Recept na pečenú hus si môžete vylepšiť napríklad tým, že hus vypcháte okrem korenia aj jabĺčkami.
Ingrediencie
- 1 hus
- 1 cibuľa
- 4 šalotky
- Soľ a mleté čierne korenie
- 1 palica cesnaku
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 hrnčeky vody
- Soľ, rasca
- 1 červené a 1 zelené jablko
Postup
- Hus pred prípravou nechajte ohriať na izbovú teplotu.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Hus dôkladne očistite a umyte. Odoberte prebytočný tuk z husi.
- Celú hus osoľte, okmínujte aj vo vnútri.
- Do vnútra husi vložte palicu cesnaku, na štvrťky nakrájanú cibuľu, na polovice nakrájané šalotky, na štvrťky nakrájané jablká, tymián a bobkový list.
- Nohy husi zviažte kuchynským motúzom, vložte hus do pekáča chrbtom dole.
- Podlejte vodou a pečte hus dozlatista asi 1-1,5 hodiny.
- Počas pečenia polievajte, prípadne podlejte viac vodou a odstraňujte prebytočný vypečený tuk.
- Hus by mala byť na povrchu chrumkavá a zlatistá.
- Podávajte s knedľou a kapustou.