Máte chuť natrieť si niečo dobré na chlieb? Vyskúšajte recepty na šunkové nátierky.
Ak milujete údeniny, potom si ich v nátierkach rozhodne zamilujete.
V našom článku nájdete inšpiráciu v podobe skvelých pochúťok, ktoré stoja za pozornosť.
Hodí sa ako rýchla desiata, malá večera, ale pokojne aj lahodné raňajky.
Naše recepty
Pár zaujímavostí na záver
Mrknite na pekné video, ako sa vlastne taká šunka vyrába.
Podľa toho, akým spôsobom sa šunka vyrába ju delíme na varenú, údenú alebo sušenú. Bez ohľadu na to, sa používa v studenej aj teplej kuchyni. Je to v podstate jedna z najpoužívanejších údenín.
Aké mäso sa používa na výrobu?
- Bravčové
- Hovädzie
- Kuracie
- Morčacie
Sušené šunky
Pri výrobe sa umiestni do vopred určených priestorov, kde je zaistené optimálne prúdenie vzduchu pre ich bezproblémové zrenie. Takto budú zrieť niekoľko mesiacov a špeciálne druhy dokonca až niekoľko rokov.
Preborníkom vo výrobe sušených šuniek je jednoznačne Taliansko, kde je najznámejšia Prosciutto di Parma, ktorá má úplne charakteristickú a nezameniteľnú chuť.
Dusené šunky
Vo väčšine prípadov sa používa bravčové stehno, ale môže to byť aj šunka z pliecka či kuracia prsná šunka. Vždy je nutné, aby bolo na obale uvedené, aká surovina bola použitá. Mäso sa nasolí, naplní do obalov či foriem a následne sa spracováva pri tepelnej úprave.
Údené šunky
V priebehu výroby prichádza mäso do kontaktu s mnohými druhmi dreva. Mäso tak dostane úplne špecifickú chuť. Výhodou je, že v súčasnosti je možné regulovať v udiacich komorách teplotu, hustotu dymu aj vlhkosť vzduchu.