Pečená hus z Gróbu s červenou kapustou a lakšami

Pečená hus z Gróbu s červenou kapustou a lakšami

Lahodná chrumkavá husacia pečienka s kapustou a zemiakovými lokšami zo slovenského Gróbu patrí medzi vyhlásené delikatesy. Pripravte si ju aj vy!

Ingrediencie

  • 1 hus
  • mlieko
  • soľ a korenie podľa chuti
  • lokše zo základného receptu
  • 3 lyžice cukru kryštál
  • 1 dl octu
  • 1 – 2 ks bobkového listu
  • celá rasca podľa chuti
  • 4 lyžice bravčovej masti alebo oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 väčšie jablko
  • 1 hlávka (cca 1,2 kg) červenej kapusty

Postup

Pečená hus

  1. Hus večer pred pečením dobre nasoľte, približne dvoma plnými dlaňami soli, zvonku aj zvnútra.
  2. Osolenú hus dajte na pekáč a nechajte celú noc odstáť.
  3. Tesne pred pečením podlejte hus približne 300 ml vody.
  4. Množstvo pridanej vody závisí od veľkosti husi.
  5. Kožu potrite mliekom, ktoré vytvoria glazúru a dodá husí zlatistú farbu.
  6. Takto pripravenú hus na vložte do rozohriatej rúry (150 – 180 ˚C).
  7. Odkrytú hus pečte z jednej strany 2 hodiny a následne zlejte výpok.
  8. Hus otočte na druhú stranu a pečte ďalších 45 minút, kým krásne nezozlátne.

Červená kapusta

  1. Červenú kapustu si očistite, zbavte ju vrchných listov a odstráňte hlúb.
  2. Potom ho postrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na tenké rezančeky.
  3. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  4. Orestujte ju na masti do zlatista.
  5. Pridajte cukor kryštál a nechajte skaramelizovať.
  6. Trvá to pár minút.
  7. K voňavej cibuli pridajte kapustu a ocot (podľa potreby).
  8. Ocot sa postará o nádhernú farbu.
  9. Kapustu ešte chvíľu restujte a pridajte korenie.
  10. Podlejte ho trochou vody a restujte do polomäkka.
  11. Pridajte aj olúpané a nastrúhané jablko.
  12. Duste do mäkka.
  13. Kapustu podlievajte vodou a poduste podľa chuti.

Pečenú hus podávajte s lakšami a červenou kapustou.

Hus s červenou kapustou a zemiakovými plackami na tanieri
www.slovakia.travel/hu

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.