Nielen bravčové-knedlo-zelo je osvedčenou pochúťkou. S kapustou, knedľou, či už zemiakovou, žemľovou alebo karlovarskou, chutí skvele aj diviačie mäso.
Ingrediencie:
Mäso
- 1000 g diviačie stehná
- 500 ml cmar
- 375 ml červeného vína
- 20 g masla
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 250 ml hovädzieho vývaru
- bobkový list
- borievka
- 1 čajová lyžička múky
- soľ, korenie
Kapusta
- 1 hlávka červenej kapusty (cca 1000 g)
- 1 cibuľa
- 2 PL masti
- 75 ml octu z červeného vína
- 100 ml vody
- 1 čajová lyžička cukru
- bobkový list
- sladká paprika
- mletý klinček
- soľ
Postup:
- Kančie stehno umyte a osušte papierovými utierkami.
- Z cmaru a sto dvadsiatich mililitrov červeného vína si pripravte marinádu.
- Kančie stehno vložte do marinády asi na 24 hodín alebo aspoň cez noc.
- Namarinované mäso osoľte a okoreňte.
- Na maslá v hrnci alebo pekáči orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
- Následne slaninu vyberiete, vložte do hrnca alebo pekáča diviaka stehna a orestujte ju zľahka zo všetkých strán.
- Zalejte červeným vínom a vývarom.
- Pridajte bobkový list, borievka a nakrájanú cibuľu.
- Pekáč či hrniec priklopte a vložte do rúry predhriatej na 175 °C.
- Pečte približne 2 hodiny.
- Následne mäso z pekáča vyberte, nechajte ho v teplej vypnutej rúre.
- Šťavu z pekáča po diviačom stehne preceďte a prelejte do hrnca.
- Varením ju asi o tretinu zredukujte, pridajte maslo a múku a za stáleho miešania povarte do hustnutia.
- Do hotovej omáčky pridajte kúsky orestovanej slaniny.
- Hlávku kapusty umyte, odstráňte vonkajšie listy a nakrájajte na štvrtky.
- Potom tieto štvrťky nakrájajte na tenké prúžky a odstráňte prípadné stopky a hlúby.
- Olúpte cibuľu a tiež ju nakrájajte.
- V hrnci rozohrejte masť a kapustu s cibuľou na ňom orestujte.
- Zalejte zmes octom a vodou, pridajte korenie.
- V priklopenom hrnci duste približne 40-50 minút.
Tento pokrm môžete servírovať s rôznymi typmi knedlí.
Kančie stehno je skvelé aj na prípravu guláša či tradičné diviačie so šípkovou. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš z diviaka a naučte sa pripraviť tú najlepšiu šípkovú omáčku .