Pečená hus s kapustou a knedľou

Pečená hus s kapustou a knedľou

Poďme si predstaviť kompletný recept, kde si predstavíme postup na prípravu nielen husi, ale aj kapusty a knedle.

Ingrediencie na hus

  • 1 hus bez drobov
  • Petržlen
  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 5 strúčikov cesnaku, jemne nakrájaných na plátky
  • soľ, korenie, veľké množstvo celej rasce

Ingrediencie na kapustu

  • 2 balenia bielej/červenej kapusty
  • Šťava/výpok z husi
  • 1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
  • Mleté korenie, bobkový list
  • Cukor

Ingrediencie na žemľovú knedľu

  • 400g toastového chleba nakrájaného na kocky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 2,5 hrnčeka mlieka
  • 4 vajcia
  • 150g hladkej múky
  • Nasekaná petržlenová vňať
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • + 8 hrnčeka vymastených maslom

Postup na hus

  • Predhrejte si rúru na 200°C. Opláchnite hus zvnútra aj zvonku studenou tečúcou vodou a osušte ju papierovými uteráky.
  • Špičkou noža vykonajte opatrne niekoľko rezov na koži husi (neprerežte mäso).
  • Posypte dutinu veľkým množstvom solí, ďalej korením, rascou a vložte dovnútra petržlenovú vňať, cesnak a polovicu vetvičiek rozmarínu.
  • Z oboch strán tiež hus posypeme soľou, korením a rascou.
  • Vložte hus do pekáča prsiami nahor, navrch položte zvyšok rozmarínu, podlejte asi šálkou vody a pečte prikrytú asi 2-3 hodiny do chrumkava a zlatista.
  • Počas pečenia je dobré ju polievať výpekom, prípadne pridať viac vody. Odstráňte prebytočný husí tuk.
  • Potom hus otočte, znovu posypte soľou a rascou a dajte piecť ešte na 10-15 minút.

Postup na kapustu

  • Šťavu z kapusty vylejte.
  • V hrnci rozohrejte výpok z husi a opražte cibuľku.
  • Potom vložte kapustu, podlejte vodou, pridajte bobkový list a duste domäkka.
  • Potom dochuťte cukrom, soľou či korením. (Podľa preferencií)
  • Nakoniec zahustite múkou.

Postup na knedle

  • Zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Do hrnca nalejte toľko vody, aby až ponoríte hrnčeky na knedle, boli ponorené bez výšky palca pod hornou časťou hrnčeka.
  • Vzniknutú zmes rozdeľte do pripravených vymastených hrnčekov.
  • Hrnčeky dajte do hrnca s vriacou vodou, prikryte pokrievkou a varte asi 45 minút.
Husacie stehno s červenou kapustou a knedľou
Zdroj: emperorscrumbs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.