Toto je klasický recept ázijskej kuchyne, ktorý rozhodne stojí za to vyskúšať aj v domácom prostredí. Keď sa budete držať pokynov, pochutnáte si rovnako, ako keby vám tento pokrm pripravili v nejakej vyhlásenej reštaurácii.
Ingrediencie:
Na ryžu:
- 400 g varenej ryže (asi tri hrnčeky)
- 2 rozšľahané vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia
Na bravčové kotlety:
- 2 bravčové kotlety
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžica vína Shaoxing
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Trochu rozšľahaných vajec na obalenie bravčových kotliet
- 1 a 1/2 lyžice kukuričnej múky
Na paradajkovú omáčku:
- 1/2 stredne veľké cibule nakrájané na plátky
- 2 nahrubo nakrájané strúčiky cesnaku
- 50 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 40 g papriky nakrájanej na veľké kocky
- 1 veľká paradajka nakrájaná na veľké kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 1/4 hrnčeka vody
- 1 lyžička kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžicami vody, aby vznikla kaša)
Na dohotovenie:
- Strúhaný syr podľa vlastného výberu
- Nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Do panvice dáme olej a orestujeme na ňom cesnak. Pridáme rozšľahané vajcia a vyprážame, kým nemajú konzistenciu ako miešané vajíčka.
- Prisypeme uvarenú ryžu a za stáleho miešania restujeme. Dochutíme soľou a korením.
- Nastavíme platňu naplno a na prudkom ohni smažíme posledných 20 sekúnd, potom panvicu odstavíme.
- Bravčové kotlety nakrájame tak, aby boli hrubé maximálne 1 cm. Paličkou na mäso ich dôkladne naklepeme.
- V miske zmiešame soľ, cukor, víno Shaoxing, biele korenie a vložíme naklepané kotlety. Obalíme v zmesi a dáme minimálne na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby mohla marináda pôsobiť.
- Potom kotlety vyberieme a namáčame do rozšľahaných vajec. Obaľujeme v kukuričnej múke a vkladáme do rozpáleného oleja v panvici, kde vyprážame z oboch strán, kým kotlety nezezlátnu.
- Takto pripravené kotlety nakrájame na menšie kúsky a zatiaľ odložíme nabok.
- Do panvice od kotliet dáme cibuľu s cesnakom a vyprážame, kým nezačne byť cítiť ich vône.
- Prihodíme šampiňóny, nakrájanú paradajku, paradajkový pretlak, vodu, soľ, cukor a necháme variť cca 3 minúty.
- Pridáme papriku a nakoniec zahustíme kašou, ktorú sme si predtým pripravili z kukuričného škrobu a vody.
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
- Pripravíme si zapekaciu nádobu a na dno dáme ryžu pripravenú na začiatku. Na ryžu naukladáme kúsky bravčových kotliet a zalejeme omáčkou.
- Posypeme strúhaným syrom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 15 – 20 minút.
- Pred servírovaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.