Upečte si túto šťavnatú morku potretú marinádou z čerstvých byliniek. Pochutí si celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- morka či moriak o veľkosti cca 5 kg
- asi štvrť hrnček olivového oleja
- 2 veľké citróny
- 3 lyžice čerstvo nasekanej majoránky, tymianu, rozmarínu, bazalky, cesnaku
- štipka mletého čierneho korenia na dochutenie
- soľ
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na zhruba 180 °C.
- V menšej miske spolu zmiešame majorán, tymian, rozmarín, bazalku, cesnak a čierne korenie.
- Opatrne narežeme a nadvihneme kožu z moriaka či morky tak, aby sme čisté mäso mohli potrieť olivovým olejom.
- Potom ho rovnomerne postriekame šťavou z citróna a potrieme zhruba dvoma tretinami bylinkovej marinády.
- Potom vrátime kožu späť na svoje miesto a moriaka pokropíme zvyškom citrónovej šťavy a potrieme ho zvyšnou marinádou.
- Morku nasolíme.
- Dáme piecť do rúry.
- V hlbokej miske a predhriatej rúre ho pečieme zhruba dve a pol až tri hodiny.
- Pokiaľ nie je mäso kostí už ružové, morka je hotová.
- Po vybratí z rúry necháme morku ešte 15 minút odpočívať a potom porciujeme.
- Mäso servírujeme s dusenou, pečenou alebo karamelizovanou zeleninou, varenými zemiakmi.