Lahodné bravčové kotlety pečené na zemiakoch, cibuli, fenikle, cesnaku a množstve byliniek sú skvelým pokrmom, ktorý sa zapíše medzi vaše obľúbené jedlá!
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica plus 1 lyžička olivového oleja
- 2 stredná cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 malý fenikel
- 4 (2,5 – 4 cm hrubé) bravčové kotlety s kosťou
- 3 a 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia a ďalšie na dochutenie
- 1 kg zemiakov
- 2 polievkové lyžice zmesi čerstvých byliniek, ako je tymián, oregano, petržlen, šalvia, rozmarín
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 šálka suchého bieleho vína
Postup
- Dajte rošt do stredu rúry a zohrejte rúru na 175 ° C.
- Medzitým potrite zapekaciu misu s rozmermi 23 x 33 cm 1 lyžičkou olivového oleja.
- Rozpolte a nakrájajte na tenké plátky 2 cibule.
- Nakrájajte na tenké plátky 6 strúčikov cesnaku.
- Z 1 malej feniklovej buľvy odstrihnite vršky listov, buľvu rozpolte a nakrájajte na tenké plátky.
- Cibuľu, cesnak a fenikel vložte do veľkej misy.
- Ochuťte 4 bravčové kotlety s kosťou 1 lyžičkou soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
- Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu, kým sa nezačne trblietať.
- Bravčové kotlety opečte v 2 dávkach: pridajte do panvice a opekajte dozlatista, asi 3 minúty z každej strany.
- Preneste na tanier.
- Pridajte cibuľovú zmes do panvice a dochuťte 1 lyžičkou soli a trochou čierneho korenia.
- Varte za občasného miešania, pokiaľ nie je zelenina mäkká a zlatisto hnedá, asi 10 minút.
- Medzitým olúpte a nakrájajte zemiaky na 3 cm hrubé plátky.
- Vložte do zapekacej misy, ochuťte zvyšné 1 a 1/2 lyžičky soli a trochou čierneho korenia a premiešajte.
- Usporiadajte do rovnomernej vrstvy.
- Hrubo nasekajte 2 lyžice čerstvých byliniek.
- Keď je cibuľová zmes hotová, zložte panvicu z platne.
- Preneste cibuľovú zmes na zemiaky v rovnomernej vrstve.
- Do teraz prázdnej panvice nalejte 1 hrnček suchého bieleho vína, zoškrabnite z dna zhnednuté kúsky a nalejte do pekáča.
- Bravčové kotlety položte na cibuľovú zmes v jednej vrstve a polejte ich prípadnou nahromadenou šťavou z taniera.
- Všetko zalejte 1 hrnčekom kuracieho vývaru.
- Posypte rovnomerne bylinkami.
- Pečte odkryté, kým bravčové kotlety nebudú mať teplotu aspoň 60 ºC na teplomere s okamžitým odpočtom vloženým do najhrubšej časti a zemiaky nie sú prepečené, asi 1 hodinu.
Inšpirujte sa našimi receptami na bravčové kotlety 7x inak ! Pripravené ako minútka, grilované aj zapečené v rúre.