Skvelý pokrm, ktorý môže byť ozdobou každého sviatočného stola. Mäso je vďaka pomalému pečeniu jemné a zároveň šťavnaté, kožička krásne chrumkavá.
Ingrediencie:
Sliepky
- 1 sliepka
- 2 PL masla
- tymian
- rozmarín
- soľ, korenie
Plnka
- 1/4 šálky masla
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 1/2 šálky nakrájaného zeleru
- 2 šálky strúhanky
- 2/3 šálky mlieka
- 1 vajce
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- soľ, korenie
Omáčka
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 3 lyžice univerzálnej múky
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Pekáč vyložte alobalom a naň položte rošt.
- Umytú sliepku potrite zo všetkých strán rozpusteným maslom.
- Maslo dajte aj pod kožu, spoločne s rozmarínom a tymianom.
- Na záver celú sliepku posoľte a okoreňte.
- Na panvici rozpustite štvrť šálky masla a 5 minút na ňom povarte nakrájanú cibuľu a zeler.
- Pridajte tymian, petržlenovú vňať a strúhanku.
- Všetko premiešajte, prilejte do panvice polovicu množstva mlieka a dochuťte soľou a korením.
- Vo zvyšných mlieku rozšľahajte vajcia a prilejte tiež do panvice.
- Dôkladne premiešajte a následne plnkou pomocou lyžice vyplňte vnútro sliepky.
- Potom cez otvor voľnú kožu uzavrite pomocou špáradiel, aby zmes počas pečenia nevytiekla.
- Položte sliepku na rošt prsiami nahor a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne hodinu a pol, počas pečenia sliepku niekoľkokrát prelejte vypečenou šťavou.
- Po upečení sliepku z rúry vyberte.
- Vypečenú šťavu prelejte do panvice, pozvoľna do nej zamiešajte múku a potom tiež kurací vývar.
- Vývar pridávajte postupne, podľa toho, ako chcete mať omáčku hustú.
- Na záver ho dochuťte soľou a korením.
Sliepku s plnkou podávajte so zemiakovou kašou či americkými zemiakmi, preliatu omáčkou.