Užite si tento najjednoduchší recept na morku všetkých čias, ktorý určite ohromí všetkých vašich hostí! Kombinácia jabĺk, mäsa a zeleniny patrí medzi obľúbené a nikdy s ňou nemôžete siahnuť vedľa.
INGREDIENCIA
- 5,4 kg morky bez drobov
- 2 mrkvy, nahrubo nakrájané
- 2 póry, nahrubo nakrájané
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 ml cideru
- 2 veľké jablká
Na omáčku:
- 25 g hladkej múky
- 100 ml cideru alebo vývaru
- 1/2 lyžice dijonskej horčice
POSTUP
- Hodinu pred varením vyberte morku z chladničky.
- Osušte ju papierovou utierkou a pomocou pinzety vytiahnite všetky zatúlané pierka.
- Nechajte morku ohriať na izbovú teplotu.
- Zvážte morku a vypočítajte dobu pečenia, ktorá bude cca 30-35 minút na kg.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Mrkvu a pór nasypte na dno veľkého, pevného pekáča a navrch dajte morku (prsia hore).
- Nohy voľne zviažte kuchynským povrázkom, potrite olejom a okoreňte.
- Nalejte cider do pekáča a potom pekáč voľne zakryte alobalom.
- Pečte vypočítanú dobu, občas podlievajte.
- 45 minút pred tým, než má byť morka hotová, nakrájajte každé jablko na 6 nechtíkov a pridajte do pekáča.
- Ak morka nezhnedne, odstráňte alobal.
- Ak chcete skontrolovať, že je prepečená, zapichnite vidličku do najhrubšej časti pŕs a skontrolujte, či šťava, ktorá vyteká je zlatistá a číra.
- Pokiaľ má šťava červený nádych, vráťte morku do rúry a kontrolujte každých 10 minút.
- Prípadne použite teplomer na mäso – teplota musí byť minimálne 72°C pri vložení do najsilnejšej časti pŕs.
- Preložte morku na doštičku a jablká do misy (šťavu z morky si nechajte v pekáčiku).
- Morku dobre zakryte alobalom a čistými utierkami, aby sa teplo udržalo.
- Nechajte na teplom mieste odpočívať aspoň 30 minút alebo až 1 a 1⁄4 hodiny.
- Omáčku pripravíte tak, že vareškou oškrabete dno pekáča, aby ste odstránili lepivé kúsky, a sceďte do džbánu.
- Z vrchnej časti džbánu odstráňte lyžicou všetok tuk.
- Do veľkého hrnca pridajte múku a niekoľko lyžíc prepasírovanej tekutiny a varte na strednom plameni 1 minútu.
- Prišľahajte cider alebo vývar, potom precedenú šťavu z varenia, 100 ml vody a horčicu, aby vznikla hladká omáčka a za občasného miešania nechajte prebublávať, kým nezhustne.
- Môžete dokoreniť.
- Ak chcete podávať, morku odkryte a preložte na teplý tanier.
- Ozdobte odloženými mesiačikmi jabĺk a podávajte s omáčkou (v prípade potreby ohriatou).
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na morčacie pečienku pre milovníkov hydiny. Pochutnáte si!