Pečená hovädzia sviečková s červeným vínom

Pečená hovädzia sviečková s červeným vínom

Táto hovädzia sviečková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutočnou delikatesou. Ideálne pre zvláštnu príležitosť!

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 8 lyžíc masla
  • 3/4 šálky jemne nakrájané šalotky
  • 1 a 1/4 šálky červeného vína
  • 3 šálky hovädzieho vývaru
  • 6 čerstvých vetvičiek tymiánu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 lyžice hladkej múky

Na hovädzie mäso:

  • cca 1 kg strednej časti hovädzej sviečkovej
  • soľ (1/2 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
  • mleté čierne korenie (1/4 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1/4 šálky hovädzieho vývaru

Postup

  1. Rozpustite 5 lyžíc masla v strednej panvici.
  2. Pridajte šalotku a za občasného miešania restujte na miernom ohni, kým nie je mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
  3. Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
  4. Varte na strednom ohni asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
  5. Zatiaľ čo sa kvapalina redukuje, vložte zvyšné 3 lyžice masla do malej misky av prípade potreby nechajte zmäknúť v mikrovlnnej rúre (malo by byť mäkké, ale nie roztavené).
  6. Pridajte múku a malou lyžicou premiešajte na hladkú pastu.
  7. Akonáhle je tekutina s vínom zredukovaná, znížte teplotu na minimum a odstráňte vetvičky tymiánu.
  8. Múku s maslom zašľahajte po lyžičkách do vriacej tekutiny a niekoľko minút duste, kým omáčka nezhustne.
  9. Dajte bokom.
  10. Teraz si pripravte mäso.
  11. Pred pečením nechajte hovädzie mäso 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
  12. Umiestnite rošt do strednej polohy a predhrejte rúru na 200°C.
  13. Hovädzie mäso dochuťte soľou a korením.
  14. Zahrejte olej v panvici odolnej proti rúre, kým takmer nefajčí.
  15. Mäso z každej strany okrem jednej restujte, aby bolo krásne opečené, celkovo asi 10 minút.
  16. Otočte mäso tak, aby neopečená strana bola dole, a presuňte panvicu priamo do predhriatej rúry. (Ak vaša panvica nie je vhodná do rúry, preneste hovädzie mäso na ľahko naolejovaný pekáč.)
  17. Pečte, kým teplomer vložený do stredu mäsa neukáže 49 ° C – 52 ° C pre medium rare, čo je asi 15 minút (46 ° C – 49 ° C pre rare, 54 ° C – 57 ° C pre medium).
  18. Mäso preneste na dosku a nechajte 10 až 15 minút odpočívať, voľne prikryté alobalom.
  19. Medzitým sa opatrne zbavte tuku z pekáča.
  20. Dajte panvicu na sporák a pridajte 1/4 šálky hovädzieho vývaru.
  21. Priveďte vývar do varu a zo spodnej časti panvice vyškriabte hnedé kúsky.
  22. Pridajte chutný vývar do omáčky s červeným vínom a omáčku priveďte do varu.
  23. Narežte mäso na plátky.
  24. Podávajte hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína.
Pečené hovädzie mäso nakrájané na plátky a servírované s omáčkou z červeného vína na tanieri.
www.onceuponachef.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.