Pečená ryža na čínsky spôsob

Pečená ryža na čínsky spôsob

Toto je klasický recept ázijskej kuchyne, ktorý rozhodne stojí za to vyskúšať aj v domácom prostredí. Keď sa budete držať pokynov, pochutnáte si rovnako, ako keby vám tento pokrm pripravili v nejakej vyhlásenej reštaurácii.

Ingrediencie:

Na ryžu:

  • 400 g varenej ryže (asi tri hrnčeky)
  • 2 rozšľahané vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia

Na bravčové kotlety:

  • 2 bravčové kotlety
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica vína Shaoxing
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Trochu rozšľahaných vajec na obalenie bravčových kotliet
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričnej múky

Na paradajkovú omáčku:

  • 1/2 stredne veľké cibule nakrájané na plátky
  • 2 nahrubo nakrájané strúčiky cesnaku
  • 50 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 40 g papriky nakrájanej na veľké kocky
  • 1 veľká paradajka nakrájaná na veľké kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1 lyžička kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžicami vody, aby vznikla kaša)

Na dohotovenie:

  • Strúhaný syr podľa vlastného výberu
  • Nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Do panvice dáme olej a orestujeme na ňom cesnak. Pridáme rozšľahané vajcia a vyprážame, kým nemajú konzistenciu ako miešané vajíčka.
  • Prisypeme uvarenú ryžu a za stáleho miešania restujeme. Dochutíme soľou a korením.
  • Nastavíme platňu naplno a na prudkom ohni smažíme posledných 20 sekúnd, potom panvicu odstavíme.
  • Bravčové kotlety nakrájame tak, aby boli hrubé maximálne 1 cm. Paličkou na mäso ich dôkladne naklepeme.
  • V miske zmiešame soľ, cukor, víno Shaoxing, biele korenie a vložíme naklepané kotlety. Obalíme v zmesi a dáme minimálne na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby mohla marináda pôsobiť.
  • Potom kotlety vyberieme a namáčame do rozšľahaných vajec. Obaľujeme v kukuričnej múke a vkladáme do rozpáleného oleja v panvici, kde vyprážame z oboch strán, kým kotlety nezezlátnu.
  • Takto pripravené kotlety nakrájame na menšie kúsky a zatiaľ odložíme nabok.
  • Do panvice od kotliet dáme cibuľu s cesnakom a vyprážame, kým nezačne byť cítiť ich vône.
  • Prihodíme šampiňóny, nakrájanú paradajku, paradajkový pretlak, vodu, soľ, cukor a necháme variť cca 3 minúty.
  • Pridáme papriku a nakoniec zahustíme kašou, ktorú sme si predtým pripravili z kukuričného škrobu a vody.
  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
  • Pripravíme si zapekaciu nádobu a na dno dáme ryžu pripravenú na začiatku. Na ryžu naukladáme kúsky bravčových kotliet a zalejeme omáčkou.
  • Posypeme strúhaným syrom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 15 – 20 minút.
  • Pred servírovaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečené bravčové kotlety s ryžou v hongkonskom štýle.
Zdroj: https://tasteasianfood.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.