Na tomto pokrme si pochutnajú aj tí najnáročnejší gurmáni. Pretože aké srnčie mäso môže byť lepšie ako bábika, a to ku všetkému pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusnou omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Toto jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 600 ml červeného vína (napríklad shiraz)
- 80 ml suchého sherry
- 80 ml balzamikového octu
- 6 šalotiek, nakrájaných na plátky
- 1 bobkový list
- 1 vetvička tymiánu
- 500 ml brusnicového džúsu alebo kvalitného hovädzieho vývaru
- 10 g sušených líšok alebo hríbikov
- 1 kg srnčej bábiky
- 1 lyžica olivového oleja
- 30 g masla
- 1 lyžica hladkej múky
- džem z červených ríbezlí na podávanie
Postup
- Na omáčku zmiešajte v miske červené víno, suché sherry, balzamikový ocot, šalotku, bobkový list a tymian a nechajte 2–3 hodiny odstáť.
- Vložte do hrnca s brusnicovým džúsom alebo vývarom a priveďte do varu na vysokej teplote.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sa tekutina nezníži o tri štvrtiny (to bude trvať asi 20 minút).
- Dajte bokom.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Sušené huby dajte do misky, zalejte trochou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
- Pokiaľ je bábika veľmi dlhá, prekrojte ju napoly.
- Dobre dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na vysokú teplotu a mäso opečte zo všetkých strán.
- Preložte na pekáč a pečte 10–12 minút na medium-rare.
- Vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
- Huby sceďte, tekutinu si ponechajte.
- Maslo rozohrejte na panvici na strednom plameni.
- Pridajte huby a restujte za stáleho miešania 1-2 minúty.
- Do panvice pridajte múku a restujte za stáleho miešania ďalšiu minútu.
- Pridajte omáčku z červeného vína a odloženú tekutinu z húb a varte 5–6 minút, kým sa omáčka dobre nezredukuje.
- Podľa chuti okoreňte.
- Bábiku naporciujte a podávajte s omáčkou a džemom z červených ríbezlí, doplnené šalátom.