Vyskúšajte tento neobyčajný recept na pečenú hus, ktorým určite zapôsobíte na vašich stravníkov vďaka pomarančovej glazúre!
Ingrediencie na hus
- 1 hus
- 3-4 l studenej vody
- 1 hrnček soli
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1-2 bobkového listu
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- Pár guličiek nového korenia
Ingrediencie na glazúru
- 1/2 hrnčeka pomarančového džúsu
- 1/2 hrnčeka pomarančovej marmelády
- 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína alebo šampanského
Postup
- Očistite, umyte hus a odstráňte prebytočný tuk.
- Umiestnite ju do veľkého pekáča alebo do veľkej zakrytej nádoby vhodnej pre slaný nálev
- V hrnci zohrejte 1 hrnček vody so soľou, cukrom a korením, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
- Nechajte vychladnúť a prilejte do 3l studenej vody.
- Vodu nalejte hus, a ak je to nutné, pridajte ďalšiu studenú vodu, aby ste hus úplne zakryli. Dajte na chladné miesto aspoň na dobu 24 hodín.
- Ďalší deň vyberte hus zo soľného roztoku, a na pár miestach napichnite, aby sa koža prevzdušnila.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Hus položte do pekáča prsníkom dole a pečte 20 minút. Potom hus otočte hus hruďou hore a pečte ešte 20 minút.
- Medzitým si pripravte glazúru. Zmiešajte pomarančový džús, marmeládu a víno alebo šampanské v kastróle. Priveďte do varu a potom odstavte.
- Vyberte hus z rúry a opatrne zlejte tuk. Potrite ju glazúrou a vráťte späť do rúry.
- Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení husi asi 30-40 minút. Každých 20 minút potierajte pomarančovou glazúrou.
- Hotová hus je keď je kôrka chrumkavá.