Pečená morka so ciderom

Pečená morka so ciderom

Užite si tento najjednoduchší recept na morku všetkých čias, ktorý určite ohromí všetkých vašich hostí! Kombinácia jabĺk, mäsa a zeleniny patrí medzi obľúbené a nikdy s ňou nemôžete siahnuť vedľa.

INGREDIENCIA

  • 5,4 kg morky bez drobov
  • 2 mrkvy, nahrubo nakrájané
  • 2 póry, nahrubo nakrájané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 ml cideru
  • 2 veľké jablká

Na omáčku:

  • 25 g hladkej múky
  • 100 ml cideru alebo vývaru
  • 1/2 lyžice dijonskej horčice

POSTUP

  • Hodinu pred varením vyberte morku z chladničky.
  • Osušte ju papierovou utierkou a pomocou pinzety vytiahnite všetky zatúlané pierka.
  • Nechajte morku ohriať na izbovú teplotu.
  • Zvážte morku a vypočítajte dobu pečenia, ktorá bude cca 30-35 minút na kg.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Mrkvu a pór nasypte na dno veľkého, pevného pekáča a navrch dajte morku (prsia hore).
  • Nohy voľne zviažte kuchynským povrázkom, potrite olejom a okoreňte.
  • Nalejte cider do pekáča a potom pekáč voľne zakryte alobalom.
  • Pečte vypočítanú dobu, občas podlievajte.
  • 45 minút pred tým, než má byť morka hotová, nakrájajte každé jablko na 6 nechtíkov a pridajte do pekáča.
  • Ak morka nezhnedne, odstráňte alobal.
  • Ak chcete skontrolovať, že je prepečená, zapichnite vidličku do najhrubšej časti pŕs a skontrolujte, či šťava, ktorá vyteká je zlatistá a číra.
  • Pokiaľ má šťava červený nádych, vráťte morku do rúry a kontrolujte každých 10 minút.
  • Prípadne použite teplomer na mäso – teplota musí byť minimálne 72°C pri vložení do najsilnejšej časti pŕs.
  • Preložte morku na doštičku a jablká do misy (šťavu z morky si nechajte v pekáčiku).
  • Morku dobre zakryte alobalom a čistými utierkami, aby sa teplo udržalo.
  • Nechajte na teplom mieste odpočívať aspoň 30 minút alebo až 1 a 1⁄4 hodiny.
  • Omáčku pripravíte tak, že vareškou oškrabete dno pekáča, aby ste odstránili lepivé kúsky, a sceďte do džbánu.
  • Z vrchnej časti džbánu odstráňte lyžicou všetok tuk.
  • Do veľkého hrnca pridajte múku a niekoľko lyžíc prepasírovanej tekutiny a varte na strednom plameni 1 minútu.
  • Prišľahajte cider alebo vývar, potom precedenú šťavu z varenia, 100 ml vody a horčicu, aby vznikla hladká omáčka a za občasného miešania nechajte prebublávať, kým nezhustne.
  • Môžete dokoreniť.
  • Ak chcete podávať, morku odkryte a preložte na teplý tanier.
  • Ozdobte odloženými mesiačikmi jabĺk a podávajte s omáčkou (v prípade potreby ohriatou).
Morka s pečenými jablkami a plnkou v slanine na veľkom tanieri s vedľa položeným príborom.
www.goodhousekeeping.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na morčacie pečienku pre milovníkov hydiny. Pochutnáte si!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.