Vyskúšajte zdravý a lahodný recept na pečenú tekvicu s fetou, mandľami a bylinkami. Je skvelou prílohou ku každému sviatočnému jedlu a navyše je vegetariánsky a bezlepkový!
INGREDIENCIA
- cca 1,3 kg tekvica Hokkaido, zbavené semienok a nakrájaná na kúsky (nie je potrebné lúpať)
- 25 g mletých mandlí
- 100 g syra feta, jemne nasekaného alebo rozdrobeného
- 1 malý zväzok hladkolistej petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
- 6-8 čerstvých lístkov šalvie nakrájaných najemno (cca 1 lyžička)
- jemne nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- štipka vločiek červeného chilli
- morská soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
- 2-3 lyžice avokádového oleja (alebo olivového oleja)
- čerstvo vylisovaná šťava z 1/2 citróna
- 3 lyžice nasekaných mandlí, ľahko opražených
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Kúsky tekvice hokkaido položte naplocho na pripravený plech.
- V malej miske zmiešajte mleté mandle, fetu, petržlenovú vňať, šalviu, citrónovú kôru, cesnak a chilli vločky.
- Pridajte malú štipku soli (feta je veľmi slaná) a čerstvo mleté korenie podľa chuti.
- Pokvapkajte kúsky tekvice olejom.
- Rozprestrite tekvicu na plechu v rovnomernej vrstve a potom rovnomerne posypte zmesou fety a byliniek.
- Plech preložte do predhriatej rúry a pečte 25–30 minút, kým tekvica nezmäkne.
- Vyberte z rúry a pokvapkajte čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou.
- Preložte na servírovací tanier a posypte opraženými mandľami.
- Nakoniec ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a trochou fety (voliteľne).
- Ihneď podávajte!