Paštéta z kuracej pečene so želé z červeného vína a brusníc

Paštéta z kuracej pečene so želé z červeného vína a brusníc

Vyskúšajte tento dokonalý recept na paštétu, ktorý je jedinečný v použití vínneho želé. Nielen vďaka nemu sa perfektne hodí na sviatočný stôl, kde sa podáva s horúcimi toastami. Dobrú chuť!

Čo budete potrebovať

Na paštétu:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 lyžice masla
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
  • 1 stredná mrkva, olúpaná, nakrájaná
  • 5-6 bielych šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 450 g čerstvej kuracej pečene, očistených a nakrájaných
  • soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
  • 2 lyžice suchého červeného vína

Na želé:

  • 1 šálka červeného vína
  • 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 2 – 3 lyžice cukru (alebo viac, ak máte radi sladké)
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžička želatíny
  • 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky (na podávanie)

Postup

  • V malom hrnci zmiešajte červené víno a brusnice.
  • Varte asi 10 minút na strednom plameni.
  • Pridajte cukor a korenie a dobre premiešajte.
  • Pridajte želatínu a miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
  • Vypnite sporák a nechajte 1-2 minúty sedieť.
  • Omáčku opatrne sceďte cez jemné sitko do iného hrnca.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, huby a restujte do mäkka, asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak a restujte, kým nebude ľahko voňavý, asi 2 minúty.
  • Do panvice dajte aj kuraciu pečeň, ochuťte soľou a premiešajte, aby sa obalila olejom.
  • Potom pridajte víno a nechajte alkohol asi 3 minúty prebublávať.
  • Znížte teplotu na minimum a nezakrytú pečeň varte za občasného obracania domäkka, kým nie sú zvonku sýto hnedá a vo vnútri jemne ružová, 8 až 10 minút.
  • Nechajte pečeň mierne vychladnúť.
  • Pomocou kuchynského robota spracujte uvarenú pečeň, kým z nej nebude hustá pasta.
  • Vmiešajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí v paštéte.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Rozdeľte do malých pohárov a nechajte si tam dostatok miesta na želé.
  • Naplňte poháre vínnym želé.
  • Poháre dajte do chladničky, kým želé nestuhne.
  • Plátky bagety bohato potrite kuracou paštétou, naaranžujte na jednotlivé taniere a podávajte s obľúbenými nápojmi.
Paštéta s vínnym želé v pohároch na tácke.
www.melangery.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na domácu paštétu ! Vyskúšajte kačaciu, zabíjačkovú aj vegánsku verziu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.