Pečená sliepka plnená plnkou

Pečená sliepka plnená plnkou

Skvelý pokrm, ktorý môže byť ozdobou každého sviatočného stola. Mäso je vďaka pomalému pečeniu jemné a zároveň šťavnaté, kožička krásne chrumkavá.

Ingrediencie:

Sliepky

  • 1 sliepka
  • 2 PL masla
  • tymian
  • rozmarín
  • soľ, korenie

Plnka

  • 1/4 šálky masla
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky nakrájaného zeleru
  • 2 šálky strúhanky
  • 2/3 šálky mlieka
  • 1 vajce
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie

Omáčka

  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice univerzálnej múky

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Pekáč vyložte alobalom a naň položte rošt.
  3. Umytú sliepku potrite zo všetkých strán rozpusteným maslom.
  4. Maslo dajte aj pod kožu, spoločne s rozmarínom a tymianom.
  5. Na záver celú sliepku posoľte a okoreňte.
  6. Na panvici rozpustite štvrť šálky masla a 5 minút na ňom povarte nakrájanú cibuľu a zeler.
  7. Pridajte tymian, petržlenovú vňať a strúhanku.
  8. Všetko premiešajte, prilejte do panvice polovicu množstva mlieka a dochuťte soľou a korením.
  9. Vo zvyšných mlieku rozšľahajte vajcia a prilejte tiež do panvice.
  10. Dôkladne premiešajte a následne plnkou pomocou lyžice vyplňte vnútro sliepky.
  11. Potom cez otvor voľnú kožu uzavrite pomocou špáradiel, aby zmes počas pečenia nevytiekla.
  12. Položte sliepku na rošt prsiami nahor a vložte do predhriatej rúry.
  13. Pečte približne hodinu a pol, počas pečenia sliepku niekoľkokrát prelejte vypečenou šťavou.
  14. Po upečení sliepku z rúry vyberte.
  15. Vypečenú šťavu prelejte do panvice, pozvoľna do nej zamiešajte múku a potom tiež kurací vývar.
  16. Vývar pridávajte postupne, podľa toho, ako chcete mať omáčku hustú.
  17. Na záver ho dochuťte soľou a korením.

Sliepku s plnkou podávajte so zemiakovou kašou či americkými zemiakmi, preliatu omáčkou.

Pečená hydina plnená plnkou
zdroj: the spruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.