácu paštétu ! Vyskúšajte kačaciu, zabíjačkovú aj vegánsku verziu.