Poďme si predstaviť kompletný recept, kde si predstavíme postup na prípravu nielen husi, ale aj kapusty a knedle.
Ingrediencie na hus
- 1 hus bez drobov
- Petržlen
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 5 strúčikov cesnaku, jemne nakrájaných na plátky
- soľ, korenie, veľké množstvo celej rasce
Ingrediencie na kapustu
- 2 balenia bielej/červenej kapusty
- Šťava/výpok z husi
- 1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
- Mleté korenie, bobkový list
- Cukor
Ingrediencie na žemľovú knedľu
- 400g toastového chleba nakrájaného na kocky
- 100g masla izbovej teploty
- 2,5 hrnčeka mlieka
- 4 vajcia
- 150g hladkej múky
- Nasekaná petržlenová vňať
- 1 lyžička prášku do pečiva
- + 8 hrnčeka vymastených maslom
Postup na hus
- Predhrejte si rúru na 200°C. Opláchnite hus zvnútra aj zvonku studenou tečúcou vodou a osušte ju papierovými uteráky.
- Špičkou noža vykonajte opatrne niekoľko rezov na koži husi (neprerežte mäso).
- Posypte dutinu veľkým množstvom solí, ďalej korením, rascou a vložte dovnútra petržlenovú vňať, cesnak a polovicu vetvičiek rozmarínu.
- Z oboch strán tiež hus posypeme soľou, korením a rascou.
- Vložte hus do pekáča prsiami nahor, navrch položte zvyšok rozmarínu, podlejte asi šálkou vody a pečte prikrytú asi 2-3 hodiny do chrumkava a zlatista.
- Počas pečenia je dobré ju polievať výpekom, prípadne pridať viac vody. Odstráňte prebytočný husí tuk.
- Potom hus otočte, znovu posypte soľou a rascou a dajte piecť ešte na 10-15 minút.
Postup na kapustu
- Šťavu z kapusty vylejte.
- V hrnci rozohrejte výpok z husi a opražte cibuľku.
- Potom vložte kapustu, podlejte vodou, pridajte bobkový list a duste domäkka.
- Potom dochuťte cukrom, soľou či korením. (Podľa preferencií)
- Nakoniec zahustite múkou.
Postup na knedle
- Zmiešajte všetky ingrediencie.
- Do hrnca nalejte toľko vody, aby až ponoríte hrnčeky na knedle, boli ponorené bez výšky palca pod hornou časťou hrnčeka.
- Vzniknutú zmes rozdeľte do pripravených vymastených hrnčekov.
- Hrnčeky dajte do hrnca s vriacou vodou, prikryte pokrievkou a varte asi 45 minút.