Tieto pečené plátky tekvice majú dokonale chrumkavý okraj, hlbkú údenú chuť, ktorá je skvele vyvážená jemnou sladkosťou tekvice. Sú hotové za 30 minút a potrebujete na ne iba jeden plech, takže sa jedná o perektnú prílohu na poslednú chvíľu!
Čo budete potrebovať
- 1 stredná tekvica (s hmotnosťou cca 600 g)
- ¼ šálky olivového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaných
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 a ½ lyžičky údené papriky
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- ¼ lyžičky soli
- ¼ šálky pražených strúhaných mandlí
- čerstvý koriander na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Tekvicu umyte čistou kefkou.
- Rozrežte ju pozdĺžne napoly a vydlabajte semienka a nitky.
- Každú polovicu nakrájajte na asi 3,5 cm plátky a tie položte v jednej vrstve na pripravený plech.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, prelisované strúčiky cesnaku, javorový sirup, papriku, rímsku rascu a soľ.
- Plátky tekvice potrite z každej strany ochuteným olivovým olejom.
- Na plech pridajte aj prelisované strúčiky cesnaku.
- Pečte 15 minút.
- Vyberte z rúry, opatrne otočte plátkami tekvice a pečte ďalších 15 minút, alebo do zlatista.
- Preložte na servírovací tanier a posypte nakrájanými mandľami a čerstvým koriandrom!
- Pečená tekvica sa najlepšie podáva v rovnaký deň, ale v chladničke vydrží až 3 dni.