Morka je najlepšie pečená, ale prečo si ten recept trochu neozvláštniť. Citrón ako súčasť plnky nie je nič neobvyklé, ale čo také broskyne, tie už ste skúšali? Pokiaľ ešte nie, potom vám náš recept rozhodne príde vhod. Ostatne vždy keď je niekde ovocie, tak to chutí skvele.
Ingrediencie:
- 6 kg morka
- 1/2 kocky zmäknutého masla
- Kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Olivový olej
- 1 500 g baby zemiakov
- 6 delených broskýň zbavených kôstky
- 1 jablko
- ½ pomaranča
- 1 vetvička rozmarínu
Postup:
- Najskôr v miske zmiešame zmäknuté maslo, citrónovú kôru, soľ a korenie.
- Predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Morku vyčistíme a osušíme kuchynskou utierkou.
- Prsty zasunieme opatrne pod kožu na prsiach a oddelíme od mäsa.
- Dávame si pozor, aby sa nám koža niekde nepretrhla.
- Rozotrite na každú polovicu pŕs ochutené maslo a kožu uhlaďte späť ako bola.
- Citrón prepolíme a jablká rozkrojíme na štvrtky a zbavíme jadrovníka.
- Morku vo vnútri osolíme a vložíme jablko a jednu broskyňu.
- Nohy morky zviažeme kuchynským povrázkom a moriaka prenesieme na plech s roštom.
- Potrieme celý povrch morky olivovým olejom a do pekáča nalejeme 1 – 2 hrnčeky vody, záleží na veľkosti pekáča.
- Pomocou alobalu morku zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 2 hodiny, pričom každých 30 minút podľa potreby podlejeme vodou.
- Potom odstránime alobal a pečieme ešte ďalších 45 – 75 minút dozlatista.
- Za tú dobu dôjde aj k vypečeniu prebytočnej vody a utvorí sa šťava z mäsa.
- Keď morkavo prepichneme najhrubšiu časť stehna a ak je hotové, tak je prepečená aj celá morka.
- Vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme 15 – 30 minút odpočívať.
- Po uplynutí tejto doby pridáme do pekáča zemiaky a broskyne.
- Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom.
- Vložíme späť do rúry a pečieme spoločne ďalších 40 minút.
- Potom už len stačí pekáč vybrať, morku nechať 5 minút oddýchnuť a servírovať s pečenými zemiakmi a broskyňami.