Tento recept na kalmáre, ktorá je plnená lahodnou plnkou musíte vyskúšať aj vy! Chutná kombinácia zemiakov, namáčaného chleba a čerstvej kurkumy tvorí dokonalú výdatnú, jemnú náplň, ktorá je sprevádzaná sviežosťou jogurtovej omáčky, ktorá dodáva tomuto pokrm z morských plodov ďalší rozmer!
Čo budeme potrebovať
- 600 g kalmáre
- 200 g zemiakov
- 90 g toastového chleba
- 90 ml plnotučného mlieka
- Čerstvú jarnú cibuľku
- 10 g Parmigiano Reggiano
- Majoránka
- 10 g kurkumy
- Vajcia
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Čierne korenie
Na omáčku
- 130 g prírodného bieleho jogurtu
- 2 lyžičky smotany na šľahanie
- Kôpor
- Extra panenský olivový olej
Postup
- Na prípravu plnené chobotnice začneme zemiakmi
- Vložíme ich do hrnca so studenou vodou a varíme asi 20-30 minút
- Akonáhle sú hotové, necháme ich vychladnúť, potom ich olúpeme a dáme bokom
- Potom z chleba odstránime kôrku, chlieb nakrájame na malé a tie namočím do mlieka
- Krájač dôkladne opláchneme, aby sme odstránili všetky nečistoty, a okrájame krídla s chápadlami
- Najemno nasekáme jarnú cibuľku
- Na panvici rozohrejeme extra panenský olivový olej, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku a majoránku
- Na miernej teplote za občasného miešania niekoľko minút vyprážame
- Potom pridáme nakrájané krídla a chápadlá z kalmáre a niekoľko sekúnd varíme na vysokú teplotu, aby sa voda uvoľnená z kalmáre úplne odparila
- V tejto chvíli je potrebné začať pripravovať plnku
- Studené zemiaky roztlačíme vo veľkej mise a pridáme namočený chlieb, nakrájanú chobotnicu a jarnú cibuľku, strúhaný syr Parmigiano Reggiano, kurkumu, soľ, korenie a celé vajcia
- Dôkladne všetko spolu premiešame
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, potom vymažeme dno malej zapekacej misky
- Kalmáre naplníme plnkou až po okraj
- Položíme ich vedľa seba do zapekacej misky
- Dochutíme soľou a korením a nakoniec pokvapkáme olejom
- Pečieme približne 30 minút
- Zatiaľ čo sa kalmáre pečú, pripravíme omáčku na podávanie
- Nalejeme jogurt a smotanu do malej misky, pridajte kvapku oleja a kôpor a dobre premiešame
- Akonáhle sú kalmáre uvarené, vyberieme ich z rúry a podávame ich s pripravenou omáčkou
Ako som avizovala v úvode, tento článok ocenia primárne milovníci morských plodov. Najmä im, ale nie len im, odporúčame vyskúšať ďalšie lahodné recepty s morskými plodmi , ktoré nemajú jedinú chybičku!